Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ovo su "Lideri promena 2016" u Srbiji
Na svečanosti u Skupštini grada sinoć su uručene nagrade "Lideri promena", koje treći put zaredom dodeljuje Američka privredna komora u Srbiji (AmCham) u cilju promovisanja dobrih primera poslovanja u Srbiji.

Nagrade za najbolje rezultate u poslovanju, inovativnost, etičnost i društvenu odgovornost dodeljene su kompaniji "Nelt", Lei Stanković iz agencije "Communis", Andrei Brbaklić iz Erste banke, kompaniji "Telenor", Dejanu Turku iz kompanije "Vip", Predragu Mitiću iz "Hewlett-Packard Enterprise" i Matematičkoj gimnaziji.

Žiri je imao zadatak da sastavi listu nominovanih i pripremi uži izbor na osnovu prijavljenih kandidata, i dodeli specijalnu nagradu "Hero". Kompanije članice AmCham-a u Srbiji glasale su za kandidate na licu mesta elektronskim putem, po principu jedna kompanija - jedan glas.

- Izuzetno nam je zadovoljstvo što nagrada postaje tradicionalna i što smo u prilici da nagradimo najbolje primere iz našeg poslovnog okruženja, koje karakteriše odgovorno poslovanje, izuzetnost, inovativnost, kreativnost i visoka poslovna etika. Dobitnici nagrada svetli su primeri koji iznova uspostavljaju i kreiraju kvalitetnu poslovnu klimu i predstavljaju uzor koji se sledi - rekla je izvršna direktorka AmCham-a Vera Dimić-Nikolić.

Nagrada "Lider promena" dodeljena je kompaniji "Nelt", koja je, kako je rečeno na skupu, svojim poslovnim rezultatima u 2015. postavila uzor na tržištu Srbije.

Za "Mladog i inovativnog lidera promena" izabrana je Lea Stanković iz agencije "Communis", zbog svoje kreativne energije i inovativnosti kojom je unela značajne promene u način poslovanja svoje kompanije u 2015, a nagradu "Žena lider promena" dobila je Andrea Brbaklić iz Erste banke, kao priznanje za istaknuti talenat i uspeh u poslovnom svetu 2015.

"Društveno odgovorni lider promena" za 2015. godinu je kompanija "Telenor", koja je nagrađena za trajni doprinos našem društvu kroz svoje projekte i inicijative, rečeno je na svečanosti.

Nagrada za "Poslovnog ambasadora lidera promena" dodeljena je Dejanu Turku iz kompanije "Vip", kao inostranom poslovnom lideru koji je značajno doprineo promovisanju Srbije kao dobre investicione destinacije tokom 2015. godine.

Za "AmChamps lidera promena" proglašen je Predrag Mitić, menadžer kompanije "Hewlett Packard Enterprise", za posebna dostignuća tokom trajanja ekskluzivnog, edukativnog godišnjeg programa "AmChamps".

Matematička gimnazija je dobitnik "AmCham heroj - specijalne nagrade", koja se dodeljuje kompaniji, pojedincu ili instituciji po izboru Specijalnog žirija, za kontinuirani rad i fantastične rezultate uprkos izostanku sistemske podrške i nepostojanju široke društvene prihvatljivosti.

Nagradu je primio direktor te škole Srđan Ognjanović.

Na Generalnoj skupštini AmChama izabrano je i rukovodstvo te organizacije.


These are Leaders of Change 2016 in Serbia
http://www.ekapija.com/website/en/page/1366905/These-are-Leaders-of-Change-2016-in-Serbia


Na prodaju poljoprivredno zemljište DP PTK "Jedinstvo" iz Aleksandrovca
Stečajni upravnik Društvenog preduzeća Poljoprivredno-trgovinski kombinat (PTK) "Jedinstvo" u stečaju iz Aleksandrovca oglasio je prodaju nepokretne imovine javnim nadmetanjem.

Predmet prodaje je poljoprivredno zemljište (8 imovinskih celina) ukupne površine oko 10 hektara, a ukupna početna cena je 2.367.599,12 dinara.

Imovina se kupuje u viđenom stanju i može se razgledati nakon otkupa prodajne dokumentacije, a najkasnije do 22. marta 2016. godine.

Javno nadmetanje održaće se 29. marta 2016. godine u 14 časova u prostorijama Agencije za licenciranje stečajnih upravnika u Beogradu.


Oglašena prodaja "Mlekare Šabac" - Početna cena 790 miliona dinara
Stečajni upravnik koncerna "Farmakom M.B Šabac - a.d. Mlekara Šabac" oglasio je prodaju stečajnog dužnika kao pravnog lica javnim nadmetanjem.

Početna cena iznosi 792.644.418,00 dinara, a depozit za učešće u postupku prodaje 317.057.767,00 dinara.

Rok za otkup konkursne dokumentacije je 22. mart, dok će se javno nadmetanje održati 29. marta u 12h u Privrednom sudu u Valjevu.


Sale of Mlekara Sabac released - Initial price totals RSD 790 m
Trustee in bankruptcy of Farmakom M.B Šabac - a.d. Mlekara Šabac concern announced sales of a company in bankruptcy as a legal entity through public auction.

The initial price is RSD 792.644.418,00 and deposit to participate in sale process is RSD 317.057.767,00.

Deadline to procure competition documentation is March 22 while public auction will be held March 29 at 12 at the Trade court in Valjevo.


"Henkel" ostvario operativni profit od 2,9 mlrd EUR u 2015
Protekla 2015. godina je bila veoma uspešna za "Henkel". Uprkos teškom ekonomskom okruženju, ostvarili smo snažan finansijski učinak i zabeležili dvocifrenu stopu rasta prodaje i prihoda- izjavio je izvršni direktor kompanije "Henkel", Kasper Rorsted, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Rorsted je napomenuo da su sva tri poslovna sekrtora zabeležila snažan ogranski rast, te da su tržišta u razvoju nastavila da budu glavni pokretači rasta kompanije, dok je još veći organski rast prodaje postignut na razvijenim tržištima.

U fiskalnoj 2015. godini, prodaja u iznosu od 18,089 mlrd EUR je bila znatno iznad prošlogodišnjeg nivoa. Kursne razlike od 4,4% imale su pozitivan uticaj na prodaju koja je porasla za 10,1 odsto.

Organski rast prodaje, koji isključuje uticaj strane razmene i akvizicije/prodaje, zabeležio je značajan rast od 3%. Nakon korekcije jednokratnih dobiti, jednokratnih troškova i troškova restrukturiranja, korigovani operativni profit (EBIT) povećan je za 12,9% , sa 2,588 mlrd EUR na 2,923 mlrd EUR. Korigovani prihod od prodaje (EBIT marža) zabeležio je rast od 0,4 procentnih poena, sa 15,8 na 16,2% .

Finansijski rezultat je poboljšan sa -49 mil EUR, na -42 mil EUR. Korigovani godišnji neto prihod, nakon oduzimanja iznosa koji se pripisuju manjinskim akcionarima, porastao je za 11,4% na godišnjem nivou, sa 1,896 mlrd EUR na 2,112 mlrd EUR. Godišnji neto prihod porastao je za 18,4% , sa 1,662 mlrd EUR na 1,968 mlrd EUR.

Učinak poslovnih sektora

Sva tri sektora zabeležila su značajan organski rast prodaje i povećan tržišni udeo na relevantnim tržištima. Sektor "Deterdženti i kućna hemija" zabeležio organski rast prodaje od 4,9% . Sektor "Beauty care" takođe je nastavio da beleži profitabilan rast iz prethodnih godina i ostvario snažan organski rast prodaje od 2,1%. Sektor "Adhezivi tehnologije" zabeležio je organski rast prodaje od 2,4%.

Regionalni rezultati

Prodaja u regionu istočne Evrope pala je na godišnjem nivou na 2,695 mlrd EUR usled znatnog pada ruske rublje i drugih valuta u regionu. Ipak, organski rast prodaje je iznosio 7,3%, a poslovni rezultati u Turskoj i Rusiji su posebno doprineli tome. Takođe je zabeležen značajan rast prodaje na godišnjem nivou na 7,797 mlrd EUR na tržištima u razvoju u istočnoj Evropi, regionu Afrike/Bliskog istoka, Južne Amerike i Azije (bez Japana). Zabeležen je znatan organski rast prodaje od 5,9%, čemu su doprineli svi sektori.

Poslovni razvoj u četvrtom kvartalu 2015.

Prodaja u četvrtom kvartalu 2015. godine porasla je za 6,0% , sa 4,126 mlrd EUR na 4,374 mlrd EUR. Organski rast prodaje, koji isključuje uticaj strane razmene i akvizicije/prodaje, porastao je za 2,9% . Nakon korekcije jednokratnih dobiti, jednokratnih troškova i troškova restrukturiranja, korigovani operativni profit (EBIT) povećan je za 11,3% , sa 602 mil EUR na 670 mil EUR. Korigovani prihod od prodaje (EBIT marža) dostigao je 15,3% u poređenju sa 14,6% u četvrtom kvartalu prethodne godine.

Predviđanje prodaje i profita za 2016. godinu

- Ekonomsko i političko okruženje i dalje su veoma izazovni. Nastavićemo da prilagođavamo naše procese i strukture tržištima, čime ćemo postati konkurentniji i efikasniji. Nakon tri godine primene naše strategije, na dobrom smo putu da ostvarimo naše glavne ciljeve za 2016. godinu- rekao je Rorsted.

"Henkel" očekuje organski rast prodaje od 3 do 4% u poslovnoj 2016. godini. U poređenju sa ciframa iz 2015. godine, očekuje se da će korigovani prihod od prodaje (EBIT) porasti na oko 16,5% i da će korigovani prinos po prioritetnoj akciji zabeležiti porast između 8 i 11%.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta