Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Rekordni rezultati aerodroma u bivšoj Jugoslaviji u prvih devet meseci 2016.
 
Trinaest aerodroma na teritoriji bivše Jugoslavije - vazdušne luke u Beogradu, Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Prištini, Skoplju, Tivtu, Sarajevu, Zadru, Tuzli, Ohridu, Nišu i Braču - zabeležilo je rekordan promet putnika u prvih devet meseci tekuće godine.

Beogradski Aerodrom Nikola Tesla zadržao je lidersku poziciju u ovom regionu sa 3,8 miliona putnika što je rast od 1,1% u odnosu na isti period prošle godine. Do kraja godine očekuje se ukupno pet miliona putnika, prenosi portal exyuaviation.

Najprometnija tri hrvatska aerodroma nastavila su sa obaranjem rekorda, a splitska vazdušna luka je premašila dva miliona putnika po prvi put. Među većim aerodromima jedino je Ljubljana zabeležila pad broja putnika i to od 5,3% na 1,08 miliona.

Podgorica ima najbrže rastući aerodrom u bivšoj Jugoslaviji, nakon rekordnog trećeg kvartala za aerodrom u glavnom gradu Crne Gore u kom je ostvaren značajan rast putničkog saobraćaja, u velikoj meri zbog jeftinih prevoznika.

Tokom protekla dva meseca, Wizz Air je pokrenuo operacije u Podgorici, dok Ryanair uvodi nove letove do tog grada. Kao rezultat toga, tokom prva tri kvartala 2016. godine, Aerodrom Podgorica je imao 693.642 putnika, što je 15,8% više nego godinu dana ranije.


Air Serbia planira letove za severnu Afriku, centralnu Aziju i Daleki istok
Kompanija Air Serbia planira da se proširi na nova tržišta u narednim godinama kako flota bude rasla na 25 aviona dolaskom deset novih Airbus A320neo letelica.

Direktor tog prevoznika Dane Kondić rekao je nemačkom časopisu Aero International da su za kompaniju centralna Azija i Daleki istok, kao i Severna Afrika, tržišta od interesa, prenosi EX-YU Aviation News.

- Novi avioni će nam dati priliku da otvorimo nova tržišta kao što su Iran, centralna Azija i severna Afrika. To su tačke do kojih se može doći u roku od dva i po sata iz Beograda. Daleki istok je takođe važno tržište za nas, posebno uzimajući u obzir odnose između Srbije i Kine - rekao je Kondić.

Zvaničnici kompanije Air Serbia ranije su najavili mogućnost letova za Iran, Kazahstan i Kinu. Sa druge strane, srpski avioprevoznik se spremao da uvede letove za Kairo tokom 2014, ali je otkazao taj plan zbog pogoršanja bezbednosti u Egiptu. Takođe, Air Serbia je prekinula jedinu konekciju koju je Jat Airways imao u severnoj Africi - za Monastir u Tunisu.


Atlantic Grupa za devet meseci 2016. ostvarila 502 mil EUR prihoda
Atlantic Grupa je u prvih devet meseci 2016. godine ostvarila prihode od prodaje od 502 mil EUR, što u odnosu na isto razdoblje 2015. godine predstavlja pad od 4,9%. Dobit iz poslovanja pre kamata i poreza (EBITDA) iznosi 55,7 mil EUR i manja je za 6,9%, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa porasla za 1,3% i iznosi 30,7 mil EUR.

- Pad prodaje uslovljen je prekidom saradnje s najvećim kupcem privatne robne marke u segmentu Sportske i aktivne prehrane te depresijacijom ruske rublje i srpskog dinara. Izuzmu li se navedeni efekti, prihodi od prodaje u odnosu na isti period lane rasli su 3%. Dobit iz poslovanja smanjena je u najvećoj meri ranije najavljenim značajnim ulaganjima u razvoj distribucije sopstvenih brendova u Nemačkoj i Austriji, dok istovremeno gotovo svi poslovni segmenti belže značajan rast profitabilnosti - objasnio je Zoran Stanković, potpredsednik Atlantic Grupe za finansije.
Ukupnom rastu prihoda od prodaje Atlantic Grupe u prvih devet meseci 2016, posmatrajući bez prethodno navedenih negativnih uticaja, najviše su doprinela poslovna područja Delikatesni namazi s rastom od 14,1%, Zdravlje i nega s rastom od 6,3%, Slatko i slano s rastom od 2,4%.

Kafa se sa 20,5% učešća, odnosno 102,9 mil EUR, u ukupnim prihodima od prodaje ističe kao najveća pojedinačna kategorija, saopštila je ta kompanija.

Posmatrano po tržištima, najveći rast od 3,7% ostvaren je na tržištu Hrvatske koje je sa učešćem u ukupnom prihodu od 29,3% najveće tržište Atlantic Grupe, zatim na tržištu BiH koje je raslo 3,4% i ima učešće u ukupnom prihodu od 8%, kao i na tržištu Slovenije sa rastom od 2% i učešćem u prihodu od 16,2%.


Dobit Galenike za prvih devet meseci 2016. iznosi 40 miliona dinara
Galenika već treću godinu uzastopno nastavlja da pozitivno posluje - u prvih devet meseci ove godine ostvarila je sve postavljene planove i povećala proizvodnju za 8%, izjavio je danas generalni direktor Galenike Nedeljko Pantić.

Pantić je rekao da u Galenici očekuju da se održi taj pozitivan trend, pogotovo u tekućem poslovanju kako bi se omogućilo nesmetano odvijanje poslovanja fabrike do kraja godine kao i realizacija postavljenih ciljeva u 2017. godini.

Dodao je da je ostvaren fizički obim proizvodnje od 27,4 miliona pakovanja, što u finansijskoj vrednosti iznosi 4,9 milijardi dinara.

Prihod na domaćem tržištu je na nivou plana, dok je izvoz minimalno niži u odnosu na planirani iznos. Za prvih devet meseci 2017. ostvaren je poslovni prihod od 3,95 milijardi dinara, dok su poslovni rashodi iznosili 3,91 milijardu dinara. Time je iskazana dobit iz tekućeg poslovanja od 40 miliona dinara.

- U četvrtom kvartalu ove godine očekuje se značajno povećanje plasmana, planirana je prodaja od 1,8 milijardi dinara - rekao je Pantić.

Zalihe gotovih proizvoda su se smanjile u odnosu na početak godine za oko 100 miliona dinara u cilju svođenja na optimalni nivo i obezbeđenje obrtnog kapitala.

U Galenici je na dan 30. septembra radilo 1.412 zaposlenih, za devet manje u odnosu na početak godine. Prosečna bruto plata u ovom periodu bila je oko 62.000 dinara neto.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta