Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kina zainteresovana za mnogobrojne investicije u Srbiji
Sve je više najava da Kinezi žele da ulože u bukvalno "sve grane u Srbiji", a poslednje informacije govore da su zainteresovani da kupe beogradski PKB, kao i da Huawei želi partnerstvo sa Telekomom Srbija.

Od najavljenih 2,2 mlrd EUR, za sada je ostvareno oko 220 mil EUR, koliko iznose do sada ostvarena ulaganja, dok u mnogim projektima NR Kina učestvuje kroz kredite date našoj državi za projekte poput "kineskog", odnosno Pupinovog mosta.

Tokom posete privrednika iz Pekinga Privrednoj komori Beograda, kineski biznismeni su izrazili interesovanje za PKB, što je, posle partnerstva u Železari Smederevo drugi veliki ovogodišnji projekat koji podrazumeva kineske investicije.

Kada su u pitanju projekti u kojima je Kina vlasnik kapitala, njihova vrednost u Srbiji je nešto veća od 220 miliona evra. U tom smislu, prema podacima Razvojne agencije Srbije, dve najveće kineske investicije u našoj zemlji su Johnson electric (visina ulaganja je 65 mil EUR) i Mei Ta (60 mil EUR).

- NR Kina ima širok dijapazon interesovanja za ulaganja u Srbiji. Prema podacima NBS, za period od 2007. do 2013. ulaganja iz Kine bila su tek nešto veća od 20 mil EUR. Zatim je 2014. godine došlo još 84,4 mil EUR, a 2015. dodatnih 24 mil EUR - kažu u Ministarstvu privrede.

Ono što je sasvim sigurno, kažu upućeni, jeste da skoro ne postoji oblast poslovanja za koju nisu zainteresovani, odnosno gde nisu našli svoju računicu.

Najveći projekat je modernizacija pruge Beograd-Budimpešta vredan više od milijardu evra, za koji većinu novca daje Kina, dok Mađarska i Srbija učestvuju nešto manjim ulaganjima.

Nedavnom posetom kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu potpisan je međudržavni sporazum po kome će jedna kineska kompanija postati vlasnik fabrike sokova, marmelada i džemova Budimka. Kinezi su se obavezali da u firmu ulože 15 mil EUR i okupe oko 1.000 kooperanata iz zapadne Srbije koji će im biti sirovinska baza.

Oblasti za koje su Kinezi najviše zainteresovani su i infrastruktura i energetika, ali i tekstilna i prehrambena industrija. Kineska kompanija CRBC potpisala je sporazum sa Gradom Beogradom o izgradnji industrijske zone, a kompanije za koje ova zemlja ne krije interesovanje su i Petrohemija i RTB Bor.

Kinezi su zainteresovani i za druge energetske projekte u Srbiji poput HE Đerdap 3 i TE Kolubara B, ali i za male elektrane. To je bio razlog što je u Ubu pre dve godine elektroenergetska korporacija Sinomach otvorila svoje predstavništvo za Evropu.

Pored investicija, Kinezi su zainteresovani i za kreditiranje infrastrukturnih projekata. Primer za ovu vrstu poslovanja je Pupinov most ili kako su ga građani prozvali "kineski most" Zemun-Borča. Vrednost njegove izgradnje bila je 170 mil EUR, koji je finansirala i Srbija iz budžeta, ali i iz kredita koji je uzet kod kineske Exim" banke. Uslov za njegovo dobijanje bio je da najveći deo radova obavljaju kineske firme.

Isti slučaj je i sa izgradnjom novog bloka u termoelektrani Kostolac, čija je vrednost 715,6 mil EUR, i čiji je izvođač radova kineska kompanija CMEC.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta