Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Guverner: Jedna od pet najvećih banaka nam stiže
Guverner NBS Jorgovanka Tabaković očekuje da Kineska banka do kraja godine završi sve procedure za osnivanje banke u Srbiji i da dobije dozvolu za rad.

"Ponosna sam što jedna od pet najvećih banaka u svetu dolazi u Srbiju", kazala je Tabaković na konferenciji za novinare u NBS.

Dodala je da očekuje da će se ta banka baviti ne samo finansiranjem privrede već i građana i da će doprineti zdravoj konkurenciji na bankarskom tržištu Srbije.

Ona je podsetila da je Kineska banka u februaru ove godine od NBS zatražila informacije o proceduri za dobijanje dozvole za rad u Srbiji i da je u junu dostavila potrebnu dkumentaciju, a da je za sedište banke izabrana lokacija na Novom Beogradu.

"Brzina kojom je završena procedura za dobijanje dozvole za rad pokazuje da se radi o velikoj i ozbiljnoj banci koja će u Beogradu imati centralu ne samo za region već i za i istočnu i zapadnu Evropu", kazala je Tabaković.

U Srbiji sada ne posluje nijedna kineska banka.


Potpisan ugovor o konverziji duga Tigra lokalnoj samoupravi Pirota
Generalni direktor pirotske kompanije Tigar a.d. Branislav Čurić i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić potpisali su danas ugovor o konverziji duga koji ta fabrika ima prema gradu, a na osnovu zaključka Vlade Srbije o konverziji duga kompanije u trajni kapital.

Vladan Vasić je izrazio zadovoljstvo što je Vlada Srbije, zaključkom o konverziji duga kompanije u trajni ulog Republike Srbije, preduzela značajan korak na ozdravljenu Tigra.

- Reč je o konverziji dugova svih državnih preduzeća i lokalne samouprave u trajni kapital. Potpuno je normalno da smo sledili politiku Vlade Srbije. Lokalna samouprava je jedan od prvih potpisnika ugovora o konverziji duga u kapital. Mi ćemo konvertovati negde oko 90 miliona dinara duga prema gradu. Reč je pre svega o poreskim dugovanjima. To je značajna suma, jer ima još dosta toga da "Tigar" uradi sa državnim preduzećima i potpiše ugovore koji će voditi ka ozdravljenju fabrike - rekao je Vasić.

On je dodao da je želja lokalne samouprave da ova fabrika potpuno ozdravi, da stane na noge i da bude kao nekad nosilac razvoja Pirota.

Generalni direktor Tigra Branislav Čurić je zahvalio lokalnoj vlasti i gradonačelniku što su preporuku i zaključke Vlade u veoma kratkom roku sproveli.

Tigar se u prethodnih osam decenija razvijao sa lokalnom samoupravom i ovo je još jedan korak i podrška nama da budemo aktivan član lokalne zajednice. Mi smo već potpisali nekoliko ugovora o konverziji duga sa Fondom penzijsko-invalidskog osiguranja, Fondom zdravstvenog i socijalnog osiguranja i Jubmes bankom a sada sa gradom Pirotom - rekao je Čurić.

On je dodao da je dug Tigra oko 50 mil EUR, a konverzijom duga biće oslobođeno oko 22 mil EUR.

Vlada Srbije je na sednici 13. septembra donela Zaključak kojim se daje saglasnost da se dospela i nenaplaćena potraživanja Republike Srbije prema kompaniji Tigar a.d. po osnovu javnih prihoda republičkog budžeta konvertuju u trajni ulog države i preporučuje poveriocima, kod kojih država ima udeo u vlasništvu, da svoja potraživanja konvertuju u trajni ulog u kapitalu društva.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta