Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Novkabel izbegao stečaj
Dobili smo važnu bitku, stečaj nam više ne "preti", ali i dalje nam predstoje ozbiljne bitke dok ne dobijemo "rat" i dovedemo fabriku do stabilnog poslovanja. Ovako, posle usvajanja plana reorganizacije - UPPR pred nadležnim sudom u Novom Sadu, stanje u kompaniji Novkabel opisuje Zoran Stanojević, direktor ove fabrike.

Stanojević, koji je od kraja avgusta na čelu ove nekada uspešne kompanije, objašnjava kako su se poverioci složili sa planom reorganizacije, odnosno, sa konvertovanjem dugova koje fabrika ima u kapital.

- Najznačanije je, ipak, to što smo uspeli da sa velikim poveriocima koji nas snabdevaju energijom - Elektroprivredom Srbije i Srbijagasom, dogovorimo reprogram dugova. Deo duga za struju od 20 miliona dinara, već smo uplatili, a preostalih 60 miliona plaćaćemo u sledećih 10 meseci. Biće to teško, pošto nam predstoji zimski period, kada se naši proizvodi manje traže, ali, siguran sam da ćemo dogovor poštovati - zadovoljan je Stanojević.

Posebno je značajno, kako kaže Stanojević, to što je Kabel sa EPS potpisao novi ugovor, koji podrazumeva promenu statusa ove fabrike, i to na bolje. - Sada imamo komercijalni ugovor, i cena struje nam je smanjena za čak 40%. Samim tim, poslovanje će nam biti dodatno olakšano - ukazuje Stanojević. I dug prema Srbijagasu, ističe Stanojević, gotovo da je prepolovljen, pošto je ovoj kompaniji uplaćeno 4,6 miliona dinara.

Stanojević, takođe, navodi kako su svi kupci koji njihove proizvode poručili do 26. septembra, dobili proizvode koje su tražili.
- Ovakvav rezultat omogućio nam je da se vratimo na tržište Rusije sa novim poslovima, a naši kablovi traže se i u Sloveniji, Španiji, Nemačkoj, a i u Crnoj Gori. Problem je, međutim, nedostatak obrtnog kapitala, tako da moramo pažljivo da biramo u koje poslove ćemo da ulazimo... - nabraja Stanojević

Fabrici sada predstoji da posluje tržišno i da se na što bolji način pripremi za zimski period, odnosno, period stagnacije.

- Moramo da ostvarimo značajne uštede, kako bi fabrika preživela. Upravo u tom pravcu ide i plan o smanjenju broja proizvoda, kako bi u proizvodnom programu zadržali samo one koji donose dobitak. Umesto više od 2.000 proizvoda, koliko smo ih dosad imali, smanjićemo proizvodnju na njih pedesetak, i tako ćemo imati manje troškove, i ubrzaćemo tok kapitala - naglašava Stanojević.


Od privatizacije beogradskog aerodroma Srbija očekuje oko 600 mil EUR
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak, (17. novembar 2016. godine), da očekuje da se naredne godine u budžet slije oko 350 mil EUR od privatizacije Aerodroma Nikola Tesla u Beogradu.

- Ako to bude koncesija na 25-30 godina u državnu kasu će od aerodroma ući od 550 do 600 mil EUR - rekao je premijer.

Vučić je istakao i da u 2017. očekuje investicije od 1,9 do 2,5 mlrd EUR i dodao da će one uticati na privredni rast koji bi mogao da bude 3,5%.

Inače, beogradski Aerodrom Nikola Tesla nedavno je objavio devetomesečne finansijske izveštaje prema kojima je ostvario poslovni prihod od 6,5 milijardi dinara, dok je poslovna dobit kompanije u prvih devet meseci iznosila 2,4 milijarde dinara.


Serbia expecting around EUR 600 million from Belgrade Airport privatization
Prime Minister Aleksandar Vucic said on Thursday, November 17, that he expected that around EUR 350 million would be paid to the budget on the account of the privatization of the Belgrade Nikola Tesla Airport.

– If this turns out to be a concession arrangement, around EUR 550-600 million will go into the state budget in 25-30 years – the prime minister said.

Vucic also pointed out that he expected investments of EUR 1.9-2.5 billion in 2017 and added that they would impact the economic growth, which might reach 3.5%.

The Belgrade Nikola Tesla Airport has recently published nine-month financial reports, according to which its operating income amounts to RSD 6.5 billion, whereas the company’s operating profit equals RSD 2.4 billion.


NBS dala preliminarno odobrenje Kineskoj banci
Narodna banka Srbije je dala preliminarno odobrenje za osnivanje kineske banke u našoj zemlji, koja će poslovati pod imenom "Bank of China Srbija a.d. Beograd".

Kako se navodi u saopštenju NBS, odluka je doneta na sednici Izvršnog odbor NBS, kojim predsedava guverner Jorgovanka Tabaković.

Davanjem preliminarnog odobrenja okončana je prva faza postupka za osnivanje ove banke. Sledi druga faza postupka, u kojoj će NBS dati dozvolu za rad ovoj banci, na osnovu zahteva osnivača koji je dužan da ga podnese u roku od 60 dana od dana kada je primio ovo odobrenje.

Nakon dobijanja odobrenja, osnivač će, u ime banke u osnivanju, obavljati poslove koji se odnose na ispunjenje uslova neophodnih za dobijanje dozvole za rad banke i njen upis u registar privrednih subjekata u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Nakon toga banka će moći da otpočne s redovnim poslovanjem na teritoriji Srbije.

Osnivač banke u Srbiji je Bank of China Hungary Close Ltd. iz Mađarske, čiji je vlasnik Bank of China Ltd iz Kine, koja je u prvih pet banaka u svetu po vrednosti tržišnih transakcija.

Banka u Srbiji će, kako je planirano, biti centrala za Balkan i istočnu i zapadnu Evropu, preciziraju iz NBS.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta