Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Japanski Kansai kupio slovenačku fabriku boja i lakova Helios - Vrednost transakcije 572 mil EUR
Japanska firma Kansai je kupila slovenačku fabriku boja i lakova Helios, koja je od pre nekoliko godina bila u vlasništvu austrijske kompanije Ring International. Japanci su Helios kupili za 572 mil EUR, što uključuje i dug u neto iznosu od 230 mil EUR.

- Vrednost kapitala je niža i iznosi oko 340 mil EUR - rekao je direktor Heliosa David Kubala i dodao da u industriji premaza ima mnogo preuzimanja i da preduzeća u toj oblasti postaju sve veća.

Kansai sada spada među deset najvećih igrača u industriji premaza u svetu u kojoj namerava da zauzme prvo mesto.

Predsednik industrije Kansai Hiroši Šino rekao je da trenutno imaju 2,6 mlrd EUR prihoda i 371 mil EUR dobiti pre oporezivanja (EBIDTA) i istakao da je Evropa velika šansa, kao i da je grupa Helios veoma dobra, a posebno poslednjih godina i pod novim rukovodstvom.

Kompanija Helios, inače, posluje i u Srbiji preko fabrike Zvezda Helios iz Gornjeg Milanovca.


Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,0 odsto.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija ostati niska i stabilna i da će se od početka naredne godine kretati u granicama cilja (3,0% ± 1,5 procentnih poena). Inflacija će se u granicama cilja naći zahvaljujući efektima prethodnog ublažavanja monetarne politike, rastu domaće tražnje, kao i postepenom oporavku svetske cene nafte i inflacije u međunarodnom okruženju, pre svega u zoni evra, koja je naš najznačajniji spoljnotrgovinski partner. S druge strane, relativno niski troškovi u proizvodnji hrane još neko vreme će delovati dezinflatorno.

Na oprezno vođenje monetarne politike upućuje i dalje prisutna neizvesnost na međunarodnom finansijskom i robnom tržištu. Kada je reč o međunarodnom finansijskom tržištu, neizvesnost se odnosi na dinamiku normalizacije monetarne politike FED-a i trajanje programa kvantitativnih olakšica Evropske centralne banke, kao i njihov uticaj na globalne tokove kapitala. Ipak, Izvršni odbor je istakao da uspešno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi i smanjenje spoljne neravnoteže doprinose boljim makroekonomskim izgledima naše privrede i povećavaju njenu otpornost na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. januara 2017.


Key Policy Rate Kept Unchanged
At its meeting today, the NBS Executive Board decided to keep the key policy rate at 4.0%.

The Executive Board expects inflation to remain low and stable, moving within the target tolerance band as of early 2017 (3.0%±1.5 pp). Inflation will enter the target tolerance band owing to the effects of past monetary policy easing, rising domestic demand, and the gradual recovery of global oil prices and inflation in the international environment, notably the euro area as Serbia’s most important foreign trade partner. In contrast, relatively low food production costs will continue to generate disinflationary pressures for some time yet.

Persisting uncertainties in the international financial and commodity markets also mandate caution in monetary policy conduct. As for the international financial market, the uncertainties pertain to the pace of the Fed’s monetary policy normalisation and the continuation of the ECB’s quantitative easing programme, as well as their impact on global flows of capital. However, the Executive Board underlined that successful implementation of fiscal consolidation and structural reforms, as well as the narrowing of external imbalances, are helping to improve the Serbian economy’s macroeconomic prospects and boost its resilience to negative shocks from abroad.

The next rate-setting meeting will be held on 12 January 2017.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta