Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ponovo produžen tender za prodaju Luke Novi Sad - Novi rok za podnošenje prijava 21. novembar
Ministarstvo privrede Srbije danas je ponovo produžilo rok za dostavljanje ponuda na tender za prodaju 99,4% akcija Luke Novi Sad po početnoj ceni od oko 15,98 mil EUR.

Novi rok za podnošenje prijava za učešće na tenderu je 21. novembar, a otvaranje ponuda je 23. novembra. Pravo učešća na tenderu imaju firme koje se bave lučkom delatnošću u poslednjih deset godina u kontinuitetu i da su u 2017. godini imale prihod od najmanje 30 mil EUR, kao i da su u svakoj od poslednje tri godine imale pretovar od 1,4 miliona tona.

Luka Novi Sad je jedina luka u Srbiji u većinskom vlasništvu države, ima pretovar od oko milion tona robe godišnje, a kapaciteti su joj veći od 2,5 miliona tona. U toj kompaniji radi oko 150 ljudi. U Vladi Srbije smatraju da će se na tender javiti neke od najrenomiranijih firmi u svetu u oblasti lučkog biznisa, kao što su Dubai Port World iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nemački Renus i američka grupa Valona. Na raniji poziv za dostavljanje pisama o zainteresovanosti za privatizaciju Luke Novi Sad javilo se 12 firmi i investitora.


Šta je novo plaćanje u sekundi i koliko to u Srbiji košta?
Beograd -- Narodna banka Srbije saopštila je da je počeo da radi sistem za instant plaćanja koji će raditi neprekidno - 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, 365 dana godišnjeKako navodi NBS, novi sistem plaćanja omogućava prenos novčanih sredstava u roku od samo nekoliko sekundi.

Zahvaljujući tom sistemu biće moguće izvršiti prenos novčanih sredstava u dinarima, do iznosa od 300.000 dinara po transakciji, u roku od samo nekoliko sekundi. To znači da će primalac novčanih sredstava, samo nekoliko sekundi nakon što platilac inicira platnu transakciju, imati novčana sredstva na raspolaganju.

Korisnik prilikom plaćanja neće više morati da vodi računa da li je radni ili neradni dan, koje je doba dana i da li je ekspozitura banke u kojoj ima platni račun otvorena. On će moći da plaća u bilo koje doba dana i to putem različitih kanala, u zavisnosti od toga šta mu njegova banka nudi, a opcije su brojne – pored šaltera, to su aplikacije za mobilno i elektronsko bankarstvo, kao i mogućnost da izvrši instant plaćanje na prodajnom mestu trgovca (fizičkom ili virtuelnom).

Za početak, banke će biti u obavezi da ponude svojim klijentima najmanje jedan kanal za izvršavanje instant transfera odobrenja (na primer, putem aplikacije za mobilno, odnosno elektronsko bankarstvo), dok će najkasnije od 1. aprila 2019. godine, biti dužne da omoguće instant plaćanja putem svih raspoloživih kanala za iniciranje platnih transakcije. IPS NBS sistem obezbeđuje bankama infrastrukturu koja predstavlja osnov za razvoj novih, inovativnih proizvoda i usluga i očekujemo da će u narednom periodu banke iskoristiti sve mogućnosti koje im sistem pruža.

Najkasnije do 1. aprila 2019. godine banke koje korisnicima omogućavaju izdavanje i prihvatanje platnih instrumenata na prodajnom mestu, biće dužne da omoguće i uslugu instant plaćanja na prodajnom mestu (fizičkom ili virtuelnom). Kupac će moći da izvrši plaćanje korišćenjem QR koda i to na dva načina. Jedan način je da kupac generiše na svom mobilnom telefonu QR kod koji će zatim trgovac skenirati, a drugi da trgovac bude taj koji će generisati QR kod na svom prodajnom mestu, a kupac ga skenirati i na taj način izvršiti plaćanje.

Pored toga što ubrzava proces plaćanja, navedeno predstavlja i pravu konkurenciju kartičnim plaćanjima, posebno jer omogućava trgovcu da mu novčana sredstva budu odmah dostupna na računu, bez potrebe da čeka nekoliko dana kao kod plaćanja karticom.

Osim instant plaćanja na prodajnom mestu, IPS NBS sistem omogućava korišćenje usluge centralne adresne šeme i usluge preuzimanja podataka o fakturi. Centralna adresna šema predstavlja uslugu registrovanja broja mobilnog telefona u centralnoj bazi, odnosno njegovog povezivanja sa brojem računa, što će omogućiti korisniku da prenosi novčanih sredstava na račun drugog korisnika samo na osnovu poznavanja njegovog broja mobilnog telefona, bez potrebe da ima informaciju o broju njegovog tekućeg računa.

Sa druge strane, usluga preuzimanja podataka o fakturi omogućiće korisnicima da od velikih izdavalaca računa (mobilni i kablovski operatori, pružaoci komunalnih usluga i sl.) elektronskim putem dobiju potrebne podatke na osnovu kojih će moći da na brz i komforan način plate račune za pružene usluge, sa bilo kog mesta i u bilo koje vreme.


Promet na Beogradskoj berzi premašio milijardu dinara
Početak nove trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je fantastičan ukupan promet, solidna investiciona aktivnost na tržištu akcija i oporavak BELEX indeksa.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 1,1 milijardu dinara (oko 9,5 miliona evra).

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, blago je porastao na 739,45 poena, a BELEXlajn se popeo za 0,1 posto na 1.550,92 poena.

Na tržištu akcija je najveće interesovanje investitora vladalo za hartijama Aerodroma "Nikola Tesla" i Galenike Fitofarmacije, koje su zabeležile približno slične promete.

Beogradska vazdušna luka je istrgovana za 31,3 miliona dinara po prosečnoj ceni od 1.690 dinara, skoro za 0,7 odsto višoj nego na prethodnom trgovanju, dok se Galenika Fitofarmacija zadržala na cenovnom nivou od 2.800 dinara, uz realizaciju od 31,0 milion dinara.

Solidan promet, u iznosu od blizu 1,6 miliona dinara, zabeležio je i proizvođač i dristibuter tehničkih gasova Mešer Tehnogas, uz zanemarljivu negativnu korekciju cene na 11.000 dinara.

Vranjski Alfa plam je ojačao za 0,6 procenata, zaključivši trgovanje na 33.800 dinara, a isprometovan je za približno 0,5 miliona dinara, dok je Naftna industrija Srbije pala za 0,4 odsto na 687 dinara, uz trgovanje vredno 0,4 miliona dinara.

Impol Seval iz Sevojna je završio trgovački dan u "zelenom", ojačavši na 3.052 dinara i s prometom od 0,2 miliona dinara, dok su prioritetne akcije duvanske industrije "Filip Moris" bile na čelu liste gubitnika s padom od 1,7 procenata na 3.400 dinara, uz realizaciju u iznosu od 0,1 milion dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija učestvovali sa 43 odsto, pri čemu u kupovini sa 3,13 procenata, a u prodaji sa 82,92 posto.

Četiri serije državnih obveznica, tri dinarske i jedna denominovana u evrima, zabeležile su zajedno promet od 1,0 milijarde dinara.

Dinarska obveznica serije RSO18171, s rokom dospeća u januaru 2023. godine, istrgovana je za 499,7 miliona dinara, dok je nešto niži promet od 435,4 miliona dinara, ostvarila dinarska hartija serije RSO17166, koja dospeva na naplatu u oktobru 2019.

Obveznica denominova u evrima RSO16140, s dospećem u junu 2019. godine, zabeelžila je promet od 120,4 miliona dinara (1,0 milion evra).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta