Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Traži se procenitelj vrednosti "Šamot fabrika" iz Aranđelovca
Stečajni upravnik preduzeća "Šamot fabrika" iz Aranđelovca u stečaju, objavio je poziv za dostavljanje ponuda za vršenje usluga procene vrednosti pravnog lica.

Za potrebe utvrđivanja procenjene vrednosti u postupku prodaje procenitelj će koristiti sledeće metode: procenu vrednosti imovine likvidacionom metodom i procenu vrednosti pravnog lica prema metodama koje su u skladu sa Međunarodnim računovodstveni standardima, kojima se obezbeđuje najveća vrednost za poverioce.

Procenitelj će takođe izvršiti procenu celishodnosti prodaje stečajnog dužnika kao pravnog lica u odnosu na prodaju imovine stečajnog dužnika pojedinačno, utvrditi učešće vrednosti procenjene imovine na kojoj je konstituisano razlučno pravo, u odnosu na procenu vrednosti pravnog lica (izraženo u procentima).

Odabir najboljeg ponuđača će izvršiti odbor poverilaca u rokovima propisanim Nacionalnim standardom o načinu i postupku unovčenja imovine stečajnog dužnika. U slučaju da odbor poverilaca ne donese odluku u propisanom roku, izbor ponuđača će izvršiti stečajni upravnik.

Ponude za vršenje usluga procene mogu se predati najkasnije sedam dana od dana objavljivanja poziva do 10 časova, na adresu ul. Zorana Đinđića 15 A, Agencija za stečaj, likvidaciju i veštačenje 'Bona fides', Kragujevac, ili putem e-mail adrese snedimi@open.telekom.rs.


Na prodaju većinski paket akcija "Puteva" Sremske Mitrovice
Agencija za privatizaciju je objavila poziv za učešće u postupku privatizacije subjekta privatizacije "Putevi" Sremska Mitrovica.

Predmet prodaje čini paket akcija od 79,79104% ukupnog kapitala "Puteva" Sremska Mitrovica.

Početna cena za paket akcija koji se nudi na prodaju iznosi 172.332,87 EUR.

Rok za prijavu je 23. oktobar u 13 sati, a otvaranje ponuda najavljeno je za 27. oktobar u Agenciji za privatizaciju u isto vreme.


Ne iznenađuje mali učinak privatizacije
Ministar privrede Srbije Željko Sertić izjavio je danas u Jagodini da njega i ostale članove vlade ne iznenađuje učinak dosadašnje privatizacije i prodaja 22 medija i samo jednog od oko 500 preduzeća.

"Učinak privatizacije za nas nije iznenađujući i to su izjavljivali svi iz vlade i ja poslednjih godinu dana. To je nešto što smo očekivali", rekao je Sertić novinarima posle obilaska Fabrike kablova u Jagodini.

On je rekao da od 2008. godine do danas nijedna firma nije privatizovana i da bi bilo "preoptimistično" očekivati da će privatizacija preostalih preduzeća uspeti za godinu dana.

Sertić je rekao da taj "proces ne naziva privatizacijom nego završnom fazom privatizacije, jer ona podrazumeva nekada i nepopularne mere pošto je situacija izuzetno teška".


"Fiat" prvi srpski izvoznik sa 850 mil EUR
Najveći izvoznik u Srbiji, na čvrstom prvom mestu, i dalje je kompanija "Fiat Chrysler automobili" (FCA) Srbija, čiji je izvoz od januara do avgusta bio vredan 849,3 mil EUR, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Na drugom mestu je "Železara Smederevo" sa izvoznim rezultatom od 228,9 mil EUR, dok je treći izvoznik "Tigar Tyres", čiji je izvoz od januara do avgusta iznosio 189,8 miliona, navedeno je na sajtu Ministarstva finansija, pozivajući se na podatke Uprave carina.

Sledi "Naftna industrija Srbije" (NIS) sa izvozom od 188,4 mil EUR, zatim "Tetra pak" prodakšen sa izvozom od 122,5 mil EUR u istom periodu.

Na listi, koja je objavljena na sajtu Ministarstva finansija, sledeće je "Gorenje", sa izvozom u prvih osam meseci od 112,8 mil EUR, pa "HIP - Petrohemija" čiji je izvoz 109,7 miliona. Slede "Hemofarm", sa 102,9 miliona izvoza, "Philip Morris" sa 97,2 i "Jugoimport- SDPR" sa 85 mil EUR izvoza.

"Yura corporation" je sledeća, sa izvozom od 82,9 mil EUR od januara do avgusta, pa "Air Serbia" sa 78,2 miliona i "Impol Seval" sa 73,1 mil EUR izvoza.

"Ball Packaging" imali su izvoz od 68,6 mil EUR i sledeći su na listi izvoznika, a potom "Grundfos Srbija" sa izvozom od 62,3 mil EUR.


Majority share package in Putevi Sremske Mitrovice under hammer
The Agency for Privatization released a call to participate in privatization of Putevi Sremska Mitrovica.


The subject of sale comprises shares package of 79,79104% of total capital at Putevi Sremska Mitrovica.

The initial share package price for sale is EUR 172.332,87.

Deadline is October 23 at 13h and bids opening is scheduled for October 27 at the Agency for Privatization, same time.


Sertić: Jumko se uspešno priprema za privatizaciju
Ministar privrede Željko Sertić ocenio je tokom posete fabrici Jumko u Vranju da se to preduzeće oporavlja i da se uspešno priprema za privatizaciju.

Sertić je najavio da će se u naredna tri meseca ministarstvo intenzivno razgovarati sa predstavnicima inostranih kompanija koje su zainteresovane za kupovinu Jumka.

"Jedan od partnera, a ima ih više, koji je veoma zainteresovan za Jumko je iz Turske. Ne bih o imenu, ali mogu da kažem da se radi o velikoj kompaniji koja može ozbiljno da promeni budućnost ne samo Jumka već čitavog grada“, kazao je Sertić.

U Jumku trenutno radi 1.500 radnika a prosečna plata koja se isplaćuje iz realnih prihoda je 19.500 dinara.

Direktor Jumka Goran Đorđević podsetio je da su svi pogoni te firme do pre godinu i po dana bili zatvoreni a da je zahvaljujući Vladi Srbije ponovo obnovljena proizvodnja. Pored toga ta kompanija već ima ugovorene poslove za godinu dana.

"Država i vlada nama omogućavaju da pristupimo poslovima, da uzmemo neke poslove koji su bitni za javna preduzeća. To nam omogućava da fabrika živi i radi punim kapacitetom i da plate isplaćujemo iz realnih prihoda“, ocenio je direktor Jumka.

Ministar Sertić je kritikovao odnos pojedinih lokalnih samouprava, koje ne žele da se uključe i pomognu proces privatizacije firmi kojima država pomaže. Kao primer naveo je lokalnu samouprava u Vranju koja nije previše zainteresovana za revitalizaciju Jumak i Simpa.

"Ako je već Skupština Srbije donela odluku da pomogne ovim preduzećima i da da rok od govinu dana za njihovo restruktuiranje, onda i lokalne samouprave treba da to podrže jer je u njihovim interesu da imaju hiljadu ili dve hiljade novih radnih mesta. Mi ćemo novim Zakonom o ulaganjima da napravimo i zakonski okvir kako će lokalne samouprave da učestvuju u realizaciji poslova. Lokalna samouprava ne može da sedi po strani i da kaže da je republička vlast kriva za sve“, naglasio je Sertić.

Nakon posete Jumku ministar privrede je u zgradi Pčinjskog okruga razgovarao sa privrednicima juga Srbije.


NIS ulaže više od milijardu dinara u obnovu benzinskih pumpi u Beogradu
"Naftna industrija Srbije" (NIS) renoviraće tokom ove godine 10 benzinskih stanica u Beogradu i u modernizaciju pumpi uložiti više od milijardu dinara u 2015, najavljeno je danas prilikom otvaranja renovirane benzinske stanice NIS-a na Autokomandi u Beogradu.

Benzinsku stanicu i obližnji park na Trgu oslobođenja u Beogradu, koji je modernizovan uz pomoć NIS-a, otvorili su generalni direktor te kompanije Kiril Kravčenko i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, u prisustvu ambasadora Ruske Federacije u Srbiji Aleksandra Čepurina i ostalih predstavnika gradskih vlasti.

Generalni direktor NIS-a naveo je da je ulaganje više od milijardu dinara u rekonstrukciju benzinskih stanica samo početak ulaganja NIS-a u toj oblasti. Kravčenko je poručio da NIS ulaganjem u obližnji park na Autokomandi i ostale slične projekte, želi da pokaže da je socijalno-odgovorna kompanija i da će to i ostati, uprkos naftno-gasnoj krizi.

- Nastavićemo naše investicije u socijalnu sferu i izbalansirati ulaganja u biznis i društveno odgovorne projekte - istakao je Kravčenko i zahvalio gradskim vlastima na pomoći NIS-u u razvoju biznisa u Beogradu.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da će NIS umesto ranije planiranih šest, ove godine modernizovati 10 benzinskih stanica u Beogradu.

- Sada kada je rekonstruisana, ova benzinska pumpa na Autokomandi zajedno sa modernizovanim parkom u blizini, daje potpuno drugu sliku ovog dela grada - rekao je Mali.

Gradonačelnik je zahvalio NIS-u na donaciji za renoviranje parka na Autokomandi i poručio da će grad Beograd i NIS i ubuduće raditi zajednički na rešavanju svih problema koje NIS ima u glavnom gradu. On je dodao da očekuje da će ova benzinska stanica biti samo još jedan korak dalje u unapređenju saradnje grada i NIS-a.

Ambasador Čepurin je rekao da je zadovoljan zbog modernizacije benzinske pumpe NIS-a i obližnjeg parka na Autokomandi, istakavši da je kao stanovnik tog dela grada, koji tuda prolazi svaki dan četiri puta dnevno, primetio da se izuzetno poboljšao prizor tog kraja, i trga Autokomanda i okoline.

On je zahvalio NIS-u, kao rusko-srpskoj kompaniji što ulaže u Beograd i društveno-odgovorne projekte.

Na renoviranoj benzinskoj stanici NIS-a, može da se kupi široka paleta naftnih derivata evro pet kvaliteta proizvedenog u "Rafineriji Pančevo", kao i visokokvalitetnog ulja i maziva, a potrošačima je na raspolaganju i bogat izbor hrane i pića.

Kompanija NIS je, povodom otvaranja benzinske stanice na Autokomandi, donirala gorivo za specijalni transfuziološki autobus Instituta za transfuziju krvi Srbije.


Prvi sporazum posle Beogradskih investicionih dana
U Privrednoj komori Beograda (PKB) danas je dogovoren prvi posao, odmah po završetku foruma Beogradski investicioni dani, u vrednosti od 20 miliona dolara.

Sporazum o saradnji potpisan je između kineske kompanije Šinguodu (Xinguodu) i domaće firme Arsblue, a kako saopštava PKB, on će otvoriti vrata srpskim proizvođačima softvera na veliko kinesko tržište, ali i zajednički nastup na drugim tržištima u svetu.

"Iako je u pitanju saradnja Davida i Golijata jer je kineska kompanija Šinguodu kao proizvođač POS terminala za prihvat platnih kartica šesta u svetu u toj oblasti ono što nudi srpska kompanija koja zapošljava 45 inženjera pođednako je važno jer su u pitanju softvreska rešenja u kartičarstvu i elktronskom plaćanju", piše u saopštenju.

Srpska pamet i kineska tehnologija udružiće se u proizvodnji 100.000 terminala za platne kartice sa srpskim softverom koji će se u naredne tri godine prodavati u Evropi, pre svega na eks ju tržištima, ali i u Aziji i Africi, najavila je direktorka kompanije Šinguodu, Zania Čang (Zania Ćang).

Direktor firme Arsblu Slobodan Paunović rekao je da je reč o industrijskoj saradnji, a u uspostavljanju kontakta sa kineskim partnerima pomogla je Privredna komora Beograda, koja je inače i organizator foruma Beogradski dani.

On je najavio i prvi zajednički posao u okviru sporazuma o saradnji sa kineskim partnerima i to na afričkom kontinentu. "Radimo zajedno projekat za Lutriju Nigerije", rekao je Paunović.

Predsednik PKB Milivoje Miletić koji je prisustvovao potpisivanju sporazuma rekao je da je komora prepoznata kao partner koji može da doprinese razvoju malih i srednjih preduzeća kao motora razvoja srpske privrede, ali i kao koordinator privredne saradnje sa Kinom.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević ocenio je da su Beogradski investicioni dani čiji su suorganizatori Grad Beograd i Centralnoevroski forum za razvoj CEDEF ispunio cilj nepuna 24 sata posle završetka foruma i da je to dobar znak jer se najavljuju brojni slični poslovni ugovori.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta