Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kiparska kompanija Lisnart Holdings Limited novi vlasnik fabrike šinskih vozila Goša Smederevska Pal
Slovačka firma ŽOS Trnava prenela je 100% kapitala i imovine Fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke na kompaniju Lisnart Holdings Limited, sa sedištem na Kipru, piše Politika.

Slovaci su zahtev za promenu podataka u APR-u podneli 29. marta, u ponedeljak je transakcija zavedena, a radnici su o tome obavešteni u utorak ujutru.

Kako za Politiku kaže Ljubomir Savić, predsednik sindikata Nezavisnost u palanačkoj fabrici, generalni direktor Ivan Heimschild o prodaji firme obavestio ih je telefonom u utorak ujutru.

- Očekujemo da bi u sredu mogli da se pojave novi vlasnici, mada je generalni direktor isti, pošto je to slovačka firma sa sedištem na Kipru. Tek nakon razgovora, nadamo se, znaćemo kako je preduzeće prodato. Kupoprodajni ugovor još nismo dobili, a jedino iz njega može da se vidi da li je fabrika prodata sa dugovanjima prema državi i zaposlenima - navodi Savić.

Radnici strahuju da li će novi poslodavac imati obaveze prema njima, ali se ipak nadaju da će sve biti u redu. Ako se bude po zakonu radilo, jasno je da se ne može kupiti samo pozitivno poslovanje već i dugovanja, dodaje on.

ŽOS Trnava samo državi Srbiji duguje oko 4 mil EUR na ime poreza i doprinosa za radnike. Samim radnicima Slovaci duguju oko 1,8 mil EUR za zarade, dok se dobavljačima duguje više od milion evra, navodi Politika.

Do sada niko od predstavnika slovačke kompanije nije stupio u pregovore sa radnicima koji već nedelju dana štrajkuju.

Štrajk je nastavljen i oko 220 zaposlenih ne odustaje od namera da ostvari svoja prava - isplatu zaostalih zarada sa pripadajućim doprinosima, overu zdravstvenih knjižica i redovne plate, navodi Politika.

Sindikati tvrde da se radnicima duguje između 15 i 20 zarada, da radni staž nije uplaćivan od 2014, a firma je u blokadi od decembra 2013.

Kompanija ŽOS Trnava kupila je Gošu početkom 2007. putem aukcije. U drugom nadmetanju Goša je prodata po početnoj ceni od 140,44 miliona dinara.


Tanjug postaje akcionarsko društvo ili društvo sa ograničenom odgovornošću
Pravni status Tanjuga trebalo bi u najskorijem periodu da bude reše,n tako što će ova bivša državna novinska agencija, koja je od 31. oktobra 2015. godine silom zakona prestala da postoji, biti pretvorena u akcionarsko društvo ili društvo sa ograničenom odgovornošću, saznaje Danas.

Prema pisanju ovog lista, Ministarstvo kulture i informisanja je napisalo dva nacrta zakona o Tanjugu, koji predviđaju ovakvu transformaciju, a o njima bi u najskorijem periodu trebalo da raspravlja Vlada Srbije.

Slaviša Lekić, predsednik Nezavisnog udružćenja novinara Srbije, kaže za Danas da nije nikakva tajna da Vlada vraća Tanjug u život.

- Da se na tome uveliko radi, dokaz je nastup Nina Brajovića, državnog sekretara za informisanje, koji je 15. marta na sastanku grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, koja prati poglavlje 10, govoreći o aktivnostima u oblasti medija koje su sporvedene od prethodnog sastanka, između ostalog, spomenuo i donošenje dva nacrta zakona o Tanjugu. Po tim nacrtima, Tanjug bi trebalo da postane d.o.o. ili a.d. - navodi Lekić.

Državni sekretar Nino Brajović potvrdio je ove navode Danasa.

O sudbini Tanjuga juče se oglasio i ministar kulutre i informisanja Vladan Vukosavljević, navodeći da će Vlada vrlo brzo rešiti status ove novinske agencije.

- Status Tanjuga je relativno pravno neodređen. To ćemo vrlo brzo da rešimo, oni su ni na nebu ni na zemlji u pogledu njihovog prvanog statusa. Tanjug je vrlo važna ustanova ovog društva - rekao je Vukosavljević ne želeći da ulazi u konkretna rešenja o prvnom statusu agencije.


Novosadski Preston kupio Beohemiju-Inhem za 2,5 milijardi dinara - U planu za 2017. povećanje prodaj
Vlasnik kompanija Preston iz Novog Sada Davor Milićević kupio je danas kao jedini ponuđač Beohemiju-Inhem u stečaju po početnoj ceni od 2,5 milijardi dinara.

Milićević je rekao da će prihodi kompanije Preston, koju čine četiri firme, kupovinom Beohemije-Inhem biti uvećani za 100 mil EUR godišnje.

Kako je naveo, Preston je do sada imao sto zaposlenih a bojazni nema za oko 400 radnika Beohemije jer je napravljena dobra analiza tržišta, a u planu je i povećanje prodaje u ovoj godini za 35%.

Imovinu firme Beohemija-Inhem činili su registrovani žigovi - "duel", "duel jorgovan", "duel totalno čisto" i "deus", kao i građevinski objekti u Zrenjaninu među kojima su magacini, skladišta, proizvodni objekti, nova fabrika tečnih deterdženata.

Na prodaju su bile ponuđene i investicije u toku te firme - izgradnja stambenog i proizvodnog objekta u Zrenjaninu, kao i postrojenja i oprema, zalihe osnovnih sirovina i ostali repromaterijal, rezervni delovi i sitan inventar, potraživanja i plasmani.


Novi Sad"s Preston buys Beohemija-Inhem for RSD 2.5 billion – Sales increase of 35% planned for 2017
The owner of the Novi Sad-based Preston companies, Davor Milicevic, bought Beohemija-Inhem in bankruptcy as the only bidder at the starting price of RSD 2.5 billion today.

Milicevic said that the revenues of Preston, comprised of four companies, will increase by EUR 100 million annually with the purchase of Beohemija-Inhem.

As he said, Preston has had 100 employees so far, and around 400 employees of Beohemija should have no fear, as a good market analysis has been performed, and the plan is to increase the sales by 35% in 2017.

The property of Beohemija-Inhem consisted of registered trademarks – Duel, Duel Jorgovan, Duel Totalno Cisto and Deus, as well as facilities in Zrenjanin, among which are warehouses, production facilities and a new factory of liquid detergents.

The current investments of the company were also offered – construction of a residential and production facility in Zrenjanin, as well as facilities and equipment, basic raw materials stock and other processed materials, spare parts and small inventory, claims and investments.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta