Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Sertić: Tender za Galeniku za nekoliko dana
Objavljivanje tendera za Galeniku može da se očekuje za nekoliko dana, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić i dodao da je cilj da ova farmaceutska kompanija dobije strateškog partnera.

"Na poslednjoj sednici vlade doneli smo odluku o modelu za proces privatizacije Galenike, pa u narednih nekoliko dana možemo očekivati tehnički završetak i objavu konkursa”, rekao je Sertić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, cilj je da Galenika dobije štrateškog parnera koji bi unošenjem svežeg kapitala i nove tehnologije omogućio da ta kompanija nastavi da radi i iskoristi sve potencijale.

Sertić je ukazao da se istovremeno moraju rešavati nagomilani dugovi tog preduzeća iz prethodnog perioda.

Od oko 220 miliona dolara ukupnog duga, dodaje on, 50-ak miliona vezano je samo za banke sa kojima se teško pregovara, dok su ostatak obaveze Galenike prema državnim poveriocima.

”Dugovi su ozbiljno opterećenje. Mi smo razgovarali sa nekoliko zaintersovanih kompanija koje su postavljale određene druge uslove za regulisanje farmaceustkog tržišta”, rekao je ministar dodajući da je to “kompleksna stvar koja ne zadire u klasičnu privatizaciju”.

To je, kako je rekao, delom i u nadležnosti Ministarstva zdravlja.

"Razgovaramo sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, ali i privatizacionim savetnikom, a sva pitanja ćemo rešavati zajedno”, rekao je Sertić.


Prvog dana aprila otvaranje ponuda za "Železaru"
Ponude za kupovinu "Železare Smederevo" biće otvorene sutra, a početna cena na tenderu bila je oko 45,7 mil EUR. U Ministarstvu privrede Srbije nisu mogli da kažu da li je neka kompanija dostavila ponudu, ali, prema pisanju "Politike", ponudu za kupovinu "Železare" dostavila je kineska kompanija HBIS.

Ta kineska kompanija, prema ranijim najavama, zainteresovana je da u Smederevu otvori fabriku šavnih cevi u koju bi uložila oko 300 mil EUR.

Sprovođenje tendera za prodaju "Železare" prati i Evropska unija jer pravilima te zajednice država ne može da pomaže čeličnu industriju, kako ne bi bila narušena konkurencija. Srbija će morati da garantuje da će na evropsko tržište dolaziti čelik samo iz Smedereva, a ne iz Kine ako kineska kompanija kupi smederevsku fabriku.

Procenjena tržišna vrednost imovine "Železare" ponuđene na prodaju na kraju 2015. godine iznosila je oko 91,4 mil EUR. "Železarom" od aprila prošle godine upravlja holandska firma HPK sa kojom je vlada potpisala sporazum nakon neuspešnog tendera za prodaju smederevske čeličane, na koji se javio samo američki "Esmark".

Vlada Srbije je januara 2012. godine za jedan dolar otkupila "Železaru" od američke kompanije "US Steel" koji je bio vlasnik te kompanije od 2003. godine. Prvi tender za prodaju "Železare" raspisan je aprila 2012. godine i on je bio nesupešan, jer nije stigla nijedna obavezujuća ponuda.

U "Železari" je zaposleno oko 5.000 radnika.


Industrijska proizvodnja porasla u februaru za 14 odsto
Industrijska proizvodnja u Srbiji je u februaru 2016. godine porasla za 14 odsto u odnosu na isti period lani, a u odnosu na prosek 2015. godine, manja je za 2,0 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za februar pokazuje da je namesečnom nivou ostvaren rast od 0,2 odsto, pri čemu je prerađivačka industrija ostvarila porast od 0,6 odsto.

U prva dva meseca 2016, industrijska proizvodnja je povećana za 11,3 odsto u poređenju sa istim periodom lani.

Najveći uticaj na februarski rast industrije imali su proizvodnja električne energije, štampanje i umnožavanje audio i video zapisa, proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda, eksploatacija uglja, i proizvodnja prehrambenih proizvoda.

Rast proizvodnje je u februaru, na godišnjem nivou, ostvaren u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom za 22,3 odsto, u rudarstvu za 16,4 odsto, a u sektoru prerađivačke industrije za 10,9 odsto.

Gledano po namenskim grupama, do rasta je došlo u proizvodnji energije od 20,1 odsto, intermedijarnih proizvoda, osim energije od 16,5 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju od 9,2 odsto, netrajnih proizvoda od 8,4 odsto i kapitalnih proizvoda od 2,4 odsto.

Obim industrijske proizvodnje u februaru 2016. godine zabeležio je rast kod 22 oblasti, čije učešće u ukupnoj strukturi industrijske proizvodnje iznosi 88 odsto, a pad kod sedam oblasti, čije ucsešće iznosi 12 odsto.

Proizvodnja malih preduzeća (broj zaposlenih manji od 50), koja nisu obuhvaćena redovnim statističkim istraživanjem prati se na uzorku izabranih jedinica iz sektora prerađivačke industrije.

Kada se uključi ocena industrijske proizvodnje malih preduzeća iz uzorka, industrijska proizvodnja u februaru 2016. godine je, u odnosu na prosek 2015. godine, pala za 2,7 odsto, a kod prerađivačke industrije za 9,2 odsto, navodi se u saopštenju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta