Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nova prodaja imovine preduzeća Mita - Na dobošu mlinovi, silosi, građevinsko zemljište...
Stečajni upravnik preduzeća Mita iz Vranjske Banje oglasio je treću prodaju imovine pravnog lica, metodom javnog nadmetanja.

Predmet prodaje je sva pokretna i nepokretna imovina preduzeća, koju, između ostalog čine dva mlina, tri silosa, gradsko građevinsko zemljište, oprema...

Početna cena oglašene imovine niža je u odnosu na prethodne pokušaje i sada iznosi oko 33,8 miliona dinara.

Kako je za eKapiju objasnio stečajni upravnik ovog preduzeća, za navedenu imovinu tokom prethodna dva pokušaja nije bilo zainteresovanih lica. Takođe, prema njegovim rečima, na drugom nadmetanju, prodata je jedna, manja celina, odnosno deo imovine stečajnog dužnika.

Treće javno nadmetanje za prodaju imovine ovog preduzeća održaće se 20. oktobar 2017. godine u 12 časova u Privrednom sudu u Leskovcu.


Pet kompanija ponudilo od 500 do 600 mil USD za RTB Bor
Od osam kompanija, koliko ih je zainteresovano za strateško partrnerstvo sa Rudarsko-topioničarskim basenom Bor, njih pet je uradilo kompletan rudarsko-geološki, tehnološko-metalurški i finansijski presek stanja u RTB, nakon čega su, za partnerstvo sa RTB ponudili sumu između 500 i 600 mil USD.

- Reč je o vrlo ozbiljnim kompanijama, čija imena, trenutno, ne možemo da otkrivamo jer još niije ni rapisan tender za izbor strateškog partnera za RTB - navodi sagovornik Blica iz Vlade Srbije.

U pitanju su dve kanadske kompanije, jedna ruska i dve kineske firme.

Sve ove kompanije uradile su svoje due diligence, nakon čega su izašli sa ponudama za strateško partnerstvo sa RTB-om.

- Sve ove kompanije žele da investiraju i do 500 mil USD u otvaranje dva nova rudnika u RTB - Cerovo 2 i Cerovo primarno, što su najveća nalazišta koja borska kompanija ima - ističe sagovornik Blica.

- Do 100 mil USD, ove kompanije nude za proširenje proizvodnje u borskom rudniku Veliki Krivelj i majdanpečkom nalazištu Južni revir.

Međutim, nakon skoka cene bakra na Londonskoj berzi metala, ni Vladi Srbije se više ne žuri sa uvođenjem strateškog partnera u RTB.

- Pre nekoliko godina, rumunska firma Kuprum, a posle i austrijski A-tec su za kupovinu imovine kompletnog RTB nudili 400, odnosno 500 mil USD - podvlači sagovornik Blica.

- Danas, kada RTB ima novu topionicu i kada su u okolini ovog grada pronađene nove rezerve rude, naravno da je borska kompanija sada veoma zanimljiva potencijalnim strateškim partnerima.

Sagovornik Blica dodaje da će država pokušati da sama finansira početak otvaranja rudnika bakra Cerovo 2, kako bi se obezbedila sirovina za popunjavanje rada topionice i smanjila zavisnost od prerade uvozne sirovine u tom pogonu.


Tužba Agrokoru u Srbiji, banka presavila tabak
Banka Inteza Beograd pokrenula je pred beogradskim Privrednim sudom parnični postupak protiv kompanije Zvijezda, koja posluje u sastavu Agrokora.

Kako su obavestili iz te kompanije, parnica je pokrenuta radi isplate po osnovi datog jemstva za kredit Agrokoru iz novembra prošle godine od 15,4 miliona evra.

Vanredna uprava Agrokora je prošle nedelje objavila informaciju o statusima svih postupaka koji se trenutno vode protiv Agrokora i povezanih kompanija u Hrvatskoj, te Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Engleskoj.

U toj informaciji je takođe objavljeno da je Banka Inteza pokrenula postupak naplate duga protiv Zvijezde, ali i Konzuma, Jamnice, Agrokor Trgovine i PIK-a Vrbovec, ali nisu objavljeni iznosi jemstava.

Takođe je objavljeno da je Banka Inteza podnela predlog za određivanje privremene mere u pogledu udela u kompaniji Idea kojeg drži Konzum, a na koje privremena uprava priprema odgovor.

Banka Inteza je pokrenula i postupak prinudne naplate protiv Agrokora nad njegovim udelom u kompnijama Dijamant, KRON, M-Profil SPV, i Nova Sloga, a vanredna uprava je uložila prigovor i u ovom postupku.


Oglašena prodaja imovine Luke Beograd
Luka Beograd a.d. oglasila je, u skladu sa odredbama usvojenog Unapred pripremljenog plana reorganizacije, prodaju pojedine imovine društva, kao i imovinu prve i druge grupe povezanih lica, javnim prikupljanjem ponuda.

Na prodaju je ponuđeno zemljište privrednog društva Drum creek, površine 212.849 m2 u Bubanj potoku, po početnoj ceni od 5.686.853 EUR, a zainteresovani kupci mogu podneti ponudu samo za kupovinu celokupno ponuđene imovine.

Oglašena je i prodaja poslovne zgrade privrednog društva Luka petrol, po početnoj ceni od 4.052.800 EUR, zatim četiri objekata privrednog društva Nova luka u opštini Palilula, te 57 objekata Luke Beograd u opštinama Palilula i Stari grad među kojima su magacini, poslovne zgrade, hale, skladišta, bazen sa izgrađenom obaloutvrdom površine 116.380 m2 po početnoj ceni od čak 24.688.000 EUR.

Rok za prijem zatvorenih pisanih ponuda je 20. oktobar. Istog dana biće obavljeno i otvaranje ponuda.

Za više informacija pogledajte OVDE.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta