Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
AIK banka povećava udeo u Gorenjska banci
AIK banka, u stoprocentnom vlasništvu MK Group Miodraga Kostića, povećala je učešće i postala drugi najveći akcionar u u slovenačkoj Gorenjska banci.

Nakon što je Evropska centralna banka dozvolila povećanje udela na 20%, AIK banka je nastavila sa kupovinom akcija u slovenačkoj banci, pišu slovenački mediji.

Kupovinom akcija Gorenjska banke na Ljubljankoj berzi, AIK banka je povećala udeo sa 13,86% na 15,18%. Ova banka sada poseduje 58.889 akcija Gorenjska banke, i drugi je akcionar po veličini.

Najveći udeo u Gorenjska banci i dalje ima finansijski holding Sava, 37,65%. Slede osiguravajuće društvo Triglav sa 4,05%, Sparkasse Bank i Erste Group Bank sa po 2,58%. Među akcionarima su i dalje Iskratel, Telekom Slovenije i Domel.

Sava je sklopio sporazum da će po nalogu Banke Slovenije do sredine marta ove godine prodati svoj udeo u Gorenjska banci. Međutim, to do sada nije sprovedeno, a holding je izgubio pravo upravljanja u banci. Sava je počeo sa prodajom prošle godine, a sada bi trebalo da bude u završnoj fazi formiranja konzorcijuma za prodaju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta