Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Niški aerodrom "Konstantin Veliki" od početka 2016. imao 20.300 putnika
Sa niškog aerodroma, zahvaljujući redovnim linijima kompanije "Wizz Air" ka Bazelu i Malmeu, letelo je u proteklom periodu od početka godine preko 20.300 putnika. Samo u aprilu je letelo nešto više od 5.000 putnika, sa prosečnom popunjenošću putničke kabine od 87%, pokazuju zvanični statistički podaci niške vazdušne luke.

Aerodrom "Konstantin Veliki" za ovu godinu planira da ima rast od preko 100.000 putnika na kraju godine, dok će prethodni rekord od 36 hiljada putnika koji je bio postavljen prošle godine, kako stoje stvari najverovatnije biti oboren tokom juna ili jula, prenosi portal "Fly from Niš".

Podsetimo, "Wizz Air" trenutno dva puta nedeljno leti iz Niša na redovnim linijama ka Bazelu i Malmeu dok od 20. avgusta startuje sa novom linijom ka Dortmundu. Takođe, od 4. septembra kompanija "Ryanair" pokreće svoju prvu liniju ka Berlinu.


Češka "Tatra" zainteresovana za kruševački "14. oktobar"
Potpredsednik SNS-a Bratislav Gašić, nosilac izborne liste te stranke u Kruševcu, najavio je brz oporavak više devastiranih preduzeća u ovom gradu. On je podsetio da su mnoge kruševačke firme posle privatizacije nestale sa privredne mape Srbije, a sa njima i više od 20.000 radnih mesta.

Pre privatizacije Kruševac je imao oko 46.000 zaposlenih, od čega više od polovine u privredi. U međuvremenu, u likvidaciju i stečaj je otišlo tridesetak preduzeća. Gašić veoma važnim smatra to što je sa stanjem kruševačke privrede detaljno upoznata Vlada Srbije.

– U ovom trenutku aktuelno je rešavanje problema "14. oktobra", za koji je zainteresovana češka "Tatra", koja je u pismu o namerama izrazila želju da kupi tu industriju. Naravno, "Tatra" ne želi da kupi "14. oktobar" po ceni koju su formirali stečajni upravnici, a njihova procena je veća od četiri milijarde dinara, plus dugovi, što čini iznos od blizu 20 milijardi! Ako se zna da je "Železara" u Smederevu prodata za četiri milijarde dinara, jasno je koliko su stečajni upravnici precenili "14. oktobar". Zato nije realno da ćemo moći da prodamo ovu industriju za procenjeni iznos – rekao je Gašić.

Prema njegovim rečima, jedan deo "14. oktobra" može se izdvojiti u namensku fabriku koja će proizvoditi za naše vojne potrebe. Brza rešenja su moguća i za "Trayal". Jedan deo namenske proizvodnje se može izdvojiti, pre svega "Detonit" i deo koji proizvodi protivgradne rakete, koje može na određen način zaštititi država.

– Za druge delove ima zainteresovanih investitora. Prošle nedelje na Jastrepcu smo razgovarali sa ruskim investitorima o kupovini Fabrike teretnih guma. Ta prodaja bi nam puno značila u rešavanju pitanja opstanka "Trayal korporacije" – istakao je Gašić.

Raspisana je licitacija za "Župu". Izgradnju nove fabrike najavio je "Cooper Tires", koji je svojevremeno kupio "Trayalovu" fabriku automobilskih pneumatika. "Henkel" nastavlja da povećava proizvodne kapacitete. Gašić očekuje da će uspešno biti završeni pregovori sa jednim poznatim stranim proizvođačem koji je zainteresovan za Fabriku jestivog ulja.

– Od izuzetnog značaja za jačanje kruševačke privrede jeste da se što pre ostvari ono što je premijer Vučić nedavno najavio. Radi se o kompaniji koja se bavi proizvodnjom delova za automobilsku industriju. Ona bi ovde podigla fabriku i uposlila dve hiljade radnika. U Kruševcu postoje svi uslovi za uspešno poslovanje jedne takve fabrike, jer je obezbeđeno sve što je potrebno iz oblasti infrastrukture. Ostalo je da oni kažu svoje da, a ja se nadam da će se to dogoditi uskoro – najavio je Gašić.


Czech Tatra interested in Krusevac-based 14.oktobar
Vice President of the Serbian Progressive Party, Bratislav Gasic, head of the electoral list of this party in Krusevac, announced rapid recovery of devastated companies in this city. He reminded that many of Krusevac-based companies after the privatization from the economic map of Serbia, and more than 20,000 jobs with them.

Before privatization, Krusevac had app. 46,000 employees, more than half of them in business.

- At this moment, troubleshooting for 14. Oktobar is in progress for which Czech "Tatra is interested in and which expressed wish to buy that industry in the letter of intentions. Of course, Tatra does not want to but 14. oktobar at a price set by the Trustees, and their assessment is more than four billion dinars, plus debt, which makes nearly 20 billion! If it is known that Zelezara in Smederevo was sold for four billion dinars, it is clear how Trustees overestimated 14. oktobar. Therefore, it is not realistic that we will be able to sell this industry for estimated amount – Gasic said.


MMF potvrdio: Rast BDP-a Srbije 1,8 odsto u ovoj godini
Međunarodni monetarni fond zadržao je prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije na 1,8 odsto za ovu godinu, dok za 2017. predviđa rast od 2,3 odsto.

U danas objavljenom izveštaju za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu, MMF prognozira pad deficita budžeta sa prošlogodišnjih 3,7 procenata na 3,6 odsto BDP-a ove godine, a za 2017. godinu još veće smanjenje na 2,7 procenata.

U 2014. godini budžetski deficit je iznosio 6,6 odsto BDP-a.

Kada je reč o javnom dugu Srbije, MMF konstatuje da je u 2014. on iznosio 72 odsto BDP-a, da je prošle godine skočio na 77,4 odsto, a u ovoj godini se očekuje da će dostići 78,9 odsto BDP-a.

U narednoj godini, Fond očekuje promenu trenda rasta, i pad javnog duga sa 78,9 odsto na 77,9 odsto BDP-a.

Podsećanja radi, MMF je tokom tradicionalnog aprilskog zasedanja MMF i Svetske banke u Vašingtonu, podigao procenu rasta BDP-a Srbije sa 1,75 na 1,8 odsto.

Prognozu rasta srpske privrede u marti je podigla i Svetska banka na 1,8 odsto.

U izveštaju Evropske komisije od ove nedelje, prognoza rasta za Srbiju je povećana sa 1,6 na dva odsto, vođena kako je objašnjeno, većim izvozom i prilivom investicija.

Nijedna institucija u svoju prognozu još nije uračunala privatizaciju Železare Smederevo, za koju će kineski Hestil platiti 46 miliona evra.


IMF: Serbia-s GDP growth at 1,8% in 2016
The International Monetary Fund maintained its forecast of growth of gross domestic product (GDP) of Serbia at 1.8 % for this year, while for 2017 it forecasts growth of 2.3 %.

In a report published today for central , eastern and southeastern Europe, IMF forecasts fall in budget deficit from last year-s 3.7 to 3.6 % of GDP this year and for 2017 even greater reduction to 2.7 %. In 2014, budget deficit totaled 6.6% of GDP.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta