Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Srbijagas" smanjuje troškove za 10%
Novosadski gasni gigant i 2016. godinu mogao bi da završi u plusu, ukoliko se bude rukovodio planom. Nadzorni odbor "Srbijagasa" usvojio je Program poslovanja preduzeća za 2016. godinu, koji će biti dostavljen Vladi Republike Srbije na saglasnost. Tim dokumentom projektovan je poslovni dobitak, drugu godinu zaredom, kao i smanjenje ukupnih troškova za 10%.

Ako je verovati finansijskom planu "Srbijagasa", ovaj dosadašnji gubitaš će tokom 2016. godine smanjiti troškove seminara, izdataka zaposlenima za rehabilitaciju, kao i odvajanja za učestvovanje na sajmovima.

- Očekuje se da će se nastaviti sa povećanjem stepena naplate potraživanja, koje je prošle godine bilo i do 20% - kažu u "Srbijagasu".

Kako navode, u planu je i povećanje ukupno planiranih količina koje će biti transportovane kroz transportni sistem JP "Srbijagas".

I prethodnu godinu gasni gigant je, nakon pet godina u minusu, završio sa plusom u kasi od 120 mil USD. Ipak, iako su i tada najavljivani rezovi u budžetu firme, plus je nastao jer je stari dug od 200 mil EUR prema NIS-u zaveden kao javni dug.


Srbijagas cuts expenditures by 10%
The Novi Sad gas giant may also end the year 2016 with a profit if it sticks to the plan. The Supervisory Board of Srbijagas has adopted the company-s Business Plan for 2016, which is pending approval of the Government of the Republic of Serbia. This document gives a projection of anticipated business profit for this company for the second consecutive year as well as a 10% cut in overall expenditures.

According to the financial plan of Srbijagas, this former lossmaker will reduce seminar expenses and allocations to employees for rehabilitation and participation in trade fairs in 2016.

- Debt collection rate, which went up to 20% last year, is expected to continue to rise this year - said people at Srbijagas.

As they noted, the plan is also to increase overall volumes transported via the transportation system of the Srbijagas public company.


Nemački gigant stiže u Srbiju - "Tonnies" planira da otvori klanicu i 10 farmi za uzgoj tovnih svinj
Vlasnik nemačke mesne industrije "Tonnies" Klemens Tenis potvrdio je danas u Beogradu da namerava da organizuje proizvodnju mesa u Srbiji, a sa premijerom Aleksandrom Vučićem dogovorio je naredne korake za dolazak te kompanije u Srbiju, od kojih je najvažniji dobijanje dozvola za rad i obrazovanje kadrova iz naše zemlje.

Vučić je izjavio da se ugovor sa kompanijom "Tonnies" priprema za jun, budući da Srbija treba da uradi još mnogo toga, posebno po pitanju obrazovanja i pronalaženja poljoprivrednika od kojih bi mogle da budu uzimane svinje.

Tenis je objasnio da tim njegove kompanije već radi na projektovanju 10 farmi u Srbiji, i istakao da njegov dolazak ne znači gušenje domaće proizvodnje, već je, naprotiv, ideja da uposli one koji već proizvode na našem tržištu.

Kako je najavio premijer, reč je o izgradnji savremenog "vertikalnog preduzeća", koje će obuhvatiti proizvodnju žitarica za ishranu, proizvodnju i klanicu tovnih svinja.

- "Tonnies" je najveći u Evropi. Njegova namera je da za nekoliko godina u Srbiji proizvede na svojim farmama, a veći deo otkupi od naših seljaka, ukupno 4 miliona svinja- naveo je Vučić.

On je dodao da u Srbiji danas u klanicu ide 2,8 miliona svinja, a da je 2010/2011. godine u Srbiji stočni fond spušten na nivo iz 1910.

- Planirana proizvodnja od četiri miliona je ogromno povećanje za Srbiju i mnogo znači za poljoprivredu naše zemlje. Dobili smo konačnu vest od "Tonnies"-a da želi da ulaže i želi da radi u našoj zemlji i dugo godina ovde da ostane, da želi da pravi profit za svoju kompaniju, što će značiti i oporavak posrnule srpske poljoprivrede- naglasio je premijer.

Vlada Srbija i nemačka kompanija "Tonnies", koja je najveći proizvođač mesa u Evropi, potpisale su u aprilu prošle godine Memorandum o razumevanju.

Memorandum su potpisali ministar privrede Srbije Željko Sertić i predstavnik kompanije "Tonnies" Danijel Notbrok, a Vučić je tada rekao da je namera te kompanije da proizvodi tri miliona tovnih svinja.

Nemački "Tonnies" je jedan od najvećih proizvođača svinja u Evropi koji godišnje uzgoji oko 17 miliona svinja, ali i oko 400.000 goveda, i koji ima obrt veći od 5 mlrd EUR po godini.


German giant is coming to Serbia
Owner of German meat industry, Tonnies, Clemens Tonnies, has confirmed today in Belgrade he is planning to organize meat production in Serbia and with the prime minister Aleksandar Vucic he agreed the next steps for the company arrival to Serbia, the most important of which is obtaining permits for work and education of staff from our country.

Vucic said that the contract with Tonnies is under preparation for June since Serbia should do a lot, especially when it comes to education and finding farmers from which pigs would be supplied.

As the prime minister announced, it is construction of a modern “vertical company” which will comprise production of crops for feeding, production and slaughter of pigs.


"Energoprojekt Oprema" i "Planum" ugovorili novi posao na "Kolubari"
Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije", kao investitor, i konzorcijum izvođača radova: "Energoprojekt Oprema" i "Planum" ugovorili su, početkom februara, novi značajan ugovor u vezi sa izgradnjom nove deponije za ugalj u "Kolubari".

Infrastrukturni objekti za novu deponiju uglja u "RB Kolubara" na površinskom kopu "Tamnava-Zapadno polje" obuhvataju isporuku materijala i opreme, izvođenje građevinskih, mašinskih i elektro radova, primopredaju i puštanje u rad, u svemu prema tehničkoj dokumentaciji koju obezbeđuje investitor.

Ukupna vrednost ugovorenih radova iznosi 15.506.176,18 EUR (bez PDV-a).

Rok za realizaciju projekta je 18 meseci.


Energoprojekt Oprema and Planum close contract for new project in Kolubara Mining Basin
The Electric Power Company of Serbia (EPS), as an investor, and the consortium of contractors Energoprojekt Oprema and Planum signed a new significant contract early February on the construction of new coal ash landfill at the open-pit mine Tamnava-Zapadno Polje in Kolubara Mining Basin.

A total value of contracted works is EUR 15,506,176.18 (exclusive of VAT).

This project is to be implemented within 18 months.


Londonska i Nemačka berza pregovaraju o spajanju
Londonska berza i Nemačka berza pregovaraju o spajanju o kojem se razgovaralo i pre 15 godina, javio je u utorak, 23. februara 2016. godine, list "Gardijan".

Londonska berza potvrdila je da je u razgovorima s Nemačkom berzom, a prema predloženom sporazumu akcionari vlasnika berze u Frankfurtu dobili bi 54,4% udela u novoj kompaniji, dok bi akcionari Londonske berze dobili 45,6%.

- Uprave veruju da bi potencijalno spajanje predstavljalo priliku koju ne bi trebalo odbiti da obe kompanije ojačaju - saopštila je Londonska berza.

Berze u Londonu i Frankfurtu su i ranije pregovarale o spajanju. Dogovor je postignut 2000. godine, pre nego što je odbačen zbog ponude "OM gruppen", vlasnika berze u Stokholmu, za kupovinu Londonske berze. Kasnije je dogovor sa švedskom kompanijom propao.

Londonska berza je 2005. odbacila formalnu ponudu Nemačke berze od 1,3 milijardi funti.

Posle vesti o novim razgovorima, akcije Londonske berze porasle su za 12,4%, a Nemačke berze za 3,6%.


London and German stock market are negotiating merging
London stock market and German stock market are negotiating the merge discussed 15 years ago. 2016, Guardian reported on Tuesday, February 23.

The London Stock Market confirmedthat in the talks with German stockmarket and in line with the proposed agreement, shareholders of the owner of thestock market in Frankfurt would get 54,4%share at the company while shareholders of London stock market would get 45,6%.

Stock markets in London and Frankfurt have negotiated on merging. Agreement wasachieved in 2000 before it was rejected due to the offer of OM OM gruppen, owner of stock market in Stockholmfor the acquisition of the London Stock Market. Later on, deal with Swedishcompany failed.


In 2005, London Stock market rejectedformal offer of German Stock market of 1,3 billion pounds.


After the news on new talks, shares of the London Stock Market increased by 12,4%, and of German by 3,6%.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta