Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Yumco do kraja januara 2018. otvara novi pogon u Bujanovcu
Pamučni kombinat Yumco iz Vranja planira da do kraja januara u Bujanovcu otvori novi pogon, rekao je direktor tog preduzeća Branislav Trajković za televiziju Vranjska Plus, a prenosi portal SeeNews.

Podsetimo, još prošlog januara najavljeno je otvaranje pogona u Bujanovcu u kojem je posao trebalo da dobije 50 prekvalifikovanih radnika.

Još tada je najavljeno da će 1. februara 2017. početi tromesečna obuka potencijalnih radnika.

Inače, kompanija iz Vranja 2017. godinu završila je sa dobrim poslovnim rezultatima, pa je u odnosu na 2016. realizacija bila veća 20%, a izvoz 5%.

Kapaciteti Yumca bili su angažovani na izradi uniformi za vojske Nemačke, Finske i Italije, a za partnere iz Nemačke i Švajvcarske proizvodili su konac.

Menadžment kompanije najavio je nedavno još bolje rezultate u 2018, s obzirom na to da su poslovi ugovoreni za celu godinu, tako da se očekuje da realizacija 70% bude veća nego u prethodnoj.


Bez značajnijeg rasta cene derivata u Srbiji
Sirova nafta na svetskom tržištu poskupljuje, što se odražava i na cene na našim pumpama, a generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev, ipak, ne ocekuje znacajniji rast cena derivata.


BEOGRAD - Sirova nafta na svetskom tržištu poskupljuje, što se odražava i na cene na našim pumpama, a generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev, ipak, ne ocekuje znacajniji rast cena derivata.

Tjurdenjev je rekao RTS-u da Strategija razvoja NIS-a do 2025. kompaniju uvodi u novi investicioni ciklus.


Oglašena četvrta prodaja Transpetrola
Stečajna upravnica Dragica Arsić oglasila je četvrtu prodaju preduzeća Transpetrola iz Sečnja, kao pravnog lica za 26. februar ove godine.

Najvažnija imovina tog preduzeća u stečaju je "Ribnjak" - jezero za uzgoj konzumnog šarana u Sečnju, a početna cena je 79,9 miliona dinara, navodi se u tekstu oglasa.

Prodaja je oglašena na osnovu rešenja o bankrotstvu stečajnog sudije Privrednog suda u Zrenjaninu i biće obavljena javnim nadmetanjem, četvrtim po redu.


Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS - Ne očekujem poskupljenje goriva u Srbiji
Sirova nafta na svetskom tržištu poskupljuje, što se odražava i na cene na našim pumpama. Ipak, generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev ne očekuje značajniji rast cena derivata. Za RTS kaže da Strategija razvoja NIS-a do 2025. kompaniju uvodi u novi investicioni ciklus.

Kiril Tjurdenjev je u intervjuu za RTS rekao da je najvažnije što u pančevačkoj Rafineriji grade ekološko postrojenje "duboka prerada", koje omogućava proizvodnju mazuta bez sumpora.

- To je trenutno ključni projekat NIS-a, investicija od 300 mil EUR, a postrojenje će početi da radi u trećem tromesečju 2019. godine. Drugi značajni pravac je očuvanje proizvodnje, želimo da nastavimo da proizvodimo naftu i gas u Srbiji, kao i u regionu. Treći važan pravac je dalje unapređenje naše maloprodajne mreže - rekao je Tjurdenjev.

Kako i gde vidite NIS do 2025?

- Nama je bitno da zadržimo lidersku poziciju u Srbiji. Da budemo najprofitabilnija i najefikasnija kompanija u državi, jer nam je važno to što doprinosimo srpskom budžetu, a po osnovu poreza punimo ga oko 15%. Ipak, savremena realnost, u okviru četvrte industrijske revolucije, unosi izazove i u naše poslovanje. Zato moramo brzo da odgovaramo na njih, bez obzira na to da li je reč o informacionim ili inovativnim tehnologijama koje menjaju proizvodnju ili naše potrošače, a kao što su električni automobili ili druge tehnologije koje mogu značajno da utiču na naše poslovanje.

NIS već nekoliko godina uspešno posluje u zemljama regiona, ima li planova za širenje poslova?

- Imamo projekte proizvodnje nafte i gasa u Rumuniji čija je realizacija u toku. Našu maloprodajnu mrežu benzinskih stanica kojom raspolažemo u četiri države razvijamo prvenstveno u pogledu kvaliteta, ali i unapređenja efikasnosti. Kako obezbeđujujemo sigurnost snabdevanja gorivom potrošače u Srbiji, težimo tome i u susednim zemljama.

Pored naftne delatnosti, NIS se bavi i proizvodnjom struje, licencirani je trgovac strujom. Ima li kupaca?

- Ima. Električna energija jedan je od biznis-pravaca koje ćemo dalje da razvijamo. Sa Gazprom Energoholdingom već radimo na projektu izgradnje termoelektrane - toplane Pančevo, vrednom 180 mil EUR, koji će nam 2019. obezbediti i električnu i toplotnom energiju za potrebe kompanije, a ostatak ćemo plasiratari na tržište. Nadam se da ćemo sa našim partnerima u budućnosti izgraditi i vetropark Plandište - investiciju od oko 140 mil EUR. To će nam omogućiti da postanemo značajan igrač na domaćem tržištu električne energije, ali i da povećemo obim trgovine.

Na svetskim berzama, cena sirove nafte poslednjih meseci konstantno raste. Kakve cene derivata na pumpama možemo da očekujemo?

- Dve trećine količina nafte koje prerađuje NIS uvozi. Samim tim, mi smo deo svetskog tržišta koje utiče na nas. Ipak, šta je za nas prioritet? Pod jedan, to su sigurnost snabdevanja domaćeg tržišta i potrebe naših klijenata. Pod dva, tu su kvalitet naftnih derivata i nove vrste goriva. Bez sumnje, trudićemo se da usklađujemo bilo kakve oscilacije cena i ne očekujem u narednom periodu značajnije promene cena goriva u Srbiji.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta