Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Andrej Meljničenko ulaže u RTB Bor - Ruski milijarder spremio 600 mil USD
Andrej Meljničenko, jedan od najbogatijih Rusa, zainteresovan je za strateško partnerstvo sa Rudarsko-topioničarskim basenom (RTB) Bor. Kao vlasnik kompanije SGC, on je spreman da investira 600 mil USD u otvaranje dva nova rudnika i proširenje postojećih ležišta u RTB.

Kompanija SGC, koja se bavi eksploatacijom rudnika bakra, zlata i uglja, uradila je kompletan presek stanja u RTB, nakon čega su Vladi Srbije dostavili pismo o namerama. Oni su spremni, govore naše informacije, čak i da učestvuju u kompletnoj privatizaciji Bora.

Rusi su spremni da investiraju 500 mlrd USD u otvaranje rudnika bakra i zlata Cerovo 2 i Cerovo primarno, i još 100 miliona američkih novčanica za proširenje postojećih rudokopa u Boru i Majdanpeku.

Meljničenko, koji je rođen u Belorusiji, srpskoj javnosti je poznat kao suprug bivše članice grupe Models Aleksandre Nikolić. Po procenama, njegovo bogatstvo se procenjuje na 10 mlrd USD, što ga čini devetim najbogatijim čovekom u Rusiji.

Uz SGC, Meljničenko je vlasnik i firme SUEK, kompanije koja se bavi eksploatacijom uglja i proizvodnjom struje, Eurohem, lidera u hemijskoj industriji u Rusiji, a jedan je i od osnivača MDM banke.

OSAM KANDIDATA

Za strateško partnerstvo sa Rudarsko-topioničarskim basenom Bor zainteresovane su po dve kineske i kanadske i jedna kompanija iz Rusije, koje su spremne da za ulaganje u RTB investiraju i do 600 miliona dolara. Još tri kompanije mogu da uđu u trku, jer su otkupile dokumentaciju.


Andrey Melnichenko to invest in RTB Bor?
Russian businessman Andrey Melnichenko, also known to the Serbian public as the husband of Aleksandra, former member of music group Models, is interested in getting involved in a strategic partnership in RTB Bor, Novosti learns.

According to the findings of the Belgrade newspaper, his company SCG has carried out a thorough analysis and expressed readiness to invest USD 500 million and become a partner in the Bor giant.

Let us remind that, of the eight companies interested in a strategic partnership with RTB Bor, five of them carried out full mining and geological, technological and metallurgy and financial analyses of RTB Bor, following which they offered between 500 and 600 million dollars for the partnership.


Novosti prodaju poslovni prostor - Kompanija sudu podnosi plan reorganizacije
Nadzorni odbor kompanije Novosti zakazao je za 23. oktobar vanrednu Skupštinu kompanije Novosti na čijem će dnevnom redu, između ostalog, biti i donošenje odluke o podnošenju Unapred pripremljenog plana reorganizacije kompanije Novosti nadležnom sudu, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.

Odlučeno je i da na dnevnom redu vanredne skupštine akcionara bude donošenje odluke o prodaji poslovnih prostora u vlasništvu kompanije Novosti i poslovnih prostora u vlasništvu zavisnih društava Novosti pres Banjaluka i Novosti pres Podgorica, obaveštenje o odobrenom pravnom poslu generalnog direktora sa kompanijom Novosti, kao i donošenje odluke o razrešenju člana Nadzornog odbora.

Većinski vlasnik kompanije Novosti je biznismen Milan Beko. Republika Srbija je vlasnik 37% kompanije, ali je zadržala upravljačka prava.

Privatizacija Novosti na listi je 24 sporne privatizacije o kojima je izveštaje objavio Savet za borbu protiv korupcije, a Tužilaštvo za organizovani kriminal potvrdilo je 11. maja 2017. godine UNS-u da se taj slučaj i posle sedam godina nalazi u predistražnoj fazi.

Račun kompanije Novosti blokiran je 12. jula ove godine, zbog, kako je navela ova kompanija, duga iz 2009. godine, kada nisu podmirene obaveze prema državi - doprinosi za poreze i zarade u visini 103 miliona i 25 miliona za neplaćeni PDV. Na sajtu Narodne banke Srbije danas stoji da dug na koji je blokiran račun kompanije Novosti iznosi 503.881.743,87 dinara.


Na prodaju imovina preduzeća Utma Projekt 70
Stečajni upravnik preduzeća za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada Utma Projekt 70 iz Beograda oglasio je prodaju imovine javnim nadmetanjem.

Predmet prodaje je nepokretna imovina preduzeća, i to poslovna celina, koju čini upravna zgrada, proizvodna hala i pomoćna zgrada procenjene vrednosti od 195,9 miliona dinara.

Početna cena imovine koja se nalazi u Višnjičkoj ulici u beogradskoj opštini Palilula je oko 97,9 miliona dinara.

Kako je navedeno u oglasu, porez na prenos apsolutnih prava nije uračunat u cenu i pada na teret kupca.

Javno nadmetanje održaće se 26. oktobra 2017, sa početkom u 12 časova u Solunskoj ulici 18/17 u Beogradu.

Stečaj nad preduzećem Utma Projekt 70 otvoren je 26. oktobra 2016. godine. Inače, prema podacima Agencije za privredne registre, ovo preduzeće nalazi se u vlasništvu kompanije Utma Comerc čiji je vlasnik Dobroslav Bojović. Bojović je, podsetimo, nedavno postao vlasnik građevinske kompanije Energoprojekt.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta