Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Javni dug Srbije 64,6% BDP-a na kraju septembra 2017.
Javni dug Srbije na kraju septembra iznosio je oko 24,1 mlrd EUR, što je 64,6% bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija.

Na kraju avgusta javni dug je bio 23,8 mlrd EUR. U decembru prošle godine javni dug bio je oko 24,82 mlrd EUR, odnosno 71,9% BDP-a.

Na kraju 2015. godine javni dug je takođe iznosio oko 24,82 mlrd EUR, odnosno 74,7% BDP-a u toj godini.

Javni dug Srbije je na kraju 2014. godine iznosio 22,76 mlrd EUR, odnosno 70,4% BDP-a, dok je na kraju 2013. godine bio 20,14 mlrd EUR, sa učešćem od 59,6% u BDP-u.

Krajem 2000. godine javni dug Srbije je bio 14,17 mlrd EUR ili 201,2% BDP-a, a najniži iznos javnog duga bio je 2008. godine kada je iznosio 8,78 mlrd EUR ili 28,3% BDP-a.

Zakonom o budžetskom sistemu učešće javnog duga u BDP-u ograničeno je na 45%.


Ansal Steel kupio vranjski Zavarivač inženjering
Kompanija Ansal Steel, koja je u vlasništvu Dragana Lakićevića, nekadašnjeg direktora surduličke Mačkatice, kupila je preduzeće Zavarivač inženjering u Vranju po ceni od 22 miliona dinara.

- Ansal je odmah uplatio novac na račune 11 akcionara - kaže za InfoVranjske Zoran Dodić, jedan od akcionara onog dela Zavarivača koji je po osnovu potraživanja pripao radnicima kao poveriocima.

Po rečima Dodića, Lakićević je kupio Zavarivač inženjering po knjigovodstvenoj ceni.

- Mi akcionari nismo postavljali posebne uslove, već smo pristali da Zavarivač inženjering prodamo po knjigovodstvenoj ceni i tako smo prodali svih 100% akcija - kaže Dodić.

Inače, Ansal Steel Dragana Lakićevića uzeo je ranije deo Zavarivača pod zakup i obezbedio posao za oko 80 bivših radnika ovog vranjskog preduzeća u stečaju koje je sa dugovanjem od 754 miliona dinara među 10 najvećih dužnika u Srbiji.


Premijerka: Dve opcije za Komercijalnu banku, odluka narednih meseci
Premijerka Ana Brnabić je izjavila danas da se razgovara sa suvlasnicima Komercijalne banke - EBRD i IFC - o njenoj eventualnoj privatizaciji, kao i da se odluka o tome očekuje u narednih nekoliko meseci.

Ona je rekla novinarima da postoje dve opcije za Komercijalnu banku - da se krene u privatizaciju do kraja godine ili da se ide na opciju koju smo nasledili - da kažemo da nećemo da idemo u privatizaciju.

"Druga opcija bi značila da EBRD i IFC aktiviraju svoje pravo dogovoreno 2006. godine na osnovu kojeg bismo morali iz budžeta da im isplatimo garantovani iznos. Mislim da je to 252 miliona evra", rekla je Brnabić.

Ona je kazala da to nije bilo dobro ispregovarano za Srbiju, što je sada nasledila ova Vlada.

Kako kaže, Vlada se sada trudi da dobro izbalansira.

"Imali smo razgovore i ja i Vujović sa EBRD i IFC da svaki korak izvagamo zajedno, kako ne bismo morali ništa da plaćamo iz budžeta", rekla je Brnabić.

Na pitanje da li se razmišlja o privatizaciji Telekoma, Brnabić je podsetila da su bila dva pokušaja i da analizira najbolji model za Telekom.

"Imamo sada važnije stvari na agendi", rekla je ona.

Dodala je da je sada bilo važnije da se nađe partner za Galeniku, kako bi ta kompanija postala profitabilna, kao i da se obezbedi socijalni program za radnike.


Aelius pays EUR 16 million for Galenika – Debt repayment and severance pays soon
The purchaser of Galenika, the Luxembourg-based company Aelius, paid the EUR 16 million it had offered at the tender for the privatization of the Serbian pharmaceutical company.

It is expected that EUR 25 million for Galenika"s debts, as well as severance packages for the employees who have opted for the social program, will be paid by the end of the week.

Aelius S.A.R.L Luxembourg is related to EMS S/A Brazil.

At the tender for the privatization of the company, they offered EUR 16 million for 93.73% of the capital, plus the repayment of Galenika"s debts in the amount of EUR 25 million.

The purchaser also obliges to pay an additional EUR 200 per year of service to the employees who have opted for the voluntary social program and to invest EUR 5.52 million in Galenika over the next two years.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta