Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Potvrđen UPPR za RTB Bor vredan 1,2 mlrd EUR
Privredni apelacioni sud je potvrdio Unapred pripremljeni plan reorganizacije za RTB Bor, koji će narednih dana postati pravosnažan, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

- Na apelaciji je potvrđen UPPR i on će u narednih par dana postati pravosnažan. Od tog momenta RTB Bor će morati da servisira i izmiruje svoje obaveze onako kako je planom predviđeno, a ako to ne bude radio ishod je stečaj - rekao je Stevanović.

On je dodao i da državu očekuje da, u skladu sa tim planom, uđe u raspisivanje tendera za profesionalni menadžment.

- Ali, za nas je najvažnije da se intenzivno razgovara sa kineskim partnerima i pokušavamo da postignemo dogovor kako bi jedna ozbiljna i velika kineska kompanija ušla u RTB Bor, kao što je to bio slučaj u Železari Smederevo - naveo je Stevanović.

Privredni sud u Zaječaru je u julu usvojio UPPR za četiri preduzeća u sastavu RTB Bor, a u program restrukturiranja duga od 1,2 mlrd EUR uključeni su matično preduzeće, Rudnik bakra Bor, Rudnik bakra Majdanpek i Topionice i rafinacije.

To je do sada najveće finansijsko restrukturiranje duga nekog preduzeća u Srbiji.


Petrohemiju čeka UPPR i rešavanje 530 mil EUR dugova
Državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Dragan Stevanović kaže da će se u Petrohemiji primeniti model Unapred pripremljenog plana reogranizacije, ali da najpre moraju da se reše dugovi tog preduzeća.

- Sada se na radnoj grupi usaglašavaju dužničko poverilački odnosi. Ideja je da 530 mil EUR nasleđenih dugova koji danas opterećuju pozitivno tekuće poslovanje Petrohemije, što se odnosi na Srbijagas i NIS, pokušamo da rešimo kroz model otpisa dela duga, konverzije dela duga u kapital i naplate dela duga od NIS-a. To će država preuzeti na sebe i na javni dug i to je usaglašeno sa MMF-om na taj nacin će se Petrohemija relaksirati duga od 530 mil EUR - kazao je on.

Stevanović je rekao da će to u celosti stvoriti uslove da Petrohemija ima pozitivno tekuće poslovanje i dodao da će to učiniti Petrohemiju aktraktivnijom za partnere.

Naveo je da će se model Unapred pripremljenog plana reogranizacije primeniti i za Ikarbus, kragujevački 21. oktobar, Politiku, kruševački Trayal.

Stevanović je objasnio da ta preduzeća više nisu zaštićena i da posluju prema tržišnim uslovima a Unapred pripremljeni plan reogranizacije koji podrazumeva plan kako će ta preduzeća poslovati u narednih 5-6 godina.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta