Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Agencija za privatizaciju danas prestaje da radi
Agencija za privatizaciju, shodno Zakonu o privatizaciji, danas prestaje da radi.

Nadležnosti Agencije prenose se na Ministarstvo privrede, a postupke stečaja sprovodiće Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, predviđeno je zakonom.

Ministarstvo privrede, kako je ranije saopšteno, preuzeće od Agencije za privatizaciju prava, obaveze, predmete, opremu, sredstva za rad i arhivu. Zaposlenima koji ne budu preuzeti, prestaje radni odnos uz isplatu otpremnine u skladu sa zakonom kojim je uređeno smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru.

Agencija za privatizaciju, osnovana je 2001. godine, kao institucija zadužena za sprovođenje procesa privatizacije u Srbiji, u skladu sa Zakonom o privatizaciji.

Kako je ranije obrazloženo, do gašenja Agencije dolazi zbog potreba racionalizacije državne uprave i fiskalne konsolidacije, jer je privatizacija oročena do kraja godine, a preduzeća koja do tada ne budu privatizovana ići će u stečaj.


Privatization Agency ceases operations today
Pursuant to the Privatization Law, the Privatization Agency will today cease its operations.

All the authorities of the Privatization Agency will be transfered to the Economy Ministry, while bankruptcy proceedings will be conducted by the Agency for Licensing Bankruptcy Managers, as stipulated by law.

As it was announced earlier, the Economy Ministry will assume all the rights and obligations of the Privatization Agency and also inherit its case files, equipment, work tools and archives. Those employees of the Agency who are not taken over by the Ministry will be dismissed and paid a severance pay in line with the law that stipulates downsizing in the public sector.

The Privatization Agency was established in 2011 as an institution responsible for conducting the process of privatization in Serbia, pursuant to the Privatization Law.

As explained before, the Privatization Agency ceases to exist for the sake of rationalization of government administration and fiscal consolidation because the privatization process is to be finished by the year-s end and all companies that have not been privatized by then will be declared bankrupt.


"Hellenic sugar" planira ekspanziju u 2016. godini - Tokom 2015. proizvedeno 73.000 tona šećera
Uprkos tome što je prošla godina bila najkritičnija za industriju šećera u Srbiji jer je površina zasejana šećernom repom bila na istorijskom minimumu, grčka kompanija "Hellenic sugar", koja je vlasnik šećerana u Crvenki i Žablju, uspela je da preradi ugovorenih 600.000 tona šećerne repe i proizvede 73.000 tona šećera.

"Hellenic sugar Srbija" je redukovala fiksne troškove, zahvaljujući proizvodnji u jednoj od dve fabrike i uz više prodajne cene, uspela je da ispuni svoje obaveze na vreme i preokrene prošlogodišnje gubitke u pozitivne rezultate za fabriku Crvenka uprkos niskom obimu proizvodnje.

Kompanija je počela pripremu kampanje za 2016. čiji je cilj povećanje proizvodnje za 50%. Takav cilj zahteva proizvodnju u obe fabrike, u Crvenki i Žablju. Usled veće investicije, očekuje se da će i usevi šećerne repe rezultirati većim prihodima u odnosu na druge domaće useve.


Industrijska proizvodnja u Srbiji u 2015. godini porasla 8,2%
Industrijska proizvodnja u Srbiji u 2015. godini je bila veća za 8,2% nego u 2014, saopštio je u petak, 29. januara 2016. godine Republički zavod za statistiku.

U decembru je industrijska proizvodnja bila veća za 11% nego godinu dana ranije, a u odnosu na prosek 2014. godine porasla je za 18,3%.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u decembru 2015. godine, u odnosu na isti mesec 2014. imale su proizvodnja električne energije, eksploatacija uglja, proizvodnja proizvoda od gume i plastike, metalnih proizvoda i hemikalija i hemijskih proizvoda.

Sektor snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija imao je rast od 44,5% u decembru, rudarstvo 37% i prerađivačka industrija 0,6%.


Nemačke firme zadovoljne poslovnim okruženjem u Srbiji
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorom Nemačke Akselom Ditmanom sa kojim je razgovarao o inicijativi Nemačke i Srbije za organizovanje konferencije o održivom rastu i zapošljavanju.

Ambasador Ditman istakao je da Nemačka u potpunosti podržava razvoj ekonomske saradnje sa Srbijom, što pokazuje i kroz inicijative svoje vlade, ali i pristustvom i interesovanjem nemačkih kompanija da posluju u Srbiji, saopšteno je iz Nemanjine 11.

- Nemačke firme koje su trenutno ovde, zadovoljne su poslovnim okruženjem - naglasio je nemački ambasador.

Premijer Vučić zahvalio je ambasadoru Ditmanu na velikoj pomoći koju Nemačka pruža Srbiji kada je reč o ekonomskim reformama koje vlada sprovodi, kao i na podršci za unapređenje razvoja preduzetničkog duha.

Premijer je istakao da je konferencija od izuzetnog značaja za nove projekte i privlačenje većeg broja nemačkih investicija u Srbiju.

Vučić je naglasio i da Srbija čvrsto stoji na evropskom putu i da preduzima odgovorne korake u svim segmentima usklađivanja sa pravnim tekovinama Evropske unije.


German firms satisfied with business environment in Serbia
Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic met today with German Ambassador Axel Dittmann to talk about the initiative of Germany and Serbia to organize a conference on sustainable growth and employment.

Ambassador Dittmann stressed that Germany was fully supporting the development of economic cooperation with Serbia through both the initiatives of the Government and the presence and interest of German companies in Serbia.

- German companies that currently operate in Serbia are satisfied with the business environment - the German ambassador underlined.

The prime minister pointed out that the future conference was of exceptional importance for new projects and for attracting more German investments in Serbia.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta