Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nemačke investicije u Srbiji 1,7 mlrd EUR - U 2016. planirana nova ulaganja
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je trgovinska razmena sa Nemačkom u 2015. iznosila 3,536 mlrd EUR, što tu zemlju čini drugim najvažnijim spoljnotrgovinskim partnerom Srbije.

Vučić je, na prvoj sesiji dijaloga u okviru Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje, istakao da se Nemačka u tom smislu približava mestu prvog partnera Srbije, što pokazuju brojni parametri. On je naglasio da nemačke investicije u Srbiji iznose 1,7 mlrd EUR a donacije gotovo isto toliko - 1,6 mlrd EUR, na čemu je, kako je rekao, Srbija zahvalna toj zemlji.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman kazao je da su u poslednje tri godine nemačka preduzeća u Srbiji zaposlila 5.000 radnika, te da trenutno zapošljavaju više od 30.000 ljudi.

Tokom dijaloga je spomenuto da Srbija mora da nastavi sa započetim reformama, u čemu će imati podršku Nemačke. Vučić je naveo da je za Srbiju 2015. godina preduzetništva, dodajući da je za te namene izdvojeno oko 1,5 milijardi dinara - skoro tri puta više nego u 2014.

Premijer je podsetio i da je država u saradnji sa NALED-om i drugim organizacijama uspela da unapredi poslovni ambijent, što dokazuje činjenica da se Srbija na "Doing Business" listi Svetske banke pomakla za 32 mesta, i sada je na 59. poziciji.

Vučić je najavio da će tokom ove godine u Srbiji biti otvorena nova nemačka preduzeća, a među prvima je fabrika za preradu ribe u Smederevu.

Prva sesija dijaloga u okviru Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje organizovana je u partnerstvu sa Vladom Srbije, Ministarstvom privrede, Ministarstvom omladine i sporta, Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom finansija, Privrednom komorom Srbije, komercijalnim finansijskim institucijama i privatnim kompanijama.


German investments in Serbia total EUR 1,7 billion - In 2016, new investments planned
rime minister Aleksandar Vucic, has said today that trade exchange with Germany in 2015, totaled EUR 3,536 billion which makes the country the second most important foreign trade partner of Serbia.

At the first session of dialogue within German-Serbian initiative for sustainable growth and employment, he outlined that in that sense, Germany is approaching the position of the first partner of Serbia, which numerous parameters shows. He outlined German investments in Serbia total EUR 1,7 billion and donation is as much the amount – EUR 1,6 billion where Serbia is grateful to that country for it.
Ambassador of Germany in Serbia, Aksel Ditman said that during the previous three years in Serbia, German companies employed 5.000 people and that at the moment they hire more than 30.000.

Vucic announced that during this year in Serbia, new German companies will open, the first one of them is the plant for fish processing in Smederevo.


Srbija skočila 13 mesta na listi Indeksa ekonomskih sloboda
Srbija je na ovogodišnjoj listi Indeksa ekonomskih sloboda za 2016. godinu napredovala za 13 mesta, i sada je na 77. poziciji od ukupno 178. zemalja sveta, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

NBS precizira da je Srbija, na listi koju zajednički izrađuju Heritidž fondacija iz Vašingtona i list Volstrit džornal, ostvarila ukupno 62,1 poen ili za 2,1 poena više nego 2015. godine, a da su ti poeni iznad proseka obuhvaćenih zemalja za 2016.

Napredak je ostvaren, kako je navedeno u oblasti imovinskih prava, slobode poslovanja, monetarnih i fiskalnih sloboda, smanjenja državne potrošnje.

U oblasni monetarnih slobora, ostvaren je napredak od 5,3 poena na 77,5 poena, a ova oblast se odnosi na stabilnost cena u prethodne tri godine, kao i procenu kontrole cena.

Posmatrano po godinama, broj poena Srbije za oblast monetarna sloboda je povećan za 1,6 u indeksu za 2014, sa 65,3 na 66,9, potom za 5,3 poena u indeksu za 2015, sa 66,9 na 72,2, dok je za 2016. povećan za 5,3 poena sa 72,2 na 77,5. "Kretanje indeksa u rasponu 70 - 80 poena označava ocenu "najčešće slobodno", a rastom indeksa Srbija se ubrzano približava najvišoj oceni "slobodno", navodi NBS.

U indeksu za 2016. godinu, posmatran je period od sredine 2014. do sredine 2015. godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta