Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Aerodrom "Šarl de Gol" olakšao tranzit za putnike iz Srbije
Francuski avio-prevoznik "Er Frans" i pariski aerodrom "Šarl de Gol” omogućili su putnicima iz Srbije, koji pauzu između letova provode u francuskoj vazdušnoj luci, da jednostavnije i brže presednu i tako skrate vreme putovanja.
BEOGRAD - Francuski avio-prevoznik "Er Frans" i pariski aerodrom "Šarl de Gol” omogućili su putnicima iz Srbije, koji pauzu između letova provode u francuskoj vazdušnoj luci, da jednostavnije i brže presednu i tako skrate vreme putovanja.

Zahvaljujući unapređenju specijalizovane tranzitne zone, takozvanog haba, putnicima sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" koji pauzu između letova provode na aerodromu u Parizu, olakšano je dnevno povezivanje na više od 1.000 letova, saopštili su predstavnici "Er Fransa”.


Rudniku bakra Bor za otvaranje Cerova 2 potrebno 40 mil EUR - Kapacitet površinskog kopa 16,5 milion
To što su rudne rezerve u Cerovu 1 iscrpljene samo znači da što pre treba početi rudarske radove u sledećem ležištu, u "dvojci", jer ceo kompleks krije još dosta bakra, kaže direktor Rudnika bakra Bor Nebojša Videnović.

- Kompleks Cerovo zahteva investicije od najmanje 250 mil USD, a Cerovo 2 može proraditi uz ulaganje 40 mil USD - kaže on.

Iako su Rudnici bakra Bor obezbedili neophodnu rudarsku dokumentaciju i dozvolu za izvođenje radova, čime su ispunili sve zakonske osnove za "ulazak" u Cerovo 2, na otvaranje ležišta čeka se zbog para, ali i problema u otkupu zemljišta.

Cerovo 1 je bilo isplativo ležište, ali ono je tek manji deo istoimenog kompleksa koga čine Cerovo 2, Cerovo Drenova i Cerovo primarno, napominje Videnović.

- Geološke rudne rezerve u preostala tri ležišta "teške" su oko 320 miliona tona, a bilansne oko 213 miliona tona rude bakra. Samo u Cerovu 2, koje moramo što pre da otvorimo, nadomak prve kašike bagera je oko 30 miliona tona rude, sa srednjim sadržajem bakra 0,31%. Prema predviđenoj dinamici otkopavanja, vek ovog ležišta bi bio sedam godina, s tim što bi se u prve dve odatle dobijalo dva i po miliona tona rude, a kasnije bi kapacitet bio povećan na pet i po miliona tona godišnje - kaže direktor Rudnika bakra Bor.

Prema preliminarnim procenama i predviđenoj dinamici otkopavanja rude i jalovine u Cerovu 2, do 2024. godine odatle treba da se izvuče 16,5 miliona tona rude i skloni 14,7 miliona tona jalovine.


Instalirana četvrta linija odvodnjavanja u Rudniku bakra Majdanpek
Kako bi se stvorili uslovi za pripremu novih etaža na Andezitskom prstu Južnog revira površinskog kopa, u Rudniku bakra Majdanpek ovih dana je instalirana četvrta linija odvodnjavanja jezera, čiji je nivo sa kote 219 spušten na 174 metra.

Puštanjem u rad četvrte linije odvodnjavanja, dnevni učinak će, sa 18 do 20, biti povećan na 25 centimetara.

- Sada je u funkciji ukupno pet pumpi. Kapacitet najnovije pumpe, KSB multitec 150/2 je 360 kubnih metara na sat - rekao je Slobodan Mišić, poslovođa na odvodnjavanju u Rudniku bakra Majdanpek.

Konačni cilj jeste da se stigne do dna kopa, što će obezbediti kontinuitet u proizvodnji.

Voda iz jezera se, inače, odvodi najpre do rezervoara sa zeolitom, gde se prečišćava i tek tada, prečišćena po svim tehnološkim standardima, uliva se dalje u Mali Pek.

Proces odvodnjavanja u Rudniku bakra Majdanpek počeo je januara 2014. godine, a do ovog novembra radile su tri linije.


Gasprom: Cena gasa za Evropu 190 dolara do kraja godine
Prosečna cena gasa koji je Gasprom izvezao u Evropu u devet meseci 2017. godine iznosila je 190 dolara za 1.000 kubnih metara, izjavio je danas zamenik predsednika Upravnog komiteta Gasproma Aleksandar Medvedev.
MOSKVA - Prosečna cena gasa koji je Gasprom izvezao u Evropu u devet meseci 2017. godine iznosila je 190 dolara za 1.000 kubnih metara, izjavio je danas zamenik predsednika Upravnog komiteta Gasproma Aleksandar Medvedev.

"Prosečna cena u prvih devet meseci ove godine je oko 190 dolara za 1.000 kubnih metara. Očekujemo da će cena ostati ista do kraja godine", izjavio je Medvedev, a prenosi ruska agencija Tas s.


Državne obveznice vinule pod oblake promet na Berzi
Fantastičan ukupan promet od 2,3 milijarde dinara (19,2 miliona evra), koji je zabeležen danas na Beogradskoj berzi, ponovo se duguje trgovanju državnim obveznicama, a ojačali su i berzanski indeksi.
BEOGRAD - Fantastičan ukupan promet od 2,3 milijarde dinara (19,2 miliona evra), koji je zabeležen danas na Beogradskoj berzi, ponovo se duguje trgovanju državnim obveznicama, a ojačali su i berzanski indeksi.

Indeks BELEX15 je porastao za 0,4 odsto na 731,78 poena, pre svega usled skoka vrednosti akcija Sojaproteina, do kog je došlo posle vest da američki konzorcijum, koji čine Jork Kepital Menadžment i Elements Kepital Partners, želi da dokapitalizuje sa 100 miliona evra Viktorija Grupu, u čijem sastavu posluje i bečejsko preduzeće.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta