Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Najpovoljnija ponuda za Aerodrom Nikola Tesla do kraja avgusta - Kapacitet uskoro raste na 7,5 milio
Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da 25 kompanija priprema neobavezujuću ponudu za koncesiju aerodroma Nikola Tesla u Beogradu i da bi do kraja avgusta trebalo da se zna koja je ponuda za koncesiju najpovoljnija.

- Naša procena je da ćemo do kraja avgusta završiti kompaletan proces kada ćemo moći da kažemo koja je najpovoljnija ponuda, koja će pomoći da aerodrom do 2030. bude centar Jugoistočne Evrope - rekla je Mihajlović i dodala da se vodi ozbiljan proces podizanja vrednosti aerodroma, ali da to ne može za dan, dva ili tri.

Mihajlović je istakla da se beogradski aerodrom ne privatizuje, niti se prodaje njegova imovina. Dodala je i da se ulazi u koncesiju da bi se povećali kapaciteti aerodroma i uradilo sve što je potebno da postane pravi svetski aerodrom.

Javni poziv zainteresovanim kompanija predviđa koncesiju na 25 godina i da će obaveze budućeg koncesionara biti finansiranje, razvoj u formi izgradnje i rekonstrukcije, održavanje i upravljanje (menadžment) celokupne infrastrukture Aerodroma Nikola Tesla i obavljanje formalne uloge operatera aerodroma.

Kompanije ili konzorcijumi zainteresovani za koncesiju moraće da ispune i uslov da poseduju više od 500 mil EUR kapitala.

Velike kompanije prepoznale potencijal Aerodroma u Beogradu
Generalni direktor Aerodroma Nikola Tesla Saša Vlaisavljević izjavio je danas da je u trci za koncesionara 27 velikih svetskih kompanija, a da je interesovanje pokazalo čak njih 40.

- U poslednje tri godine sam sa timom radio na tome da podignem vrednost aerodroma. Mislim da je Vlada Srbije zadovoljna, mada uvek može bolje - rekao je Vlaisavljević.

Oni su, kako je dodao, na krilima kompanije Air Serbia videli veliki potencijal beogradskog aerodroma, koji ima oko pet miliona putnika, što je na nivou Soluna i Sofije.

- Strane kompanije misle da možemo biti centar ovog dela Evrope, regionalni lider. Profit koji ostvaruje naš aerodrom je veći u odnosu na sve regionalne aerodrome zajedno - naveo je Vlaisavljević.

Govoreći o unapređenju rada aerodroma, Vlaisavljević je rekao da će tehnološki kapacitet pre leta biti povećan na 7 do 7,5 miliona putnika, te da se koncesionaru aerodrom ostavlja u odličnom stanju.


Representatives of Chinese companies visit Krusevac – Potential cooperation in infrastructure, therm
Representatives of 12 Chinese companies operating in Serbia and the region, headed by Ambassador of China Li Manchang, talked to representatives of the City of Krusevac and the managements of several local companies about potential cooperation, above all in the fields of infrastructure, thermal energy, green energy, arms industry and tourism.

– I had brought 12 Chinese companies from various fields. We had great talks and our companies expressed interest and desire to start cooperating with the city without delay – Manchang said.

Following the first official contact, as he said, he expects further exchange of information to take place and that partners from Krusevac will present the projects they believe might be carried out in cooperation with the Chinese companies.

– Around 20 big Chinese state companies currently operate in Serbia, and the number of privately owned ones is even bigger. Around USD 3 billion has been invested in Serbia. Last year, Hesteel invested USD 130 million in equipment alone in Smederevo and it will invest another USD 120 million in 2017. We expect this to be a year of large investments – Manchang said.

As said at the meeting, the companies whose representatives visited Krusevac on March 15 operate throughout the world, producing equipment for thermal power plants, building infrastructure, roads, bridges, industrial zones, railway infrastructure and working in the field of green energy, which are the fields in which they are interested in cooperating with partners from Krusevac.

The Chinese delegation visited the facilities of the Rubin factory, Fabrika Maziva, Tehnogradnja, as well as Ribarska Banja.


Predstavnici kineskih kompanija posetili Kruševac - Moguća saradnja u oblasti infrastrukture, termoe
Predstavnici 12 kineskih kompanija koje posluju u Srbiji i regionu, predvođeni ambasadorom Kine Li Mančangom, razgovarali su sa predstavnicima Grada Kruševca i poslovodstvom nekoliko lokalnih preduzeća o mogućoj saradnji, pre svega u oblasti infrastrukture, termoenergetike, zelene energije, namenske industrije i turizma.

- Doveo sam 12 kineskih kompanija koje se bave različitim delatnostima. Imali smo sjajne razgovore, naše kompanije su izrazile interesovanje i želju da počnu saradnju sa Gradom - rekao je ambasdor Kine u Srbiji Li Mančang.

Nakon prvog zvaničnog kontakta, kako je kazao, očekuje dalju razmenu informacija, kao i da partneri iz Kruševca predstave projekte za koje smatraju da bi mogli da se rade zajedno sa kineskim preduzećima.

- Oko 20 velikih kineskih državnih kompanija trenutno posluje u Srbiji, a privatnih je još više. Otprilike oko 3 mlrd USD uloženo je u Srbiji, Hesteel je u Smederevu prošle godine samo u opremu investirao 130 mil USD, a ove će još 120 mil USD. Očekujemo da će ove godine biti većih investicija - rekao je Mančang.

Kompanije čiji su predstavnici danas boravili u Kruševcu, kako je saopšteno na sastanku, posluju širom sveta, a bave se proizvodnjom opreme za termoelektrane, izgradnjom infrastrukture, puteva, mostova, industrijskih zona, železničke infrastrukture, rade u oblasti zelene energije, što su i oblasti u kojima su zainteresovani za saradnju sa kruševačkim partnerima.

Kineska delegacija obišla je pogone fabrike Rubin, Fabrike maziva, Tehnogradnje, kao i Ribarsku Banju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta