Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Država ponudila UPPR za jagodinsku "Fabriku kablova"
Predsednik Skupštine Jagodine Dragan Marković Palma izjavio je danas da je država za rešavanje statusa "Fabrike kablova" ponudila Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR) koji omogućava opstanak preduzeća i nastavak poslovanja.

Više od 240 radnika "Fabrike kablova" iz Jagodine prisustvovalo je današnjem sastanku s Markovićem u Skupštini grada gde je bilo reči o daljoj sudbini 1.300 radnika posle prestanka važenja zaštite preduzeća u restrukturiranju od poverilaca.

- Predlažem da se prihvati UPPR, jer će na taj način "Fabrika kablova" moći normalno da posluje. Biće otpisani dugovi i moći će da se zadužuje za kupovinu reprometerijala za proizvodnju. Naravno, poslednju reč o tome daće poverioci u Privrednom sudu. Država odlučuje o fabrici. Borićemo se za budućnost fabrike, da nađemo investitora i sada je ta situacija povoljnija - rekao je Marković.

On je okupljenim radnicima rekao da razmisle o prijavljivanju za socijalni program i istakao da one koji žele da se prijave niko ne može u tome da spreči ili izostavi sa spiska.

Generalni direktor "Fabrike kablova" Ratko Vučurović nije prisustvovao sastanku, ali je novinarima rekao da UPPR podrazumeva konverziju društvenog kapitala u državni i na taj način će država postati većinski vlasnik fabrike. UPPR predviđa formiranje nove skupštine preduzeća, u čijoj je nadležnosti postavljanje svih upravnih i nadzornih organa.

Ministarstvo privrede je podržalo izradu i donošenje UPPR-a za "Fabriku kablova", a biće omogućeno povezivanje staža i radnicima koji uzmu socijalni program, kao i onima koji reše da ostanu. Kako je ranije rečeno, ukupni dugovi fabrike su oko 120 mil EUR, od čega je polovina prema državi a polovina prema komercijalnim poveriocima i radnicima.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta