Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Bez štrajka u Fiatu u naredne tri godine - Radnici i poslovodstvo potpisali nov kolektivni ugovor
Predstavnici radnika kragujevačke fabrike Fiat Chrysler automobili Srbija (FCA) potpisali su danas (25. jula 2017. godine) u Vladi Srbije sporazum sa poslovodstvom o novom kolektivnom ugovoru na tri godine, koji podrazumeva povišicu u skladu sa zvaničnom stopom inflacije, ali i odustajanje od bilo kakvih štrajkova u tom periodu.

Sporazum su potpisali predsednik Samostalnog sindikata FCA Zoran Marković i generalna direktorka FCA Silvia Vernetti, a potpisivanju su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministri privrede i rada Goran Knežević i Zoran Đorđević.

Kako je u ponedeljak (24. jula 2017. godine) saopštila Vlada Srbije, sporazumom je predviđeno da se svake godine u februaru plate zaposlenih u FCA usklađuju sa projektovanom inflacijom, koju objavljuje NBS. Od avgusta ove godine plate će biti povećane 2,2%, a u 2018. godini povišica će biti 4,5%.

Sporazumom je predviđena i isplatu polovine novogodišnjeg bonusa u avgustu, dok će druga polovina biti isplaćena u decembru, kao i naknade za prevoz.

Biće osnivana Komisije za tehnička merenja u kojoj će biti članovi sindikata i poslovodstva FCA, kao i tehnički stručnjaci iz sedišta kompanije, a počeće da radi u septembru ove godine.

Dogovorom rukovodstva Fiatove fabrike u Kragujevcu i sindikata obezbeđen je nastavak proizvodnje modela fiat 500L u Srbiji, kao i nastavak dijaloga poslovodstva i sindikata.

Dogovoreno je da se naknada za noćni prevoz duplira i slučajevima kada zaposleni moraju da dođu ranije ili da ostanu duže na poslu od redovnog vremena saobraćanja javnog prevoza.

Radnici FCA Srbija počeli su štrajk 27. juna, zahtevajući povišicu zarada, isplatu bonusa, optimizaciju radnih mesta i naknadu za prevoz.

Štrajk je prekinut 18. jula, posle sastanka u Kragujevcu Štrajkačkog odbora sa premijerkom Anom Brnabić, a pregovori sa poslovodstvom su počeli dan kasnije uz predovanje Vlade Srbije koja u fabrici ima vlasnički udeo od 33%.


Negotiations between Fiat management and unions completed successfully – Salaries to increase by 3%
The Government of the Republic of Serbia announced on Monday, July 24, 2017, that the negotiations between the unions of Fiat"s car factory in Kragujevac and the company"s management, which began last Wednesday, July 19, through the mediation of Prime Minister Ana Brnabic and the Government of Serbia, had been completed successfully.

The press release says that the management of Fiat and the unions have reached an agreement which will secure continued production of Fiat 500L in Serbia, as well as further dialogue between Fiat and the unions.

The agreement that was reached is a part of the new collective contract which will encompass the next three years.

The following things were agreed, among others:

1. Salary raises in line with the official inflation rate, projected by the National Bank of Serbia for the next three years. Each year in February, employee salaries will be brought in line with the projected inflation published by the National Bank of Serbia, and, in 2018, salaries will be raised by 4.5%. In 2017, the raises will amount to 2.2% beginning with August (in order to be equalized with the annual projected inflation);

2. The payment of a half of the New Year"s bonus in August, and then another half in December 2017;

3. The establishment of the Commission for Technical Measurements. The commission will consist of members of the unions and members of FCA Serbia, as well as technical experts from the seat of the company. The commission will begin its activities in September 2017.

Talks about potential implementation of an efficiency bonus, similar to that already implemented in other countries, such as Italy and Poland, will begin as early as 2018.

In line with the agreement, representatives of the unions agreed to refrain from striking throughout the period of the validity of the new collective contract, it was said on the website of the Government of Serbia.


Terminal za novo doba
Otvaranjem terminalne zone 2B i renoviranjem Terminala 1, u okviru kojih je instalirana najmodernija oprema i primenjena najsavremenija rešenja, kapacitet aerodroma uvećan je sa 5,5 na oko 7,5 miliona putnika.
- Terminalna zona 2B deo je integrisanog Terminala 2. U terminalnoj zoni 2B nalazi se 10 šaltera za prijavu putnika, od kojih su 2 šaltera za automatsku predaju prtljaga, koji su po prvi put postavljeni na Aerodromu Nikola Tesla, kao i 3 uređaja za samostalnu prijavu putnika. Reč je o najsavremenijoj opremi koja je u skladu sa međunarodnim standardima i najboljom industrijskom praksom - kažu na Aerodromu.
U toku su i radovi na renoviranju Terminala 1.

- Pri kraju su radovi na renoviranju i unapređenju kapaciteta centralnog hola, koji se izvode prvi put, od otvaranja Terminala 1, 1962. godine. U renoviranom holu instalirane su dve nezavisne zone za prijavu putnika sa ukupno 18 najmodernijih šaltera - otkrivaju na Aerodromu.

Protekle tri godine

Broj putnika uvećan je 39 odsto
Broj poletanja i sletanja uvećan je 25 odsto
Promet robe i pošte uvećan je 79 odsto
Ukupni prihodi uvećani su 31 odsto
Neto dobit veća je 200 puta
Najviša vrednost akcije veća je 2,65 puta

Novost za putnike i posetioce u Terminalu 1 je i otvoreni pogled na platformu sa parkiranim avionima. Prošle nedelje u probni rad pušteno je prvih 10 šaltera, dok će drugih 8 šaltera u probni rad biti pušteno početkom avgusta. Vrednost radova na preuređenju Terminala 1 i formiranju zone T2B, zajedno sa nabavkom novog transportnog sistema, iznosi nešto više od milijardu dinara, koje je Aerodrom Nikola Tesla finansirao iz sopstvenih prihoda.

Na Aerodromu je predstavljen mural "Inspiracija likom Nikole Tesle", simbolično na dan rođenja našeg velikog naučnika

Aerodrom stalno poboljšava komfor putnika i unapređuje kvalitet usluge za putnike i korisnike usluga. Pored dve postojeće komforne zone u tranzitnom delu, sprat Terminala 1 od pre dve nedelje krasi nova komforna zona. Postavljene su udobne garniture za sedenje, a ambijent je oplemenjen zelenilom, što sada pruža novi doživljaj naše najveće vazdušne luke.
- U prethodne tri godine Aerodrom je investirao gotovo 4 milijarde dinara u modernizaciju, opremu i infrastrukturu, a ukupne planirane investicije u 2017. godini iznose oko 4,5 milijardi dinara - kaže direktor Aerodroma Saša Vlaisavljević.

Prvi put u junu Aerodrom je uslužio više od pola miliona putnika, što je 10 odsto više nego u istom mesecu prošle godine. U prvih pet meseci, ukupni prihodi veći su 9 odsto, a poslovni prihodi 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Bruto dobit veća je 11 odsto, a neto dobit 6 odsto u odnosu na prvih pet meseci prošle godine.


Promet na Berzi podigle obveznice, indeksi nastavili rast
Rast domaćeg tržišta akcija nastavljen je treći uzastopni dan, a ukupan promet je iznosio odličnih 526,9 miliona dinara (4,4 miliona evra), pre svega zahvaljujuci trgovanju državnim obveznicama.
BEOGRAD, 25. jula (Tanjug) - Rast domaćeg tržišta akcija nastavljen je treći uzastopni dan, a ukupan promet je iznosio odličnih 526,9 miliona dinara (4,4 miliona evra), pre svega zahvaljujuci trgovanju državnim obveznicama.

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, blago je ojačao na 718,5 poena, a BELEXlajn se popeo za 0,2 odsto na 1.552,33 poena.


IKEA dobila upotrebnu dozvolu za robnu kuću u Beogradu
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije izdalo je danas (25. jula 2017. godine) upotrebnu dozvolu na robnu kuću IKEA u Beogradu.

Dozvola je data na regulaciji Zavojničke reke i Gleđevačkog potoka, mestu na kojem je građena nova robna kuća kompanije IKEA, čime su se stekli uslovi za otvaranje prvog objekta ovog lanca u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo.

Sticanjem upotrebne dozvole, robna kuća IKEA kod Bubanj potoka dobila je i poslednji potreban dokument u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

IKEA je švedski proizvođač nameštaja i sitnog pokućstva, a investicija u Srbiji vredna je oko 70 mil EUR.

Izgradnja prve IKEA robne kuće u Srbiji počelo je u aprilu 2016. godine, a otvaranje je najavljeno za 10. avgust ove godine.


IKEA gets exploitation permit for Belgrade department store

eKapija Logo

eKapija | Srbija EnglishSerbia Edition Register Login

Facebook Twitter LinkedIn

Homepage Tenders Companies Events After work On this date

Home >>

Source: Beta | Tuesday, 25.07.2017.| 15:03
Highlight an article Print out the news Send to a friend

srpski deutsch

IKEA gets exploitation permit for Belgrade department store
The Ministry of Construction, Transport and Infrastructure of Serbia issued the exploitation permit for the IKEA Belgrade department store on July 25, 2017.

The permit pertains to the regulation of the Zavojnicka river and the Gledjevacki stream, the location on which IKEA"s new department store has already been built, whereby the conditions have met for opening the first store from this chain in Serbia, the ministry announced.

By acquiring the exploitation permit, the IKEA department store at Bubanj Potok received the final document necessary in line with the Law on Planning and Construction.

IKEA is a Swedish furniture and home accessory producer, and the investment in Serbia is worth around EUR 70 million.

The construction of the first IKEA department store in Serbia began in April 2016, and the opening has been announced for August 10, 2017.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta