Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Aerodrom Konstantin Veliki manje od polovine novca zaradi od vazduhoplovnih usluga
Čak 55% ukupnih prihoda aerodroma Konstantin Veliki čine nevazduhoplovni prihodi, rekao je direktor aerodroma Niš Vladica Đurđanović i dodao da je time snižena cena takse od 3 EUR po putniku dobila opravdanja, jer čini tek 45% ukupnih prihoda aerodroma Niš.

- Naša koncepcija je bila da se aerodromske takse snize na 3 EUR po putniku, pre toga je taksa aerodroma bila 18 EUR što je donosilo nula putnika, tako da je to bilo glupo imati komplet infrastrukturu a nemati novca. Ta 3 EUR su dovoljna niškom aerodromu uz malu pomoć grada Niša - objašnjava on.

Đurđanović kaže da je aerodrom specifični operater koji poseduje i robno carinski terminal za drumski saobraćaj, tako da je operater i za drumski i za vazdušni saobraćaj.

- Mi izdajemo celokupni poslovni prostor i prihod od 3 EUR je tek 45% ukupnih prihoda aerodroma, dok je 55% van vazduhoplovne usluge. I to je način kako ta 3 EUR mogu da doprinesu da mi 2018. budemo profitabilni sa projekcijom od 500.000 prevezenih putnika i negde oko 3-4.000 tone prevezene robe - istakao je direktor aerodroma Konstantin Veliki.

Đurđanović je rekao da se dalji planovi razvoja aerodroma zasnivaju na podršci i pomoći koju je nedavno obećala ministarka Zorana Mihajlović kada je boravila na aerodromu. No, i pored toga ako država ne bude umogućnosti da isprati razvoj aerodroma, Đurđanović ističe da će se u tom slučaju ići na dokapitalizaciju aerodroma odnosno promeni vlasničke strukture.

foto: My Good Images/shutterstock.com
- Naša koncepcija razvoja aerodroma se zasniva i na pomoći države. Vlada Srbije obećala je ulaganja u aerodrom oko 6,5 mil EUR, a ako država eventulno odustane od pomoći aerodromu došlo bi do promena vlasničke strukture odnosno pretvaranja u akcionarsko društvo tako da se određeni procenat, npr. 25% vrednosti aerodroma da nekim privatnicima, a 75% akcija bude u vlasništvu grada Niša. - rekao je on.

Dodao je i da je dolazak kompanije Ryanair samo ubrzao odluku da i Wizz Air već planirane linije brže uvede.

- Mi smo se svakako odbranili od sofijskog aerodroma, oni će povećati broj niskotarirfnih sedišta na 2,5 miliona i upravo je njihov plan da uzmu putnike iz južne Srbije, jer je Sofija od Niša udaljena samo 160km. Mi se na taj način borimo da i putnici iz Srbije ostanu i lete avionima sa niškog aerodroma. To je naša namera i to je jedan mali odgovor aerodromu Sofija, ali i skopskom aerodromu kome gravitiraju putnici iz Preševa, Bujanovca i Vranja. - rekao je Đurđanović.


Aerodrom Nikola Tesla oborio rekord po broju putika u jednoj godini
Na Aerodromu Nikola Tesla Beograd u ponedeljak, 19. decembra 2016. godine, postavljen je još jedan apsolutni rekord i premašen prošlogodišnji istorijski broj putnika tokom godine.

Ovogodišnja 4.776.165. putnica, koja je oborila novi rekord, je Natalija Kuzović, koja je putovala letom avio-kompanije Air Serbia za Amsterdam, i dobila je vaučer za besplatno korišćenje Biznis salona na Aerodromu u sledećoj godini.

Direktor Komercijalnog poslovanja Miodrag Mirković je rekao da se aerodromske usluge konstantno unapređuju, a samo neki od primera su relaks zone, fotelje za masažu, prostorije za roditelje sa malom decom i naravno, ljubazno i efikasno osoblje koje znatno utiče na brz i komforan boravak putnika na beogradskom aerodromu.

- Ono što će obradovati sve naše putnike ali i posetioce svakako je vidikovac na krovu našeg aerodroma odakle će moći da posmatraju avione i dožive vazdušni saobraćaj na jedan potpuno drugačiji način. U sklopu unapređenja kvaliteta usluge i komfora gradimo potpuno novi hol za čekiranje putnika koji će imati 33 šaltera od čega je 5 predviđeno za self-check-in - istakao je Mirković.


Nikola Tesla Airport sets record in number of passengers in one year
Another absolute record was set at the Belgrade Nikola Tesla Airport on Monday, December 19, 2016, when last year"s number of passengers served annually was exceeded.

This year"s passenger no. 4,776,165, Natalija Kuzovic, who set the record, was traveling Air Serbia"s route to Amsterdam. She received a voucher for free service at the Business Salon at the airport in 2018.

The commercial operations manager, Miodrag Mirkovic, said that airport services kept improving constantly, and that relaxation zones, massage armchairs, rooms for parents with small children and, of course, polite and efficient stuff enabling a comfortable and short stay for passengers at the Belgrade Airport were just some examples of that.

– The thing that will bring the most joy to our passengers and visitors is certainly the overlook on our airport"s roof, from which they will be able to observe airplanes and see air traffic from a whole new angle. An entirely new passenger check-in hall with 33 counters, of which 5 for self-check-in, is being built as part of our project on improving service quality and increasing comfort – Mirkovic pointed out.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta