Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Industrijska proizvodnja u Srbiji u junu 2017. veća za 5,7%
Industrijska proizvodnja u Srbiji u junu 2017. veća je za 5,7% nego u istom mesecu prošle godine, a u odnosu na prosek 2016. veća je za 5,6%, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Industrijska proizvodnja u periodu januar-jun 2017, u poređenju sa istim intervalom prošle godine, veća je za 2,1%, navodi se u današnjem saopštenju.

Sektor rudarstvo u junu 2017, u odnosu na isti mesec prošle godine, beleži rast od 16,7%, a sektor prerađivačke industrije rast od 6%.

Navodi se i da je sektor snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija ostao na istom nivou.

U junu 2017, u odnosu na isti mesec prethodne godine, došlo je do rasta u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju (14,4%), intermedijarnih proizvoda, osim energije (12%) i kapitalnih proizvoda (9,6%).

Posmatrano po istim parametrima došlo je do rasta u proizvodnji energije (1,2%) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (1,1%).

Proizvodnja malih preduzeća (sa manje od 50 zaposlenih), koja nisu obuhvaćena redovnim statističkim istraživanjem, prati se na uzorku izabranih jedinica iz sektora prerađivačke industrije.

Kada se uključi ocena industrijske proizvodnje malih preduzeća iz uzorka, industrijska proizvodnja u junu 2017. u odnosu na prosek 2016, kod ukupne industrijske proizvodnje, veća je za 4,8%, a kod prerađivačke industrije za 13%.


Dobroslav Bojović i zvanično većinski vlasnik Energoprojekta

Centralni registar hartija od vrednosti zaključio je danas (31. jula 2017. godine) ponudu direktora Napred razvoja, Dobroslava Bojovića za preuzimanje akcija Energoprojekta, čime je on postao većinski vlasnik najveće srpske građevinske kompanije, saznaje Tanjug.

Ponuda je zaključena danas, a, prema Tanjugovim informacijama, deponovano je 16,63% akcija, što sa prethodnih 35,38% Bojovićevih akcija čini većinski paket od 52,01% akcija.

Komisija za hartije od vrednosti odobrila je početkom meseca Dobroslavu Bojoviću, direktoru Napred razvoja, kao i ostalim firmama koje zajednicki deluju, objavljivanje ponude za preuzimanje Energoprojekta i vratila Bojoviću pravo glasa u tom akcionarskom društvu,

Prema rešenju Komisije za hartije od vrednosti, s početka jula, u koje je Tanjug imao uvid, kompaniji Napred razvoj dozvoljeno je preuzimanje akcija Energoprojekt holdinga.

Ranijom odlukom Komisije za hartije od vrednosti, vraćeno je pravo glasa kompanijama Montinvest Properties, Jopag AG, Napred razvoj, GP Napred i Dobroslavu Bojoviću o odlučivanju o akcijama Energoprojekta.

Kompanija Montinvest Properties ima 565.699 akcija, Jopag AG 560.731, Napred razvoj 2.677.512 akcija, dok GP Napred poseduje 9.879, a Dobroslav Bojović, kao fizičko lice, ima 47.004 akcije u akcionarskom društvu Energoprojekt.


Dobroslav Bojovic officially majority owner of Energoprojekt
The Central Securities Depository closed the bid of the director of Napred Razvoj, Dobroslav Bojovic, for the takeover of Energoprojekt shares on July 31, 2017, making him the majority owner of the biggest Serbian construction company, Tanjug learns.

The bid was closed today, and, according to Tanjug, 16,63% of the shares were transferred, which, together with the 35,38% already owned by Bojovic, makes for a majority package of 52.01%.

The Securities Commission approved the submission of the bid for the takeover of Energoprojekt by Napred Razvoj and related companies and returned the right of vote in the company to Bojovic early this month.

According to the Securities Commission"s decision from early July, which was viewed by Tanjug, Napred Razvoj was allowed to take over the shares of Energoprojekt Holding.

By an earlier decision of the Securities Commission, the right of shareholder"s vote in Energoprojekt was returned to companies Montinvest Properties, Jopag AG, Napred Razvoj, GP Napred and Dobroslav Bojovic.

Montinvest Properties has 565,699 shares, Jopag AG has 560,731, Napred Razvoj has 2,677,512, whereas GP Napred has 9,879. Dobroslav Bojovic, as a natural person, has 47,004 shares in the company.


Bojović plaća 24 mil EUR za otkup akcija Energoprojekta - Napred razvoj priprema ponude za četiri za
Vlasnik građevinske firme Napred razvoj Dobroslav Bojović potvrdio je u ponedeljak, 31. jula 2017. godine, da je uspeo da otkupi dodatnih 16,63% akcija Energoprojekt holdinga i da postane većinski vlasnik te kompanije.

- Za otkup akcija platiću 24 mil EUR i već sam dao ponudu za otkup akcija dva zavisna društva Energoprojekta - Entel i Garant, a pripremam ponudu za još dve zavisne firme - Opremu i Industriju - rekao je Bojović agenciji Beta.

On je istakao da će uskoro razgovarati sa zaposlenima u Energoprojektu i izneti im svoj plan poslovanja.

- Cilj nam je da Energoprojekt postane bolji i veći - rekao je Bojović.

Prethodno je generalni direktor Energoprojekta Vladimir Milovanović istakao da će preduzeće Napred razvoj morati da da ponudu i za četiri zavisna preduzeća Energoprojekta u kojima ima vlasnički udeo veći od 25%.

Po njegovoj proceni, za otkup oko 17% do danas deponovanih akcija Energoprojekt holdinga Bojovićev Napred razvoj i povezane firme moraće da plate oko 20 mil EUR, a za akcije zavisnih preduzeća Energoprojekta od 15 do 20 mil EUR.

- Cenu akcija zavisnih društava treba da utvrdi Komisija za hartije od vrednosti jer se retko kotiraju na Beogradskoj berzi, a sudeći po tome kako Komisija utvrđuje cenu akcija Energoprojekta pretpostavljam da akcionari neće biti zadovoljni i da će pravdu morati da potraže na sudu - rekao je Milovanović.

On je naveo da je prodao svoje akcije u Energoprojektu, ali da ne zna da li će ostati u kompaniji dok ne vidi plan novog većinskog vlasnika, koji nije bio detaljan u ponudi za preuzimanje.

Bojoviću je nedostajalo nešto više od 15% akcija da postane većinski vlasnik sa više od 51% Energoprojekta, jer je Napred razvoj ranije kupio 24,5%, a povezane firme Montinvest propertis 5,17% i Jopag 5,12% akcija te beogradske građevinske firme. Država, koja je vlasnik 33,58% akcija Energoprojekta, prema nezvaničnim podacima nije prodala svoj udeo.

Enegoprojekt holding ima oko 2.500 radnika i značajne ugovorene poslove u inostranstvu. Profit kompanije prošle godine bio je 10,5 mil EUR, a za šest meseci ove godine 6,7 mil EUR, dok se vrednost njene imovine procenjuje na 150 mil EUR.


Stranci će moći da kupe do 2ha u Srbiji - Država insistira na strateškom partnerstvu za PKB
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će poljoprivredno zemljište u Srbiji moći da kupuju stranci koji imaju prebivalište u Srbiji i to samo do dva hektara, a da bi iskoristili to pravo moraće da prođu kroz rigorozne kontrolne mehanizme države.

Nedimović je rekao da zakon o poljoprivrednom zemljištu mora da bude usvojen do 1. septembra, kao obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji Srbija ima sa EU.

Na pitanje da li to znači da do 2027. nema prodaje zemljišta strancima ministar poljoprivrede je odgovorio potvrdno i dodao da "oranice nećemo lako dati zbog nacionalnog interesa".

On je pojasnio da će stranci koji žele da kupe poljoprivredno zemljište morati da imaju prebivalište u Srbiji najmanje deset godina, zatim da poseduju opremu za poljoprivredu, ali i da budu upisani u registar aktivnih poljoprivrednih gazdinstava.

Odgovarajući na pitanje šta će biti sa pravnim licima, odnosno stranim firmama, on je rekao da je Ustavom definisano da je stranim firmama koje se ne evidentiraju u Srbiji zabranjena kupovina zemljišta.

Nedimović je kazao da "srpski tajkuni nisu dobili zemlju u zakup, niti će je dobiti, jer su promašili temu u pogledu domaćeg zadatka, odnosno konkursa".

- Oni su hteli zemljište radi zemljišta, a mi nismo davali oranice za nešto što nema prerađivački karakter - naveo je Nedimović.

Upitan da li ima "zvučnih imena među njima", on je kazao da se radi "o svima koji su označeni kao tajkuni, uključujući i Miroslava Miškovića i Matijevića i još neka poznata lica".

Na pitanje šta se dešava sa PKB-om i da li je vlada definisala model privatizacije, Nedimović je odgovorio da je "izabran privatizacioni savetnik" i da "postoji radna grupa u Ministarstvu privrede".

- Mora da se zadrži stočarska proizvodnja, jer 30% najkvalitetnijeg mleka dolazi iz PKB - rekao je Nedimović i dodao da će država apsolutno insistirati na strateškom partnerstvu kako bi zadržala uticaj u PKB.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta