Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Stanje deviznih rezervi i kretanja na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu
Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju avgusta iznosile 10.277,7 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 205 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga. To je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. Bruto devizne rezerve povećane su u avgustu za 329,7 miliona evra.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju avgusta iznosile su 8.589,0 miliona evra, što je za 310,0 miliona evra više nego na kraju jula i njihov najviši nivo od 2000. godine.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su u avgustu, u najvećoj meri, povećane po osnovu intervencija Narodne banke Srbije kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (priliv od 275,0 miliona evra). Povećanje deviznih rezervi u avgustu realizovano je i putem neto priliva deviza po osnovu većeg korišćenja inokredita od njihove otplate (21,3 miliona evra), kao i neto priliva po ostalim osnovima (56,0 miliona evra). Svi navedeni prilivi su u znatnom iznosu premašili negativni efekat promena međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu – jedinu kategoriju koja je u avgustu delovala u pravcu smanjenja deviznih rezervi (odliv od 22,6 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 589,4 miliona evra i bio je za 79,9 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih osam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3.709,3 miliona evra.

U avgustu je zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 1%, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 290 miliona evra kako bi ublažila preterane kratkoročne oscilacije kursa.

Kabinet guvernera


FX Reserves and IFEM Movements in August
NBS FX reserves stood at EUR 10,277.7 mn at end-August, covering 205% of money supply (M1) or six months’ worth of the country"s imports of goods and services (twice the level prescribed by the standard on the adequate level of coverage of imports of goods and services by FX reserves). In August, gross FX reserves rose by EUR 329.7 mn compared to end-July.

Net FX reserves (total reserves less banks" FX balances on account of required reserves and other requirements) came at EUR 8,589.0 mn at end-August, up by EUR 310.0 mn from end-July, which is their highest level since 2000.

In August NBS FX reserves increased mostly as a result of NBS FX purchase interventions in the IFEM (inflow of EUR 275.0 mn). A boost also came from net FX inflows arising from foreign loan disbursements exceeding repayments (EUR 21.3 mn) and net inflows on other grounds (EUR 56.0 mn). All these inflows largely offset the negative effect of changes in cross-currency movements in the international financial market – the only item pushing down FX reserves in August (outflow worth EUR 22.6 mn).

Trading volumes in the IFEM amounted to EUR 589.4 mn in August, down by EUR 79.9 mn from the month before. In the first eight months of 2017, interbank trading volumes reached EUR 3,709.3 mn.

In August, the dinar appreciated against the euro by 1% in nominal terms, and the NBS intervened in the IFEM by purchasing EUR 290 mn in order to ease excessive short-term volatility of the exchange rate.

Governor"s Office


PKB prodaje građevinsko zemljište i nepokretnosti u Borči i Kovilovu
PKB korporacija Beograd (PKB) oglasila je prodaju zemljišta i nepokretnosti u Borči i Kovilovum a na doboš je po početnoj ceni od 1, 5 mil EUR otišlo građevinsko zemljište od 3,6 hektara u Kovilovu sa halom, upravnom zgradom....

Dve parcele građevinskog zemljišta u Borči takođe su oglašene na prodaju. Početna cena prve parcele od 1,8 hektara je od 939.113 EUR, a druge od 1,2 hektata 284.000 EUR.

Pravo na podnošenje ponude imaju domaća i strana pravna fizička lica, a prodaja nepokretnosti će se sprovoditi prikupljanjem zatvorenih pismenih ponuda.

Rok za dostavljanje ponuda je 20. septembar, dok je javno otvaranje ponuda predviđeno dva dana kasnije.

Ceo javni poziv možete pogledati OVDE.

Podsetimo da Ministarstvo privrede priprema prodaju PKB korporacije, a za privatizacionog savetnika izabrana je kompanija Deloitte koja treba da predloži najoptimalniji model prodaje, ceneći procenu vrednosti, strateški značaj firme, kao i iskazano interesovanje investitora.

Pisma o zainteresovanosti za privatizaciju PKB-a u februaru ove godine dostavilo je osam investitora iz Srbije i sveta. Za PKB zainteresovani su jedno fizičko lice iz Kovina, dve kompanije iz Srbije, kao i kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, Singapura i dve iz Velike Britanije.

Potvrđeno je da su pisma dostavile srpske kompanije Industrija mesa Matijević i MK Group, kao i Al Dahra iz UAE, dok pisma kompanija iz Velike Britanije, Singapura i Kine nose oznaku tajnosti i njihova imena ne mogu da budu objavljena.

I vlasnik BK grupe Bogoljub Karić izjavio je da je zainteresovan za kupovinu Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB), ali da o tome nije razgovarao ni sa kim iz vlasti.

PKB je jedno od najvećih poljoprivrednih preduzeća u Srbiji i proizvođača mleka u Evropi, zapošljava 1.782 ljudi od kojih 120 u zavisnim preduzećima.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta