Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Katarski investitor kupio četiri hotela u Surdulici - Privatizacija vredna 1,08 mil EUR
Investitor iz Katara Ali Abdula MS al Maki u ponedeljak je i zvanično stavio potpis na ugovor o kupovini većinskog udela u četiri hotela preduzeća Evropa iz Surdulice, koje je izlicitirao za 1,08 mil EUR u gotovom.

Time su privatizovani hoteli Srbija u Surdulici, Vilin Lug u Crnoj Travi, kao i Jezero i Promaja, na obali Vlasinskog jezera.

Ali Albakir, u ime Al Makija, u izjavi Tanjugu je rekao da ovo neće biti kraj ulaganja u Srbiju.

- Ovo je tek prvi projekat i vezan je za investiranje u hotele koje želimo da podignemo na nivo onih sa 3-4 zvezdice u narednih 3-4 godine. Nadamo se i hotelu od pet zvezdica u budućnosti - rekao je Ali Albakir u izjavi Tanjugu.

Hoteli su na jezeru, podvukao je, što je zdravo mesto, pogodno za razvoj turizma.

- Dobro je i za sportiste iz Srbije i drugih zemalja - rekao je Ali Albakir u ime investitora i izrazio zadovoljstvo što je ovo prva investicija iz Katara u Srbiju i pozvao druge investitore te zemlje da "iskoriste prilike u Srbiji".

- Kad smo došli, videli smo i prijateljski nastrojene građane. Nadamo se da će mnogo biznismena iz Katara slediti naš primer. Poručujem im da iskoriste priliku i dođu u Srbiju. Srećni smo što smo potpisali ugovor, a od danas ćete videti progres u tom delu zemlje - rekao je Ali Albakir.Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović rekao je da je za Srbiju ova privatizacija bitna stvar.

- Vlasinsko jezero je važan resurs i ako se bude dešavalo ono što investitori planiraju tamo da rade, doći će do zamajca što će privući turiste - rekao je Stevanović Tanjugu.

Investitori iz Katara su danas zvanično potpisali ugovor sa ministrom privrede Željkom Sertićem, a u narednim danima će obaviti formalnosti. Stevanović očekuje da u narednim nedeljama krenu sa planovima za sva četiri objekta.

- Ova saradnja traje već dve godine i verujem da smo otvorili novo poglavlje. Rekli su da će im biti drago da Srbiju predstave u Kataru u najboljem svetlu i da svoje prijatelje zainteresuju da ulože kod nas - rekao je Sertić.

Al Maki je izlicitirao 70% udela u hotelima Evrope koji su društveni kapital, na aukciji koja je okončana 31. maja, ali je pre zaključenja ugovora sa resornim Ministarstvom privrede, bilo potrebno mišljenje Ministarstva finansija, odnosno, Uprave za sprečavanje pranja novca.


Bori se nafta protiv tržišnih virova
Cene nafte su blago porasle na današnjem trgovanju u Aziji, nakon što su potonule više od 2% dan ranije, a njihovom opravku je podršku pružio i slabiji dolar, iako se problemi u vezi sa globalnom prezasićenošću ponude vraćaju u prvi plan.

Američka tržišna referenca, laka nafta WTI ojačala je danas za 10 centi na 43,23 dolara za barel, dok je severnomorska sirova nafta brent porasla za 18 centi, na 44,90 dolara, prenosi agencija AFP.

Oba glavna tipa ove sirovine juče su pala na tromesečni minimum, pri čemu je brent dodirnuo najniži nivo od maja.

Nakon što su cene početkom prošlog meseca išle i iznad 50 dolara po barelu podržane poremećajima u proizvodnji, u poslednjih nekoliko nedelja su se istopile za oko 15% sa približavanjem kraja sezone pojačanih putovanja tokom letnjih godišnjih odmora u SAD i zbog uporno slabe globalne tražnje.

Trgovci su u strahu od prošle nedelje, kada je američka Administracija za energetske informacije saopštila da su zalihe nafte u toj zemlji pale manje nego što se očekivalo, dok su se zalihe benzina povećale, uprkos špicu sezonske tražnje u toj zemlji.

Pritisak na cene izvršio je i rast broja bušotina koje se vraćaju u pogon, što znači i rast proizvodnje.

- Ne možete da ignorisete obim prevelikih zaliha - rekao je za Bloomberg News Evan Lukas, tržišni strateg kompanije IG u Melburnu, i dodao da tržišni fundamenti ne podržavaju uspon cena na 55 do 60 dolara po barelu, ali da se takođe ne beleži kapitulacija cena kakva je bila na početku godine.

Crno zlato je palo na gotovo 13-godišnji minimum od 28 dolara po barelu u februaru, pošto su svetska tržišta bila pritisnuta problemima posustajanja kineske privrede, slabe tražnje, usporavanja globalnog rasta i prevelike


Qatari investor buys four hotels in Surdulica – Privatization worth EUR 1.08 million
Qatari investor Ali Abdullah MS Al-Macki officially signed the contract on the purchase of the majority share in four hotels of the Surdulica-based company Evropa on Monday, July 25. The agreed price is EUR 1.08 million in cash.

The signing of the contract means the privatization of hotels Srbija in Surdulica, Vilin Lug in Crna Trava, and Jezero and Promaja on the shore of Vlasina Lake.

Ali Albakir said in his statement for Tanjug, on behalf of Al-Macki, that this would not be the end of investments in Serbia.

– This is just the first projects and it is related to investing in hotels we wish to raise to a 3- or 4-star level in the next 3 to 4 years. We hope for a five-star hotel in the future – said Ali Albakir in his statement for Tanjug.

The hotels are on the lake shore, which is a very healthy site, especially for the development of tourism.

– It-s also good for athletes from Serbia and elsewhere – Ali Albakir said on behalf of the investor and expressed his satisfaction about the first Qatari investment in Serbia and invited other investors from the country to do the same.

– When we arrived here, we met friendly people. We hope that many Qatari businessmen will follow our example. I recommend them to take an opportunity and come to Serbia. We are happy to have signed the contract, and the progress in that area of the country will become visible from now on – Ali Albakir said. The state secretary at the Ministry of Economy, Dragan Stevanovic, said that the privatization was important for Serbia.

– Vlasina Lake is an important resource and if the investors fulfill all their plans there, it will draw in tourists – Stevanovic said for Tanjug.

The Qatari investors officially signed the contract with Minister of Economy Zeljko Sertic on Monday, and in the following days, all the formalities will be taken care of. Stevanovic expects that the realization of plans for all four objects will begin in the weeks to come.

– The cooperation has been going on for two years and I believe that we have opened a new chapter. They-ve said that they-ll be glad to paint a favorable picture of Serbia in Qatar and to get their friends interested in investing in Serbia – Sertic said.

Al-Macki won 70% share in Evropa-s hotels at the auction which was completed on May 31, but, before the signing of the contract with the Ministry of Economy, an expert opinion of the Administration for the Prevention of Money Laundering at the Ministry of Finance


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta