Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
EBRD u Srbiji planira investicije i u rudarstvu - U toku razmatranje projekata
Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Srbiju, Danijel Berg, izjavio je u utorak, 4. oktobra, da ta finansijska institucija do sada nije finansirala projekte u rudarstvu u našoj zemlji, ali da razmatra određene predloge i da će u budućnosti verovatno biti prisutna i u tom sektoru.

Berg je na međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima pod nazivom "Pokretačka snaga privrednog razvoja" rekao da je dobra vest da je EBRD uključen u finansiranje u tom sektoru u regionu, i da su na ovom skupu prisutne brojne kompanije primaoci sredstava EBRD-a koje u susednim zemljama, poput Bugarske i Albanije, rade na istraživanju rudnih nalazišta.

- Dobra vest je da ćemo biti prisutni i u Srbiji u tom sektoru i da jedva čekamo da radimo na projektima. Verujemo da je finansiranje takvih projekata moguće i u Srbiji kao u bilo kojoj drugoj zemlji, da ne postoje nikakve posebne prepreke za to sa pravnog ili geološkog aspekta - rekao je Berg.

Loša vest je, kako je dodao, to što od 2001. godine, otkako je prisutan u Srbiji, EBRD nije finansirao bilo kakve projekte u sektoru mineralnih resursa i rudarstva.

- Finansirali smo jedan gasni projekat Srbijagasa, ali bih to pre nazvao infrastrukturnim projektom, a ne rudarskim - naveo je Berg.

Prvi čovek EBRD-a za Srbiju je ocenio da je tajming u kome je ta banka investirala u rudarske projekte u zemljama u okruženju bio mnogo povoljniji od današnjeg, jer su cene na tržištu bile mnogo bolje nego danas. Takođe je objasnio da se to finansiranje u susedstvu uglavnom odnosilo na eksploataciju ili na projekte gde su bile potvrđene rudne rezerve na nalazištima, a ne na istraživanje.

- U Srbiji ima mnogo projekata, o nekima razgovaramo sa kompanijama koje su danas prisutne ovde, ali su oni još u ranoj fazi da bi se u njih uključile velike finansijske institucije koje ne finansiraju često istražne radnje - objasnio je Berg dodajući da EBRD takođe razgovara sa Vladom o obezbeđenju njihovih potencijalnih ulaganja u te projekte sa pravnog i investicionog aspekta.


EBRD planning to invest in mining in Serbia – Projects currently being considered
The director of the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) for Serbia, Daniel Berg, stated on Tuesday, October 4, that the financial institutions hadn-t financed mining projects in Serbia until then, but that it was considering certain propositions and the it would probably be present in that sector in the future as well.

Berg said at the International Conference on Mineral Resources called “A Driving Force for Economic Development” that it was good news that the EBRD was involved in funding in that sector in the region, and that the gathering was attended by numerous companies which received the EBRD-s funds and which worked on exploring mining sites in neighboring countries, such as Bulgaria and Albania.

– The good news is that we will be present in that sector in Serbia as well and that we can-t wait to start working on the projects. We believe that financing such projects is as possible in Serbia as in any other country and that there are no major obstacles to it from a legal or a geological standpoint – Berg said.

The bad news, as he added, is that the EBRD hasn-t financed any projects in the sector of mineral resources and mining since 2001, when it arrived to Serbia.

– We have financed one gas project by Srbijagas, but it was more of an infrastructural project than a mining project – Berg said.

The chairman of the EBRD for Serbia estimated that the bank-s timing for investments in the neighboring countries had been much more favorable that the current one, as the market prices had been much better. He also explained that the financing abroad had mostly related to exploitation or projects with confirmed mining reserves on the sites, not exploration projects.

– There are lots of projects in Serbia, some are being discussed with the companies present here today, but they are still in the early stages, and large financial institutions do not fund exploratory works often – Berg explained and added that the EBRD was also talking to the Government about securing their potential investments in the projects from a legal and an investment standpoint.


Radnici Ikarbusa završavaju 40 autobusa - Počela izrada novog prototipa u saradnji sa Mercedesom
 
Nekadašnji gigant stare Jugoslavije, zemunski Ikarbus je ponovo na putevima uspeha. U pogonima našeg najvećeg proizvođača autobusa radi se punom parom, a trenutno se proizvodi oko 40 autobusa.

- Već u sredu isporučujemo 10 novih autobusa za Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd. Radi se o solo autobusima napravljenim na MAN samohodnoj niskopodnoj šasiji - kaže generalni direktor Ikarbusa Aleksandar Vićentić.

Za GSP se izrađuje još 20 autobusa koji su "na liniji".
- Uspeli smo da se kvalitetom i cenom nametnemo na domaćem tržištu. Tako za Novi Sad pravimo devet autobusa, jedan ide za Đerdap i dva za Lastru - kaže Vićentić.

Veliki projekat sa Mercedesom se nastavlja. Počela je izrada još jednog prototipa, ovoga puta na novoj šasiji sa "evro 6" motorom. Ova vrsta motora je obavezna u svim zemljama Evropske unije, pa i u mnogima koje nisu članice i jedan su od glavnih prepreka što do sada Ikarbus u poslednjih godinu-dve nije mogao da prodaje svoja vozila u inostranstvu.

- Radimo, posle 10 godina, prvi međugradski autobus za poznatog naručioca - Ariva. Radi se o modernom autobusu kojeg radimo na šasiji Mercedesa sa "evro 6" motorom. To je veliki izazov za sve nas u Ikarbusu i moramo da damo sve od sebe da pokažemo da smo sposobni da pravimo i ovakvu vrstu autobusa - kaže direktor zemunske fabrike Vićentić.

Oko 300 radnika u pogonima Ikarbusa ima pune ruke posla, jer se pored izrade novih autobusa uveliko primaju i narudžbe za remonte. Iz GSP je stigla flotila od 18 zglobnih autobusa koji su zreli za ozbiljniji remont.


Oglašena prodaja Duvanske industrije Bujanovac - Početna cena 1,03 mil EUR
Ministarstvo privrede Srbije je oglasilo prodaju Duvanske industrije Bujanovac (DIB) po početnoj ceni od oko 1,03 mil EUR, a otvaranje ponuda biće 9. novembra. Na prodaju je ponuđeno 57,9% kapitala preduzeća.

Rok za dostavljanje prijava za učešče u nadmetanju je 7. novembar, a obavezna je uplata depozita od oko 205.000 EUR.

DIB zapošljava oko 100 radnika i do sada je nekoliko puta neuspešno nuđen na prodaju. Poslednji pokušaj prodaje bio je u avgustu ove godine, ali na javni poziv nije stigla nijedna ponuda.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta