Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Autobusi kupljeni od Ikarbusa stižu u Novi Sad na proleće 2018. - Za održavanje voznog parka potrebn
Gradsko saobraćajno preduzeće Novi Sad će na proleće dobiti sedam niskopodnih autobusa od Ikarbusa.

Podsetimo da je ovih sedam autobusa gradski prevoznik kupio po ceni od skoro 120 miliona dinara (bez PDV-a) i da je ovo jedina nabavka autobusa u ovoj godini, jer je GSP odustao od kupovine pet solo autobusa za 87 miliona dinara zbog manjka novca.

Prema procenama, GSP bi svake godine trebalo da kupi oko 20 do 25 novih autobusa, kako bi se vozni park održavao, ali to ne postiže već nekoliko godina unazad.

Novosadski prevoznik poslednje autobuse kupio je 2016. godine, i to 10 zglobnih i devet solo autobusa, a poslednja isporuka bila je u junu, kada je stiglo pet solo autobusa kupljenih prošle godine i u aprilu kada je stiglo pet autobusa kupljenih krajem 2015. godine.

Novosadski prevoznik trenutno ima oko 270 autobusa.


Država preuzima 64 mil EUR dugova Srbijagasa i Petrohemije prema NIS-u
Dug Srbijagasa i Petrohemije od 64,4 mil EUR, koji je ostao neizmiren prema Naftnoj industriji Srbije, platiće 2018. godine poreski obveznici.

Tako bar stoji u projekciji budžeta za 2018, koju je usvojila Vlada, a koji bi još trebalo da izglasaju poslanici Narodne skupštine.

Dug Srbijagasa je 30,8 mil EUR, a Petrohemije 33,6 mil EUR. Izvor Blica iz Nemanjine 11 tvrdi da se ove obaveze moraju namiriti iz budžeta.

- Dugovi Srbijagasa i Petrohemije su pretvoreni u javni dug. To je moralo da uđe u projekciju budžeta za narednu godinu i da se definiše kao obaveza. Treba da se zna da, pored ovih para koje će država dati NIS-u, postoje i druge obaveze koje su preuzete u odnosu na ove dve kompanije. Reč je o garancijama za kredite Srbijagasa, koje su neminovnost jer banke bez države ne žele da mu daju novac - objašnjava sagovornik Blica.

Zbog tog nepoverenja banaka država je predvidela da Srbijagasu za narednu godinu da garancije za kredite u vrednosti od 90 mil EUR. Reč je o novcu koji banke treba da pozajme za projekat izgradnje gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, čija je vrednost 70 mil EUR, i izgradnju druge faze gasovoda na trasi Aleksandrovac - Brus - Kopaonik - Raška - Novi Pazar - Tutin, za koji je potrebno 20 mil EUR.

Blicov izvor iz Vlade tvrdi da je država primorana da odobri garancije za ove projekte, jer su oni od strateškog značaja.

Profesor ekonomije Mlađen Kovačević kaže da ovakve odluke države daju "vetar u leđa neuspešnom menadžmentu".

- Sve je to zato što su na čelo tih preduzeća postavljeni nestručni ljudi, kojima je politička pozadina najveća preporuka. Mnogo toga zavisi od rukovodilaca, i tek kad bude došao stručni kadar na njihova mesta, možemo da očekujemo promene. Ogroman broj ljudi, međutim, ne bi prihvatio taj posao jer zna kakva je politička situcija. Verujem da bi se mnoga preduzeća izvukla i počela da posluju pozitivno kada bi ih preuzeli sposobni menadžeri. Ko zna koliko još godina ćemo čekati da se to promeni - kaže Kovačević.


State to take over EUR 64 million of debts of Srbijagas and Petrohemija towards NIS
The debt of Srbijagas and Petrohemija of EUR 64.4 million towards Naftna Industrija Srbije (NIS), will be paid by taxpayers in 2018.

At least that"s what the 2018 budget projection, adopted by the Government and waiting to be voted on by the National Assembly, says.

The debt of Srbijagas amounts to EUR 30.8 million, whereas Petrohemija"s debt is EUR 33.6 million, The source of Blic from the Government claims that these liabilities need to be paid from the budget.

– The debts of Srbijagas and Petrohemija have been converted into public debt. This needed to be included in the projection of the next year"s budget and be defined as an obligation, it should be known that, in addition to this money that the state will pay NIS, there are other obligations related to the two companies as well. These are guarantees for Srbijagas credits, which are inevitable, as banks do not want to lend it money without the state – the Blic source explains.

Due to this distrust by banks, the state plans to provide guarantees in the amount of EUR 90 million for Srbijagas in the next year. This is the money banks need to lend for the project of construction of a pipeline from the border with Bulgaria to the border with Hungary, whose value is EUR 70 million, and the second phase of the construction of the pipeline on the Aleksandrovac-Brus-Kopaonik-Raska-Novi Pazar-Tutin stretch, which requires EUR 20 million.

The Blic source from the Government claims that the state is forced to provide guarantees for these projects, as they are projects of strategic importance.

Mladjen Kovacevic, a professor of economics, says that such decisions by the state “encourage unsuccessful management”.

– The reason for all of this is that incompetent people, whose biggest asset is their political backing, have been appointed heads of these companies. A lot depends on managers and it is only when competent people are appointed to these positions that we will be able to expect changes. A huge number of people, however, would not accept the job as they are aware of the political situation. I believe that many companies would recover and start making profit if they were taken over by competent managers. Who knows how many years we will have to wait for this to change – Kovacevic says.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta