Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Aelius i Ministarstvo privrede potpisuju kupoprodajni ugovor za Galeniku
Ministar privrede Goran Knežević i predstavnik kompanije Aelius Horhe Kosta e Silva potpisaće danas u 11:30 časova u prostorijama Ministarstva privrede ugovor o prodaji kapitala farmaceutske kompanije Galenika.


Air Serbia uvodi letove za Kanadu - Tokom 2018. prvi let za Toronto?
Prvi sledeći interkontinentalni let koji priprema nacionalna aviokompanija Air Serbia biće do Kanade, pišu Novosti i navode da su pripreme uveliko u toku, ali da je preostalo još mnogo posla.

Očekuje se skoro potpisivanje međunarodnih sporazuma u vazdušnom saobraćaju između dve zemlje, pa bi prvi avion sa oznakom Air Serbia mogao da sleti u Toronto tokom sledeće godine, navode Novosti.

U ovoj kompaniji nisu želeli da otkriju za koju se udaljenu destinaciju spremaju, a šef korporativnih komunikacija Air Serbia Nikola Vukomanović je pre nekoliko dana najavio da srpski avioprevoznik ozbiljno razmišlja o proširenju odredišne mreže još jednim letom.

- Kompanija razmatra uvođenje druge interkontinentalne linije, nakon letova za Njujork - rekao je Vukomanović tada.

Nacionalni avioprevoznik najviše računa na srpsku dijasporu u Kanadi, koja po podacima iz 2011. godine broji oko 80.000 ljudi. Potencijalni putnici mogli bi im biti i iz ostalih zemalja bivše SFRJ.


Air Serbia to implement flights to Canada – First flight to Toronto in 2018?
The first next intercontinental flight the Serbian national airline Air Serbia is preparing will be the flight to Canada, Novosti reports and adds that the preparations are well on their way, but that a lot remains to be done still.

International air traffic agreements between the two countries should be signed soon, and the first aircraft bearing the Air Serbia mark might land in Toronto next year, Novosti writes.

The company didn"t want to disclose which remote destination they were preparing for, and the corporate communications manager of Air Serbia, Nikola Vukomanovic, announced several days ago that the Serbian airline was seriously considering expanding its destination network by another flight.

– The company is considering an establishment of another intercontinental line, following New York – Vukomanovic said at the time.

The national airline primarily counts on the Serbian diaspora in Canada, which numbers 80,000 people, according to 2011 data. People from other former Yugoslavian countries might also be interested in these flights.


Novi model "fijata" će se proizvoditi u Kragujevcu?
Italijanska automobilska kompanija Fijat će uskoro lansirati naslednika "fijat punta" pod nazivom "fijat primo", čija će se masovna proizvodnja odvijati u Srbiji za evropsko tržište, prenosi portal "Internešnel biznis tajms".
NJUJORK/MADRID - Italijanska automobilska kompanija Fijat će uskoro lansirati naslednika "fijat punta" pod nazivom "fijat primo", čija će se masovna proizvodnja odvijati u Srbiji za evropsko tržište, prenosi portal "Internešnel biznis tajms".

Zvanična informacija o nasledniku će biti objavljena već ovog meseca, a njegova prodaja na evropskom tržištu je planirana za početak 2018. godine, piše portal.


Aelius i Ministarstvo privrede potpisali kupoprodajni ugovor za Galeniku
Kompanija Aelius iz Luksemburga danas je u Ministarstvu privrede potpisala ugovor o kupovini 93,7% kapitala beogradske farmaceutske kompanije Galenika po ceni od 16 mil EUR.

Ugovor su potpisali ministar privrede Srbije Goran Knežević i predstavnik Eliusa Horhe Kosta de Silva.

Novi vlasnik Galenike ima obavezi da uplati i 25 mil EUR na ime izmirenja obaveza fabrike prema bankama, kao i dodatnih 200 EUR po godini staža za zaposlene koji su se opredelili za dobrovoljni socijalni program.

Kupac je u obavezi i da u naredne dve godine na ime obavezne investicije uloži 5,525 mil EUR u Galeniku, kao i da broj zaposlenih na neodređeno vreme ne spušta ispod 900. Za dobrovoljni odlazak iz Galenike koja ima 1.400 zaposlenih, prijavilo se 250 radnika.

Aelius, povezano lice EMS S/A Brazil, jedini je učesnik koji je ispunio sve uslove za učešće u procesu privatizacije Galenike.

Predsednik sindikata Nezavisnost u Galenici Zoran Pantelić rekao je agenciji Beta da očekuje da kupac proširi paletu proizvoda i zadrži svih 1.150 radnika i poveća zarade koje su sada u proseku 47.000 dinara

- Očekujem da novi vlasnik proširi proizvodnju i uposli sve zaposlene jer su kvalifikovani radnici - rekao je Pantelić.

Dodao je da je "dovoljno radnika otpušteno za poslednjih četiri-pet godina", jer je broj zaposlenih prepolovljen sa 2.800 na 1.400.

Radnici od novog poslodavca osim posla, prema njegovi rečima, očekuju i da pristane na socijalni dijalog i da poštuje Kolektivni ugovor.

- Krajem 2018. godine ističe Kolektivni ugovor koji je potpisan 2015. godine i očekujem da ćemo od jeseni sledeće godine započeti pregovore o novom Kolektivnom ugovoru - rekao je Pantelić.

On je istakao da radnici po važećem Kolektivnom ugovoru potražuju da im se za osam meseci uplate doprinosi za penziono osiguranje za 2013. godinu i za nekoliko meseci u ovoj godini, kao i isplate zaostali regresi i jubilarne nagrade za radnike koji su ranije napustili Galeniku.

- Vlada Srbije je donela zaključak po kome treba da isplati ta potraživanja, a ako to ne uradi pokrenućemo spor - rekao je Pantelić.

Predsednica Samostalnog sindikata Galenike Tamara Lalić je Beti kazala da radnici od novog vlasnika fabrike očekuju da prošiti tržišta na kojima se prodaju lekovi Galenike i da poštuje Zakon o radu i Kolektivini ugovor.


Simpo prodaje poslovnu zgradu drvne industrije u Surdulici - Početna cena 1,55 mil EUR
Simpo iz Vranja oglasio je prodaju poslovne zgrade - zgrade drvne industrije, industrije nameštaja i proizvodnje papira u Surdulici putem prikupljanja pisanih ponuda.

Poslovna zgrada je površine od 5.136 m2, a početna cena je 1,55 mil EUR. Rok za prijavu je 9. novembar.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta