Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Budimka" ponovo ide u privatizaciju
Agencija za privatizaciju danas je ponovo objavila oglas za učešće u procesu privatizacije preduzeća "Budimka" iz Požege metodom javnog nadmetanja sa javnim nademtanjem.

U oglasu je navedeno da je ponuđeno 56,2% kapitala preduzeća čija je vrednost, prema izveštaju ovlašćenog procenitelja kapitala, 1.235.491,99 EUR.

Početna cena je 411.830,66 EUR. Visina depozita je 123.549,19 EUR, a prodajna dokumetacija se može otkupiti za 150.000 dinara.


Rok za prijave je 19. oktobar u 15 časova, a otvaranje ponuda je zakazano za 21. oktobar u 13 sati u Agenciji za privatizaciju u Beogradu.


Budimka in privatization again
The Agency for Privatization has today released again the advertisement to participate in the privatization process of Pozega-based Budimka through public bidding at public auction.

It was stated in the advertisement that 56,2% company capital whose value according to authorized estimator’s report totals EUR 1.235.491,99.

The initial price is EUR 411.830,66. Deposit totals EUR 123.549,19 and sales documentation can be purchased for RSD 150.000.

Deadline for applications is October 19, at 15h and opening of bids will be held October 21 at 13 h at the Agency for Privatization in Belgrade.


NIS nastavlja geofizička istraživanja na području opštine Novi Bečej
Predstavnici kompanije "Naftna industrija Srbije" (NIS) u četvrtak (17. septembra 2015. godine) posetili su opštinu Novi Bečej kako bi najavili početak izvođenja 3d seizmičkih ispitivanja na području opštine Novi Bečej i upoznali građane sa predstojećim aktivnostima na njihovoj teritoriji. U sklopu istraživanja nafte i gasa, kompanija NIS započinje geofizička istraživanja na području opštine Novi Bečej, Zrenjanin, Žabalj, Temerin, i Bečej, saopšteno je iz Opštine Novi Bečej.

Kako je na sastanku sa predstavnicima opštine Novi Bečej najavljeno, istraživanja će početi krajem septembra 2015. godine, dok se završetak radova planira za mart 2016. godine.

- NIS nastavlja istraživanja o količini i mestima gasa i nafte u našoj opštini. Istraživanje je započeto pre 2 godine kada je urađeno u više od pola opštine. Sada će se raditi pre svega na području Novog Bečeja i Kumana. NIS je poštovao sve dogovore u predhodnom periodu, tako da smo i mi kao opština i građani koji su učestvovali zadovoljni. Naši sugrađani nemaju potrebe da se brinu da će na bilo koji način biti oštećeni. Nadam se da će izaći u susret NIS-u da što brže i efikasnije obavi svoje istraživanje na obostranu korist - rekao je predsednik opštine Novi Bečej Saša Šućurović.

Gorica Mandić, direktor sektora za geološka istraživanja NIS-a kaže da se radi o projektu "3D seizmička ispitivanja". Radovi će biti izvedeni najnovijom Wirelles tehnologijom, bez upotrebe kablova, koja obezbeđuje mnogo manje štete. Što se tiče samih istraživanja, to su istraživanja na osnovu kojih će NIS definisati eventualne potencijalne strukture za buduće geološke istražne radove.

- Naša kompanije je u sklopu razvoja resursne baze odnosno geološko istražnih radova planirala jedan od projekata pod nazivom "Turija II" . U okviru tog projekta u planu je da se uradi 525 km2, a danas smo bili u opštini da predstavimo radove, pošto će se radovi izvoditi na delu teritorije opštine Novi Bečej.

Gorica Mandić je dodala da je dosadašnja saradnja sa opštinom Novi Bečej bila odlična. Pre početka izvođenja radova, vlasnici i korisnici parcela koje su na liniji radova biće obavešteni o planiranim istraživanjima i ukoliko budu saglasni, potpisaće dokument koji omogućava prolazak kroz njihov posed. Predstavnici NIS-a će se truditi da u toku izvođenja radova ne remete svakodnevni život i rad građana.

- Mi se i dalje nastavljamo ponašati društveno odgovorno. Štete koje budemo pravili u toku izvođenja radova ćemo naravno procenjivati zajedno sa vlasnicima. U posede nećemo ulaziti bez podpisane saglasnosti vlasnika, i sve nastale štete ćemo plaćati u roku od 10 dana, ali tako što će zapisnik o šteti biti obostrano podpisan, i od strane naših procenitelja i od vlasnika, tako da mislim da ćemo imati odličnu saradnju.


Za "Vršačke vinograde" zainteresovana 4 kupca
Grožđe je i ove godine rodilo na svih 1.143 hektara u "Vršačkim vinogradima". Nekadašnji vinarski gigant Srbije ovih dana podseća na vreme uspeha i dobre zarade – na berbi je angažovano oko 300 sezonskih radnika i 1 kombajn, a ovogodišnja prodaja biće rekordna u poslednjih 5 godina.

Od ovogodišnje berbe u vršačkom preduzeću očekuju 4,5 do 5,5 tona grožđa po hektaru. Nakon njenog završetka sledi stečaj, koji će, veruju, postaviti firmu na zdrave noge.

Nebojša Mišić, v.d. generalnog direktora preduzeća, kaže za "eKapiju" da su za privatizaciju sada zainteresovana četiri investitora.

- To su četiri ozbiljno zaiteresovana kupca, od čega su tri strana i jedan domaći investitor – kaže Mišić i dodaje da potencijalni kupac iz Srbije nije Miodrag Kostić.

- Vrednost kompanije utvrdiće nadležni za to, međutim, samim tim što postoji takva vrsta interesovanja govori da će biti aukcija biti vrlo zanimljiva.

Uprkos teškim poslovnim izazovima u proteklom periodu proizvodnja radi punim kapacitetima, kaže Mišić, pa je jedno status firme, a drugo kvalitet vina, imidž i ono što postižu na tržištu. Samo za poslednjih mesec i po dana prodato je 800.000 litara flaširanog vina, pa u "Vinogradima" očekuju rekordnu prodaju u poslednjih 5 godina.

- Od početka godine negde smo na 2,5 miliona litara, a do kraja 2015. ćemo verovatno preći cifru od 4 miliona koja je bila planirana – kaže naš sagovornik napominjući da najbolji period za prodaju ovog alkoholnog pića tek dolazi.

"Banatski rizling" je ponovo najtraženiji brend, a na tržište stupaju i sa novim konceptom pravljenja vina za HoReCu - sa linijom "Paralela" pod etiketom "601" u koju će ući najkvalitetnija vina kojih neće biti u maloprodaji: "Burgundac beli", "Muskant Otonel", "Mesečev rizling" i "Frankovka".

Solidan rod

Zbog velike suše koja je trajala 2,5 meseca, grožđa će ove godine u "Vršačkim vinogradima" biti manje nego u prethodnim, ali će zato kvalitet i sadržaj šećera biti daleko veći, kažu u preduzeću. Uz to, očekuju mnogo snažnija i mirišljavija vina nego ranije.

- Dugo smo u procesu tranzicije, proređeni su vinogradi. Sa prosečnim rodom između 4,5 do 5,5 tona grožđa po hektaru, očekujemo oko 3,5 tona vina po hektaru.

Za vino iz "Vršačkih vinograda" interusuju se Česi, Rusi i Kinezi, koji su bili zainteresovani i za privatizaciju. Na kinesko tržište već je otišlo 200.000 flaša, dok je i dalje najveći izvoz u okolne zemlje – Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju...

Na 1.143 hektara u Vršačkim vinogradima uzgaja se 14 sorti grožđa. Poslednju deceniju obeležio je najteži period postojanja preduzeća - poništena privatizacija, neuspeli pokušaji prodaje, dugovi, otpuštanja radnika...

Grožđenbal

U Vršcu će ovog vikenda (od 17. do 20. septembra) biti održana manifestacija 58. "Dani berbe grožđa" u čast grožđa, vina i vinograda, koja se proslavlja duže od pola veka. Svi koji se odluče da u vreme trajanja ove manifestacije posete Vršac biće u prilici da probaju čuvena vršačka vina, kupe grožđa, posete podrume i vinogorje i uživaju u kulturnom, sportskom i zabavnom programu.


"Beogradski investicioni dani" šansa za promociju projekata
Forum "Beogradski investicioni dani" jedinstvena je prilika da Beograd i Srbija pokažu svoje investicione projekte i potencijale, a daje i mogućnost konkretizacije projekata razrađenih na novou grada ili Republike, poručili su danas organizatori.

Forum organizuju Privredna komora Beograda, Centralno evropski forum za razvoj - CEDEF i Skupština grada Beograda 21. i 22. septembra.

Kako je na konferenciji za novinare istakao pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević, za forum se prijavilo više od 300 investitora iz 20 zemalja što, kako je ocenio, pokazuje da Beograd i Srbija postaju poželjna i atraktivna investiciona destinacija.

Beograd će, objasnio je Milosavljević, predstaviti više od 60 projekata, koji su završeni ili su u vazi razrade, i to velike infrastrukturne projekte koji će biti finansirani po modelu javno-privatnog partnerstva, projekti iz oblasti grinfild investicija, a u fokusu će biti i prezentacija Beograda na vodi.

On je rekao da Forum neće biti "svrha sam sebi", već je cilj u interakciji, odnosno u razgovoru kroz koji će investitori dobiti sve potrebne informacije za ulaganje.

"To je novi pristup grada prema investitorima. Grad vodi politiku aktivnog odnosa prema investitorima", rekao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, Forum će obuhvatiti nekoliko panela, a prvi će biti posvećen investicijama u Srbiji, dok su tema drugog panela investicioni potencijali Beograda.

Treći panel biće posvećen Agenciji za privatizaciju, četvrti razvoju malih i srednjih preduzeća, dok će na jednom panelu strani i domaći privrednici predstaviti iskustva i prednosti ulaganja u Srbiju.

Predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić naveo je da je Forum od strateškog značaja za privredu grada i da je cilj da takav način rada postane tradicija.

"Želimo da do sledećeg Foruma realizujemo sve što ćemo ovde dogovoriti", rekao je Miletić. On je rekao da Forum pokazuje zaokret grada prema problemima privrede i dodao da je Komora uvek zainteresovana za kreiranje poslovnog ambijenta.

Miletić je ukazao da je jedan od ograničavajućih faktora naših preduzeća konkurentnost, kao i da se nada da će investitori doprineti podizanju konkurentnosti.

"Investitori su zainteresovani za projekte koje Beograd ima i uveren sam da ćemo odavde poslati poruku da je pitanje investicija važno za poboljšanje ekonomske situacije", rekao je Miletić.

Predsednica Centralno evropskog foruma za razvoj (CEDEF) Ana Bovan istakla je da će na Forumu biti predstavljeni i projekti nekoliko lokalnih samouprava, kao i da je vrednost tih projekata oko 680 miliona evra.

Najviše projekata lokalnih samouprava su iz oblasti, energetike, infrastrukture i turizma, dodala je Bovan.

"Ovo će biti konferencija posvećena ozbiljnom radu", zaključila je Bovan.

"Beogradski investicioni dani" okupiće predstavnike diplomatskog kora, ministarstava, investitora, međunarodnih finansijskih institucija, banaka stranih i domaćih kompanija, privrednih komora, regija, gradova...


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta