Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Valjaonica bakra Sevojno u 2017. zaradila 4 mil EUR - Fabrika izveze gotovo sve što proizvede
Valjaonica bakra Sevojno, koja oko 95% proizvodnje plasira na tržišta Evropske unije, Istočne Evrope, bivših jugoslovenskih republika, SAD i Bliskog istoka, proizvela je 2017. godine 22.600 tona bakra, što je za oko 10% više nego 2016. godine.

- Zahvaljujući tome, možemo se pohvaliti operativnim profitom od oko 6,5 mil EUR, dok je neto profit premašio 4 mil EUR - kaže Milija Božović, generalni direktor Valjaonice bakra Sevojno.

Po svemu sudeći i 2018. godina biće uspešna za ovu užičku fabriku. Plan je da proizvodnja premaši 24.000 tona, ali da se nastavi sa upošljavanjem novih kadrova, naročito onih u neposrednoj proizvodnji.

Navodeći da se redovno izmiruju sve obaveze prema državi, Božović kaže i da je u fabrici zaposleno 1.125 radnika, kao i da njihove zarade premašuju 50.000 dinara.

U 2017. zaposleno je još pedesetak radnika koji su zamenili starije kolege koje su otišle u penziju. I sindikalna aktivnost je na visokom nivou - u fabrici jedinstveno deluju tri sindikata sa kojima menadžment ima dobru saradnju.

- Obe strane poštuju kolektivni ugovor - istakao je Božović i dodao da je svim zaposlenima, uoči Nove godine i Božića, dodatno isplaćeno po 20.000 dinara, a da je cena rada povećana za za 2,5%.

Na pitanje kako bi ocenio poslovni ambijent u Srbiji, Božović ukazuje na činjenicu da ta fabrika izveze gotovo sve što proizvede, da su domaći kupci njenih proizvoda takođe izvoznici, što znači da poslovanje valjaonice zavisi isključivo od dešavanja na međunarodnom tržištu.

- Domaći ambijent jeste značajan, ali nije od presudnog značaja za naše poslovanje. S druge strane, mi jesmo veliki izvoznici, ali smo i uvoznici, pa nam u tom kontekstu posmatrano odgovara stabilan dinar. Mislim da je politika koju vodi Narodna banka Srbije realna i da koristi privrednicima - tvrdi Božović.

Dobra saradnja sa dobavljačima sekundarnih sirovina

- Obezbedili smo godišnji ugovor sa RTB Bor, a imamo i višegodišnje ugovore sa dobavljačima sekundarnih sirovina, koji su naši potrošači i koji nam te sirovine vraćaju. Dobro sarađujemo i sa drugim sakupljačima sekundarnih sirovina. Potpisali smo i povoljan godišnji ugovor sa jednom kompanijom iz Belgije, koja će nam isporučivati sekundarne sirovine - ističe generalni direktor Valjaonice Milija Božović.


Aerodrom Nikola Tesla i Internacionalna policijska asocijacija unapređuju saradnju
Saša Vlaisavljević, v.d. generalnog direktora Aerodroma Nikola Tesla Beograd, i Nebojša Pantelić, predsednik Internacionalne policijske asocijacije (IPA) - Sekcija Srbija, potpisali su danas protokol o saradnji kojim su definisani razmena iskustava i edukacije radi unapređenja međusobne saradnje i struke, saopštio je Aerodrom Nikola Tesla.

- Potpisivanjem protokola i uspostavljanjem kvalitetne saradnje sa IPA, Sekcijom Srbija, doprinećemo unapređenju rada i organizacije i Aerodroma Nikola Tesla. Veoma mi je drago što ćemo kroz zajedničku saradnju biti u prilici da pomognemo humanitarne, edukativne, sportske i kulturne aktivnosti koje IPA Srbija realizuje sa građanima, a posebno sa decom i omladinom, kao i osobama sa invaliditetom. Iz protokola će proizaći i zajednička promocija na domaćem i međunarodnom planu u oblasti vazdušnog saobraćaja, a naročito u oblasti bezbednosne kulture - rekao je Vlaisavljević.

Predsednik Internacionalne policijske asocijacije, Sekcija Srbija, Nebojša Pantelić izjavio je da je cilj potpisanog sporazuma unapređenje rada i edukacije zaposlenih na aerodromu, u skladu sa propisanim međunarodnim standardima.

Internacionalna policijska asocijacija (IPA) je međunarodna organizacija koja je na temelju svojih ciljeva registrovana pri Ujedinjenim nacijama i Savetu Evrope, kao organizacija sa savetodavnim statusom, koja održava operativne veze sa organizacijama Američkih država, UNESCO i EUROPOL, navodi se u saopštenju.


Na Berzi danas najtraženija akcija Galenike Fitofarmacije
Umerena aktivnost investitora na domaćem tržištu akcija obeležila je trgovački dan na Beogradskoj berzi, a za odličan ukupan promet i danas su zaslužne državne dužničke hartije.
BEOGRAD - Umerena aktivnost investitora na domaćem tržištu akcija obeležila je trgovački dan na Beogradskoj berzi, a za odličan ukupan promet i danas su zaslužne državne dužničke hartije.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 1,04 milijarde dinara (8,8 miliona evra).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta