Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Milutin Šćepanović novi direktor fabrike Goša
Novi generalni direktor fabrike šinskih vozila Goša je Milutin Šćepanović, saznaju Novosti u toj fabrici. Šćepanović je na ovo mesto došao nakon promene vlasnika, kada je slovačka kompanija ŽOŠ Trnava fabriku prodala kiparskoj firmi Lisnart Holdings limited.

Iako je bilo najava da bi ove sedmice fabriku trebalo da poseti i novi poslodavac, zasad je, kako saznaje beogradski list, ta poseta odložena. Štrajkačima je upućen poziv da se vrate u pogone.

- Novi direktor je pozvao radnike da počnu da rade i obećao da će zahtev o isplati 100.000 dinara po radniku moći da se ispuni, ali u ratama. To nije prihvaćeno i štrajk se nastavlja - kaže Bojan Đorđević, predstavnik Štrajkačkog odbora.

Đorđević navodi da nema garancija novog poslodavca da će započeti rešavanje suštinskih problema, a to su opstanak fabrike, isplata zarada, povezivanje staža, overa zdravstvenih knjižica. Radnicima se duguje oko 20 plata, tri godine nisu im uplaćeni doprinosi, koliko nemaju ni zdravstvene knjižice. Prošle nedelje isplaćena im je jednokratna pomoć Vlade Srbije u iznosu od po 60.000 dinara.


Delta nagovestila mogućnost kupovine neke od Agrokorovih firmi
Potpredsednik Delta holdinga i generalni direktor Delta Agrara Ivan Kostić nagovestio je mogućnost da se neka od kompanija iz sastava Agrokora, koja će proći kroz proces restrukturiranja, osnaži kapitalom Delte.

- Mi smo kao kompanija izuzetno stabilni, posedujemo snažan finansijski potencijal koji se u određenom trenutku može iskoristiti da se neka od kompanija iz sastava Agrokora, koja će proći kroz proces restrukturiranja, dosta osnaži i ponovo postane respektabilan igrač na tržištu - poručuje Kostić u intervjuu Poslovnom dnevniku.

Poslovni dnevnik podseća da Delta Agrar poseduje jedan od najvećih voćnjaka u ovom delu Evrope, u Čelarevu - čak 500 hektara. Kako se navodi, Miroslav Mišković ima planove za velike investicije u poljoprivredu.

U prošloj godini Delta Agrar je ostvario prihod od 230 mil EUR, a u ovoj godini planira rast na više od 300 mil EUR, navodi Poslovni dnevnik.


Delta hints at possible purchase of one of Agrokor"s companies
Vice President of Delta Holding and COO of Delta Agrar, Ivan Kostic, hinted at the possibility of one of Agrokor"s companies, to be restructured, being strengthened by Delta"s capital.

– We are a very stable company and have a strong financial potential, which can be used at a certain point to strengthen one of the companies within Agrokor, which is to go through restructuring, and make it a respectable player in the market again – Kostic says in his interview for Poslovni Dnevnik.

Poslovni Dnevnik reminds that Delta Agrar owns one of the biggest orchards in this part of Europe, the one in Celarevo, which has as many as 500 hectares. As said, Miroslav Miskovic is planning big investments in agriculture.

Last year, Delta Agrar had revenues of EUR 230 million, and a growth to over EUR 300 million is planned for this year, Poslovni Dnevnik writes.


Moguća direktna avio-linija Beograd Južna Koreja - Incheon zainteresovan za koncesiju Aerodroma Niko
Delegacija Južne Koreje sastala se sa potpredsednicom Vlade Srbije Zoranom Mihajlović, a prilikom razgovora najviše je bilo reči o saradnji u oblasti avio-saobraćaja i uspostavljanju direktnog leta između dve zemlje na nedeljnom nivou, saopšteno je danas iz kabineta potpredsednice.

Mihajlović se osvrnula na to da je međunarodni aerodrom Incheon u Seulu u Južnoj Koreji jedan od najboljih na svetu, a kako je rečeno na sastanku, postoji interesovanje za koncesiju našeg Aerodroma Nikola Tesla.

Delegacija Južne Koreje predvođena je zamenikom ministra za civilno vazduhoplovstvo u Ministarstvu prostornog planiranja, infrastrukture i transporta Južne Koreje, Hon-taik Suhom. Mihajlović je pre godinu dana sa ambasadorom Južne Koreje u Srbiji Li Dohunom potpisala Sporazum o vazdušnom saobraćaju, koji je i preduslov za uvođenje direktnih letova.

Podsetimo, Aerodrom Incheo je jedna od 27 kompanija koje su se prijavile za koncesiju za Aerodrom Nikola Tesla.


Sremska mlekara kupila DIB Bujanovac za 686.374 EUR - U planu i kupovina Duvanske industrije u Ljubo
Po ceni od 686.374 EUR Sremska mlekara, kako piše na sajtu Ministarstva privrede, kupila je 57,93% kapitala Duvanske industrije u Bujanovcu, a kako je ranije Južnim vestima rekao direktor Sremske mlekare Rade Basta, ideja je da DIB oživi i da se ponovo proizvode cigare na krajnjem jugu Srbije.

Mlekara je ugovor o kupovini potpisala 13. aprila, a ponudili su svega 20 EUR više u odnosu na početnu cenu koju je propisalo Ministarstvo privrede.

S obzirom na to da je Mlekara bila jedini ponuđač, deo kapitala DIB-a je prodat njoj, a ministarstvo je, kako kažu, proverilo preduzeće iz Sremske Mitrovice i zaključilo da ispunjava sve uslove.

Pre zaključenja ugovora o prodaji kapitala sa proglašenim kupcem, Ministarstvo privrede je pribavilo, u skladu sa Zakonom o privatizaciji i Uredbom o uslovima, postupku i načinu prodaje kapitala i imovine metodom javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem, mišljenje od Ministarstva finansija - Uprave za sprečavanje pranja novca, o nepostojanju smetnji na strani kupca za zaključenje Ugovora - piše na sajtu Ministarstva.

Podsetimo, prema podacima Agencije za privredne registre, 100% kapitala u Sremskoj mlekari ima RA.B Capital Group LTD, firma koja je registrovana na Kipru.

Aktuelni direktor Rade Basta, inače bliski saradnik Ivice Tončeva, rekao je da on nema veze sa kiparskom kompanijom i da Mlekara planira da privatizuje i Duvansku industriju u Ljuboviji.

- Želimo da zaposlimo, da vratimo malo ljude tamo. Da se podigne proizvodnja i da ubacimo nove linije. Tražićemo i od države dozvolu za proizvodnju cigara. Hoćemo domaći brend koji je primamljiv za sve - rekao je tada Basta.

Duvanska industrija Bujanovac trenutno upošljava 100 radnika, a kako je Basta najavio, poslu mogu da se nadaju i poljoprivrednici iz ovog kraja, koji bi mogli da proizvode duvan za DIB.


Formiran ministarski tim za rešavanje problema oko Agrokora
Zbog situacije u Agrokoru formiran je ministarski tim koji će biti u svakodnevnoj komunikaciji u cilju razmene informacija i preduzimanja zajedničkih aktivnosti na očuvanju radnih mesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja firmi i sastava Agrokora u svakoj od pojedinačnih zemalja.

To je osnovni zaključak današnjeg sastanka u Vladi Srbije na kojima su učestvovali predstavnici četiri države - Srbija, BiH, Crna Gora i Slovenija.

Kako je rečeno svaka od zemalja će sprovoditi kontrolu finansijskih i robnih tokova kompanija vezanih za Agrokor, a u skladu sa zakonima koji važe u te četiri države.

- Srbija stoji bolje nego ostale zemlje u regionu, zbog posebnog pravnog statusa koje ima Merkator S u odnosu na Agrokor. Imamo slične probleme, a tražimo zajednička rešenja - rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Kako je naglasio, ovaj sastanak nije uperen protiv bilo koga, a zajedničke aktivnosti su u cilju stabilizacije situacije u celiom regionu.

Očekuje se da novi upravitelj Agrokora imenuje nezavisne stručnjake za uspešno restrukturiranje firmi u sastavu koncerna.

Lajić je rekao da se očekuje da nova uprava Agrokora na ravnopravan način tretira sve dobavljače kako one u Hrvatskoj, tako i van nje.

- Pratimo ono što se dešava u Hrvatskoj i spremni smo da razgovaramo sa predstavnicima hrvatske vlade. Očekujemo da se kriza reši, bez štete za ćerke firme - rekao je srpski ministar.

Ljajić je dodao da trenutno ne postoji poteba za donošenjem zakona leks specijalis jer je zakon dovoljno jasan.

- Imamo dovoljno jasan zakon da sprečimo izliv finansijskih sredstava iz Srbije - naveo je ministar..

Premijer Aleksandar Vučić rekao je na početku sastanka da Srbija neće dopustiti da domaće kompanije pretrpe štetu zbog Agrokora.

Govoreći o eventualnim mogućnostima i načinima da se zaštite domaće firme, on je rekao da Vlada može da ide na određene privremene mere, pred Privrednim sudom.

Premijer i ministri trgovine i poljoprivrede, Rasim Ljajić i Branislav Nedimović, sastali su se danas u Vladi Srbije sa ministrima trgovine i ekonomije Slovenije, Crne Gore i BiH. Sastanku u Nemanjinoj 11 prisustvuju ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju u Vladi Slovenije Zdravko Počivalšek, ministarka ekonomije u Vladi Crne Gore Dragica Sekulić i potpredsednik Saveta ministara Bosne i Hercegovine i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.


Sremska Mlekara buys DIB Bujanovac for EUR 686,374 – Purchase of Duvanska Industrija Ljubovija plann
As reported on the Ministry of Economy website, Sremska Mlekara bought 57.93% of the capital of Duvanska Industrija Bujanovac for EUR 686,374, and, as the director of Sremska Mlekara, Rade Basta, said earlier for Juzne Novosti, the idea is for DIB to be revived and for cigarette production to start again in Serbia"s southernmost area.

Sremska Mlekara signed the purchase agreement on April 13, offering only EUR 20 above the starting price, defined by the Ministry of Economy.

Considering that Mlekara was the only bidder, a part of DIB"s capital was sold to it, and the ministry, as they say, had checked the Sremska Mitrovica-based company and concluded that it met all the requirements.

Prior to signing the agreement, the Ministry of Economy acquired, in line with the Law on Privatization and the Decree on conditions, manner, and procedure of sale of capital and property by method of public collection of bids, an opinion by the Ministry of Finance – Administration for the Prevention of Money Laundering on the lack of obstacles on the side of the purchaser to the signing of the agreement, says the ministry"s website.

Let us remind that, according to the Business Registers Agency, 100% of the capital of Sremska Mlekara is owned by RA.B Capital Group LTD, a company registered in Cyprus.

The current director, Rade Basta, a close associate of Ivica Toncev, said that he had nothing to do with the Cypriot company and that Mlekara planned to privatize Dunavska Industrija Ljubovija as well.

– We want to employ people, make them return. We want the production to increase and new lines to be installed. We will ask the state for the permission to produce cigarettes. We want a local brand attractive to everybody – Basta said at the time.

DIB currently employs 100 people, and, as Basta announced, agriculturists from the area might hope to find work producing tobacco for DIB.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta