Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
U FAP-u se, najzad, lakše diše...
U pribojskom FAP-u se, najzad, lakše diše, nakon što je, odlukom Apelacionog suda u Beogradu, kompleksan i više puta prolongiran završetak postupka Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) okončan potvdom pravosnažnosti.
PRIBOJ - U pribojskom FAP-u se, najzad, lakše diše, nakon što je, odlukom Apelacionog suda u Beogradu, kompleksan i više puta prolongiran završetak postupka Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) okončan potvdom pravosnažnosti.

Svi dugovi u iznosu od oko 8,7 milijardi dinara konvertirani su u akcije ovog nekadašnjeg giganta, čime su se stekli uslovi da preduzeće na zdravim osnovama započne svoj povratak na tržište kao deo odbrambene industrije Srbije.


Štednja u obveznicama - Šta država nudi građanima?
Iako je u ovoj godini zahvaljujući dobrim fiskalnim rezultatima, država za oko 70 milijardi dinara smanjila emisiju hartija od vrednosti, prvi put nudi štednu obveznicu namenjenu isključivo građanima. Za kupovinu denominovane obveznice vredne 100 EUR ili dinarske od 2.000 dinara, građani novac mogu da uplate do 11. decembra, a podela obveznica je 27. decembra.

Na posebnom šalteru, u svakoj ekspozituri Poštanske štedionice, punoletni građani bez provizije mogu da otvore račun na koji uplaćuju novac za obveznice i račun u Akcijskom fondu gde se to vlasništvo evidentira.

- Bilo je već i realizacije upisa i uplate, a takođe i interesovanja za same karakteristike štedne obveznice – šta nudi, kakve prinose - kaže Ivan Bojičić iz Poštanske štedionice.

Pojedinac može da kupi najviše 5.000 dinarskih obveznica i 500 evro-obveznica.

U Upravi za javni dug smatraju da su dobro procenili tražnju.

- Mi smo već odredili obim emisije za sve obveznice koje emitujemo a to su i dinarske i evro obveznice. Evro obveznice sa ročnošću dve, tri, pet i deset godina, emituju se do 20 mil EUR a dinarske za isti ovaj period do 3 milijarde dinara - navodi direktor Uprave za javni dug Branko Drčelić.

Za dinarske obveznice sa rokom otplate na dve godine kamata je – 4%, na 3-4,5% na pet godina – 5,25 procenata a na 10 godina – 6,25%.

Na evro-obveznice zavisno od ročnosti, kamata se kreće od jedan do četiri procenta godišnje.

S obzirom na to da bankarske kamate nikad nisu bile niže, stručnjaci smatraju da obveznice stižu u pravom trenutku.

- Po meni sve ovo će stvoriti ambijent gde će se jednim delom, ja to sad ne mogu da licitiram i pretpostavim koliko, preseliti štednja u ove državne obveznice, koje su ovoga puta veoma privlačne u smislu ulaganja, i olakšane tehnički jer ne idete preko brokera" - objašnjava ekonomista Zoran Grubišić.

Za one koji kupe dugoročnije obveznice predviđena je i mogućnost naplate pre isteka roka.

- To smo predvideli za ovaj instrument iz razloga što se njime ne može sekundarno trgovati. Nakon isteka pet godina, ako pričamo o desetogodišnjim obveznicama, može se doći i prevremeno naplatiti svoje obveznice - kaže direktor Uprave za javni dug.

Prvi put jedna obveznica ima i elemente osiguranja, jer u slučaju teških bolesti, vlasnik obveznice u svakom trenutku može podići uloženo uz deo kamate.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta