Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
PKB tokom januara proizveo 5,53 miliona litara mleka
"Poljoprivredna korporacija Beograd" (PKB) iz Padinske Skele saopštila je da je tokom januara na farmama te korporacije proizvedeno oko 5,53 miliona litra mleka

Mlekarama je isporučeno oko 5,15 miliona litara, navodi se u saopštenju.

Prosečno dnevno na farmama PKB-a u januaru 2016. se proizvodilo 178.307 litara, a mlekarama dnevno ispručivalo 166.307 litara mleka.

Dodaje se da je tokom januara u PKB-u uzgajano 8.353 krave čija godišnja proizvodnja po grlu iznosi 7.791 litra mleka.


U aprilu ugovor sa Kinezima o privatizaciji "Železare Smederevo" - Raspisivanje tendera 29. februara
Član Nadzornog odbora "Železare Smederevo" Bojan Bojković izjavio je u nedelju da se u aprilu može očekivati potpisivanje ugovora sa kineskim investitorom o privatizaciji te srpske čeličane.

- Mi smo pred potpisivanjem ugovora koji će spasti ne samo "Železaru", već i privredu Srbije. Investicija je magnitude od skoro milijardu dolara i investitori sa kojima se pregovara gledaju sve što ide u javnosti, a svi koji napadaju "Železaru", pregovore, viziju u trenutku pred potpisivanjem, po meni treba zaista da prestanu da rade to, jer je to ravno izdaji zemlje - istakao je Bojković.

Bojković je precizirao da će tender za privatizaciju "Železare Smederevo" najverovatnije biti raspisan 29. februara, da će trajati oko mesec dana, da će se nakon toga pregledati sve ponude i sesti sa najboljim ponuđačem, sa kojim će se pregovarati 15-20 dana.

- Potpisivanje ugovora se može očekivati pre kraja aprila meseca, odnosno od polovine do kraja meseca. Imajući na umu kako pregovori teku sa potencijalnim investitorima, ja sam apsolutno uveren da će do tog potpisivanja doći i do rešenja pitanja "Železare" - istakao je Bojković, koji je i član Radne grupe za pregovore sa strateškim partnerom.

"Železara", prema njegovim rečima, zapošljava 5.000 ljudi i indirektno 18.000 ljudi, sa potencijalom da to pokrene čitavu privredu.

Sve se to, kako je napomenuo, dešava u industrijskog grani u kojoj se železare po celoj Evropi gase - samo u zadnjih mesec i po dana su ugašene dve velike železare, jedna u Velikoj Britaniji, druga u Španiji, ali i u momentu kada je cena čelika u zadnjih godinu dana pala više nego u zadnjih 25 godina.

foto: zelsd.rs
- U takvoj tržišnoj utakmici i ambijentu da vi uspete da privatizujete "Železaru" i privučete toliko veliku i ogromnu investiciju se meri samo sa nečim što potvrđuje jedan ogroman danonoćni rad i veliku energiju koja je upotrebljena da se za celu privredu Srbije nađe rešenje - istakao je Bojković.

Smederevska železara je pod imenom "Sartid" prodata 2003. američkoj kompaniji "U.S. Steel" za 23 mil USD i do početka 2012. je bila veliki izvoznik i obuhvatala do 13% ukupnog izvoza Srbije. Vlada Srbije je u januaru 2012. godine otkupila "Železaru Smederevo" za simboličan 1 USD.

Prvi tender za prodaju "Železare" raspisan je aprila 2012. godine, a drugi u decembru 2014. i nakon neuspešnih pregovora sa američkim "Esmarkom" na tenderu za upravljanje "Železarom" je pobedio HPK, koji je u aprilu 2015. preuzeo upravljanje srpskom čeličanom na čelu sa Peterom Kamarašom i Džonom Gudišem.


April to see Zelezara Smederevo privatization agreement signed with Chinese investor
Bojan Bojkovic, a member of the Supervisory Board of Zelezara Smederevo, said Sunday that an agreement on the privatization of that Serbian steelworks was expected to be signed in April with a Chinese investor.
- We are about to sign an agreement that will save not only Zelezara Smederevo, but also the economy of Serbia. The magnitude of this investment is close to USD 1 billion, and the investors we-re negotiating follow the media in Serbia, so all those who attack the steel plant in Smederevo, negotiations and the vision should really stop doing that because that equals treachery - Bojkovic stressed.
Bojkovic specified that a tender for the privatization of Zelezara Smederevo would most likely be issued February 29th, adding it would be open for about a month and that all submitted bids would then be reviewed to pick the best, after which the talks with the best bidder were expected to take 15 to 20 days.
According to him, Zelezara Smederevo currently employs 5,000 people directly and 18,000 workers indirectly, and it has a potential to help the whole economy to its feet.


YUTA će turistima garantovati sigurnost putovanja
Nacionalna asocijacija turističkih agencija (YUTA) od ove godine prvi put putnicima garantuje sigurnost putovanja, ako turistička agencija propadne ili ne obezbedi turistima odgovarajući smeštaj, izjavio je direktor te asocijacije Aleksandar Seničić.

On je agenciji Beta rekao da će Juta u slučaju prestanka rada agencije ili neispunjenja programa putovanja, u najkraćem mogućem roku garantovati povraćaj novca putnicima koji nisu počeli putovanje.

"Ako agencija prestane da radi pre kretanja na put, klijentima će biti vraćen novac u roku od pet dana, a ako žele, moći će da izaberu putovanje kod neke druge agencije koja je u tom programu", rekao je Seničić.

Kako je objasnio, ako se desi da putnici dodju na destinaciju, a da im agencija nije obezbedila smeštaj, Juta će im pomoći da pronadju smeštaj ili da se vrate u zemlju, ako to žele.

U program Juta garancija putovanja, kako navodi, uključeno je 150 agencija, koje su ispunile potrebne kriterijume i za koje je procenjeno da su sigurne.

"Najveća prednost ovog dodatnog osiguranja je to što će u sezoni u svakom trenutku na 350 do 370 destinacija biti 500 do 700 predstavnika i moći ćemo da reagujemo u trenutku", istakao je Seničić i dodao da je ovakva vrsta osiguranja jedinstvena ne samo na domaćem tržištu, već i u okruženju i Evropi.

Naglasio je da neće sve agencije koje su članice Juta biti deo ovog programa i objasnio da će one koje učestvuju imati istaknut zaštićeni znak "YUTA garancija putovanja" na poslovnicama, katalozima i sajtovima.

"Oni koji budu putovali sa agencijom koja nema ovo osiguranje moraće da čekaju isplatu štete, kao i do sada i da se nadaju da će im država pomoći ukoliko se desi nešto nepredvidjeno", naveo je Seničić i dodao da se ranije na povraćaj novca čekalo i po nekoliko meseci.

Naveo je da će putnici moći da žale tehničkoj podršci Jute telefonom koji će raditi 24 sata, sedam dana u nedelji, a u roku od par sati Juta će reagovati.

Seničić je naglasio da ovaj vid osiguranja ne predvidja nikakve nove troškove za putnike.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta