Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Sunoko želi da preuzme šećeranu u Senti
Kompanija Sunoko dostavila je zahtev za preuzimanje šećerane u Senti i zatražena je dopuna dokumentacije, izjavio je danas predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović.

"Stigla je prijava. Stručna služba obradjuje taj predmet i tražena je dopuna dokumentacije. Više ne mogu komentarisati", rekao je on novinarima na obeležavanju Dana konkurencije.

Prema navodima medija, kompanija Sunoko, koja posluje u okviru MK grupe Miodraga Kostića, kupila je šećeranu u Senti, koja je do sada bila i vlasništvu italijanske firme "Star".


U planu novi zakon o zaštiti konkurencije
Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović najavio je danas da će biti donet novi zakon o zaštiti konkurencije, koji bi omogućio efikasniji rad komisije.

"Otvorićemo široku raspravu kako bi došli do najboljih rešenja i ideja, koje bi rezultirale predlogom novog, kvalitetnog Zakona o zaštiti konkurencije", rekao je on.

On je ocenio da je sadašnji zakon uskladjen sa zakonodavstvom EU, ali je njegova promena potrebna, jer ipak ima odredjenih slabosti koje utiču na pravnu nesigurnost.

Obradović je rekao da veruje da postoji značajan prostor za unapredjenje institucionalnih kapaciteta Komisije i dodao da je važna održiva finansijska samostalnost te komisije.

"Komisija će intezivirati aktivnosti kako bi se ojačala njena uloga tokom procesa primene zakona i drugih propisa, koji mogu biti od značaja za stanje konkurencije", dodao je on.

Potpredsednica Vlade Srbije Kori Udovički izrazila je podršku radu i funkciji komisije.

"Voljni smo da damo podršku unapredjenju regulatornog okvira za izgradnju snažnije konkurencije", rekla je ona.

Prema njenim rečima, važno da takva institucija postoji, bez obzira na krajnji ishod puta ka EU i da se aktivnost i uticaj Komisije prošire.

Udovički je rekla i da je najveći izazov izgradnja poslovnog ambijenta, koji će biti prijemčiviji i produktivniji.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Stefen Hudolin ocenio je da je Srbija uz podršku EU daleko dogurala u zaštiti konkurencije i dodao da su propisi u Srbiji koju regulišu tu oblast u velikoj meri uskladjeni sa evropskim zakonodavstvom.

Danas je obležen Dan konkurencije i deset godina rada Komisije za zaštitu konkurencije.


Sunoko submits request for takeover of sugar plant in Senta
Sunoko has submitted a request for the takeover of sugar plant in Senta and is asked to supplement the documentation, Miloje Obradovic, the president of the Commission for the Protection of Competition, said today.

- The request has arrived. Our expert service is processing this case and has asked Sunoko to supplement the documentation. That is all I can say at the moment - he said at the celebration of the Day of Competition.
According to the media, Sunoko, which operates as part of Miodrag Kostic-s MK Group, has acquired the sugar plant in Senta from Italy-s Star.


Potpisivanje ugovora o prodaji Železare 18. aprila
Ugovor o prodaji Železare Smederevo kineskoj kompaniji Hestil biće potpisan u ponedeljak, 18. aprila u prostorijama te kompanije, najavilo je danas Ministarstvo privede.
Potpisivanju ugovora prisustvovaće premijer Srbije Aleksandar Vučić sa ministrima, čelnici Hestila, predstavnici diplomatskog kora, kao i mnoge ugledne ličnosti iz javnog života zemlje, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije je 5. aprila prihvatila ponudu Hestila za kupovinu Železare Smederevo, koji je jedini dao obavezujuću ponudu da kupi svih 98 imovinskih celina Železare za 46 miliona evra.

Kineska kompanija Hestil je najveći proizvodjač čelika u Aziji sa godišnjim proizvodnim kapacitetom od 50 miliona tona.

Grupa je vlasnik 37 visokih peći, od kojih 23 visoke peći imaju kapacitet više od 1.000 kubnih metara, a prošle godine je proizvela 47,8 miliona tona čelika.

Prihodi Hestila u 2015. godini iznose 43,7 milijarde dolara. Kineska kompanija ima 70 direktnih i indirektnih kompanija van Kine, u više od 30 zemalja i regiona, kao što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Australija, Južna Afrika, Kanada, Singapur, Švajcarska i Hong Kong.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta