Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NEMA ZAINTERESOVANIH Neuspešna prodaja Fabrike reznog alata
Prvi pokušaj privatizacije Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku nije uspeo jer nije bilo zainteresovnaih kupaca, a drugi javni poziv za prodaju preduzeća u većinskom vlasništvu države biće objavljen za 15 dana, rekli su danas u fabrici.

Preduzeće koje je u procesu restruktuiranja, prodavalo se po početnoj ceni od 2,33 miliona dinara koliko je iznosio državni paket akcija, a budući kupac biće u obavezi da izmiri dugovanja od oko 30 miliona evra.


Kako je rečeno u toj fabrici, država je spremna da se odrekne svojih potraživanja u iznosu od oko 16 miliona evra, čime bi bio prepolovljen ukupan dug fabrike.


Za novu prodaju fabrika će biti ponuđena po upola nižoj ceni u odnosu na prvu aukciju.


FRA je osnovna 1953. godine, trenutno zapošljava 578 radnika i nalazi se u grupi preduzeća u restrukturiranju čiji su računi, odlukom Vlade Srbije, zaštićeni do 31. oktobra ove godine.


Šabački "Jugokop-Podrinje" kupio akcije firme "Srbija auto-put" iz Beograda
Preduzeće "Jugokop-Podrinje" d.o.o. Šabac u proteklim godinama proširilo je svoj delokrug poslovanja investirajući u različite delatnosti, a pre mesec dana kupili su akcije firme "Srbija auto-put" iz Beograda.

- Primarna delatnost preduzeća bio je transport, a danas se bavimo i zaštitom vodoprivrednih objekata, zaštitom od neželjenog dejstva voda i zaštitom naseljenih i nenaseljenih mesta. Druga oblast delovanja je izgradnja i održavanje puteva leti i zimi. Posedujemo i kamenolom, tako da se bavimo i eksploatacijom kamena. Kao firma imamo određene licence koje smo dobili od ministarstava, na prvom mestu Ministarstva građevine i Direkcije za vode - rekao je Boban Janković, jedan od vlasnika firme.

Kako je navedeno na zvaničnom portalu grada Šapca, preduzeće "Jugokop-Podrinje" d.o.o. Šabac osnovano je 1990. godine, a osnovna delatnost preduzeća je prevoz robe u drumskom saobraćaju. Od osnivanja preduzeće je beležilo stalni napredak u poslovanju. Trenutno je angažovano na rekonstrukciji Trga šabačkih žrtava i uređenju ulice Cara Dušana.

Gradilište je posetio gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ističući da je teren, a ne kancelarija, pravo mesto za upoznavanje sa poslovima putarske firme kao što je "Jugokop Podrinje".

- Ova firma trenutno izvodi radove na dve važne lokacije u gradu, na Trgu i u ulici Cara Dušana. Dobro je da poslove u Šapcu obavljaju šabačke firme. Imamo mnogo dobrih firmi, među kojima je "Jugokop Podrinje", koja je proširila svoje kapacitete. Oni su pokazali da su sposobni da rade ozbiljne poslove i kupili su drugo putarsko preduzeće iz Beograda, koje se bavi održavanjem auto-puta. Sa predstavnicima firme razgovarao sam o njihovim planovima za naredni period i poslovima na kojima će biti angažovani - rekao je Zelenović.

"Jugokop Podrinje" zapošljava blizu 100 radnika.


NIS treća najprofitabilnija kompanija na Balkanu
Naftna industrija Srbije (NIS) treća je najprofitabilnija kompanija u balkanskom regionu, dok je vodeća kompanija na Balkanu po prihodima slovenački "Petrol", navodi se na listi 50 najboljih kompanija za Adriatik regiju 2014. godini, koju je objavila francuska grupa za osiguranje kredita "Coface".

Drugo mesto na listi zauzima hrvatska komapnija INA, na četvrtoj poziciji je hrvatski "Konzum", peto mesto zauzima slovenačka kompanija "Mercator", dok je "Fiat Automobili Srbija" na šestom mestu.

Kako "Coface" navodi, najveći prihod među balkanskim kompanijama u 2014. godini od 3,3 mlrd EUR zabeležio je "Petrol", prihod INA-e bio je 3,16 mlrd EUR, dok je prihod NIS-a iznosio 2,04 mlrd EUR.

"Konzum" je prihodovao 1,75 mlrd EUR, "Mercator" 1,47 mlrd EUR, dok je "Fiat Automobili Srbija" zabeležio prihod od 1,39 mlrd EUR.

"Coface" podseća da na listi nisu navedeni konsolidovani prihode za koncern "Agrokor" koji bi, ako bi bio računat kao celina, po prihodima bio najveća balkanska kompanija.

Kako se navodi u Top 500 studiji grupe "Coface", industrija nafte i gasa su u 2014. godini bile najteže pogođene, ali i dalje prednjače u smislu prometa i zapošljavanja, dok je automobilska industrija na putu da bude jedan od vodećih sektora.

Top 500 kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi ostvarilo je promet od 572 mlrd EUR u 2014. godini, a najveće kompanije su u mogućnosti da povećaju svoj promet, kao i radnu snagu.

Godina 2014. je, kako se navodi, konačno jedna godina bez velikih katastrofa. Nakon godina recesije i tekućih poteškoća, razvoj je bio pozitivan. Tu je konačno poboljšanje, ne tako jako kako su se ekonomisti nadali, ali stabilno.

Prosečan rast BDP-a od 2,5% u 2014., bio je gotovo dvostruk u odnosu na 2013. (1,3%). Padu stope nezaposlenosti u regiji 500 najboljih kompanija doprinelo je povećanjem svog osoblja za 1,7%. Sveukupno 4,2% od ukupne radne snage u regiji je zaposleno u tih 500 kompanija u srednjoj i istočnoj Evropi.
foto: wrangler/shutterstock.com
- U regionu centralne i istočne Evrope tradicionalno dominiraju velike naftne i gasne kompanije koje su u 2014. bile suočene s vrlo teškim ekonomskim okruženjem, kada je cena nafte dramatično pala za više od pola, što je rezultiralo padom cena rafiniranja proizvoda. Štaviše, izazovi za kompanije u 2014. uključivali su značajno niže obime trgovine zbog ruskog embarga, objašnjava Katarzina Kompovska (Katarzyna Kompowska), izvršna direktorka "Coface" za srednju Evropu.

Ipak, zahvaljujući jasnijim znacima oporavka evrozone pri kraju 2014. godine, kao i naporima kompanija srednje i istočne Europe da nađu alternativna tržišta, uticaj navedenih izazova je ublažen.

Poljska je i dalje najveći igrač u Top 500 sa 176 kompanija, drugo mesto ide Mađarskoj, sa 73 kompanije, dok treće mesto pripada Češkoj, sa 65 kompanija.

Oblasti građevinarstva i automobilske industrije su bile u vrhu, dok je sektor nafte i gasa zabeležio bad. Devet od 13 sektora povećalo je svoj promet u odnosu na 2013. godinu.

- Prognoza za regiju centralne i istočne Evrope u 2015. godini je nešto bolja nego za 2014. godinu sa procenjenom prosečnom stopom rasta od 2,8%. Većina privreda će imati koristi od skokova potrošnje domaćinstava i postepeni oporavak ključnih izvoznih odredišta evrozone. Ipak, izazovi na domaćim i spoljnim stranama su ograničenja za održivo poboljšanje regije - dodaje Grsegors Sielevic (Grzegorz Sielewicz), "Coface" ekonomista za centralnu i istočnu Evropu.

Kompletnu studiju o 500 najuspešnijih kompanija centralne i istočne Evrope koju je uradila osiguravajuća kuća "Coface" pogledajte ovde

kliknite za PDF fajl


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta