Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Crna Gora prodaje udele u kompanijama Luka Bar i Montecargo
Savet za privatizaciju Crne Gore objavio je međunarodne tendere za privatizaciju 30% akcija Luke Bar i 51% akcija Montecarga, prenose crnogorski mediji.

Na prodaju je ponuđeno 17 miliona državnih akcija u Luci Bar nominalne vrednosti 1,2 EUR po akciji, a rok za dostavljanje ponuda je 1. decembar. Ponuđač uplaćuje depozit i dostavlja garanciju od 200.000 EUR.
Investitorima je ponuđeno i 1,2 miliona državnih akcija Montecarga, nominalne vrednosti po 5,2 EUR. Rok za dostavljanje ponuda je 8. decembar, a depozit takođe 200.000 EUR.

Predsednik Tenderske komisije Branko Vujović kazao je da se za ove dve kompanije interesuju investitori iz nekoliko zemalja.
- Ima interesovanja iz Poljske, Kine i Turske, ali zasada ne bismo pominjali imena. U pitanju su kompanije sa srodnom delatnošću, što znači da se radi o strateškim partnerima - naveo je on.


Da bi aerodrom Ponikve radio punim kapacitetom potrebno 2,4 mil EUR
Direktor JP Aerodrom Ponikve Saša Savić izjavio je u sredu (19. oktobra 2016. godine) da je potrebno uložiti još oko 2,4 mil EUR kako bi taj objekat bio osposobljen za prihvat većih aviona. Savić je novinarima tokom obilaska aerodroma u blizini Užica kazao da je taj objekat zasad otvoren za avione generalne avijacije, kapaciteta od 10 do 12 putnika, ali da je za rad u punom kapacitetu potrebno produžiti pistu, postaviti ogradu i svetlosnu opremu.

- Da bi svi ti radovi bili završeni, potrebno je još oko 2,3 do 2,4 mil EUR. Zasad na aerodrom sleće generalna avijacija koja ne zahteva složeniju opremu za prijem letova. Tehnički, pista može da primi i avione tipa ATR ili Airbus, ali nedostaje odgovarajuća oprema za prihvat i otpremu tih letelica - kazao je Savić.

Prema njegovim rečima, funkcionisanje aerodroma nije ugroženo činjenicom da se u pojedinim kaponirima nekadašnjeg vojnog aerodroma Ponikve i dalje nalaze ostaci aviona RV i PVO, koji su uništeni tokom NATO agresije 1999. godine.

- Razminirano je oko 1,2 miliona kvadratnih metara, što uključuje prostor oko poletno-sletne staze, dimenzija 4.000x300 metara i za tu površinu dobili smo uverenje Centra za razminiranje Srbije, čime su se stekli uslovi za nesmetano odvijanje vazdušnog saobraćaja - rekao je direktor.

Savić je dodao da aerodrom ima četiri zaposlena, kao i da Grad Užice na godišnjem nivou izdvaja oko 7,7 miliona dinara za njegovo funkcionisanje.

Aerodrom Ponikve izgrađen je početkom osamdesetih godina za potrebe tadašnje JNA. Objekat ima jednu od najdužih pista na Balkanu, dužine oko 3.100 metara, a teško je oštećen tokom NATO agresije 1999. godine, kada su avioni alijanse dejstvovali po njemu bombama mase od 250 do 1.000 kilograma.

Vlada Srbije i Grad Užice potpisali su 2010. godine ugovor kojim je kompleks aerodroma predat na korišćenje gradskim vlastima. Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je prošlog aprila u Užicu, da će Ponikve biti otvorene za "sve moderne avione".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta