Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Novi pokušaj prodaje Valjevske pivare, cena 3,5 mil EUR
Ministarstvo privrede Srbije oglasilo je prodaju ukupnog kapitala Valjevske pivare po početnoj ceni od oko 3,5 mil EUR, što je polovina procenjene vrednosti kapitala tog preduzeća.

Rok za podnošenje prijava za javno nadmetanje je 17. decembar, a otvaranje ponuda je 18. decembra.

Valjevska pivara ima oko 190 zaposlenih i posluje pozitivno. Tu kompaniju je preuzela država posle neuspešne privatizacije koja je obavljena 2003. godine. Pivaru je tada za 20 miliona dinara kupio konzorcijum beogradske "Atlas grupe", u kojem su bili "Triglav osiguranje", "Gradina ekspres" i tadašnja "Atlas banka". Stečaj je uveden 2010. godine jer kompanija nije mogla da izmiruje dugove.

Na poslednjem tenderu za prodaju Valjevske pivare, objavljnom u septembru ove godine, nije stigla nijedna ponuda, a početna cena bila je oko sedam mil EUR.


New attempt to sell Valjevska Pivara, price at EUR 3.5 million
The Ministry of Economy of Serbia has advertised the sale of the total capital of Valjevska Pivara at the initial price of around EUR 3.5 million, which is half the estimated value of the capital of that company.

The deadline for the submission of bids is December 17, and the opening of the bids will take place on December 18.

Valjevska Pivara has around 190 employees and is in the black. The company was taken over by the state following an unsuccessful privatization which was carried out in 2003. The brewery had been bought for RSD 20 million by the consortium of Belgrade"s Atlas Group, which featured Triglav Osiguranje, Gradina Ekspres and what was then Atlas Banka. The bankruptcy proceedings were initiated in 2010, as the company had been unable to settle its debts.

No bids were sent at the latest tender for the sale of Valjevska Pivara, organized this September. The initial price was around EUR 7 million.


"Nikoli Tesli" nagrada za najbolji aerodrom u regionu u 2018.
BEOGRAD - Beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" dobitnik je nagrade "Najbolji aerodrom u regionu u 2018. godini", koju dodeljuje britanski korporativni e-magazin AI Global.

Još jedna međunarodna nagrada za Aerodrom "Nikola Tesla" je potvrda kvalitetnog poslovanja, rekordnih rezultata i strateške usmerenosti ka stalnom unapređenju poslovanja i komfora putnika, saopšteno je iz beogradske vazdušne luke.


Šta donosi prvi IPO na Beogradskoj berzi posle 80 godina
Na Beogradskoj berzi će se prvi put čuti berzansko zvono posle skoro 80 godina, pošto će nakon uspešno sprovedene inicijalne javne ponude (IPO) 20. novembra početi trgovanje akcijama srpske kompanije Fintel Energija.

Kako je rečeno na otvaranju 17. Međunarodne konferencije Beogradske berze Upgrade 1n Belgrade, investitori i građani imaće priliku da od 20. novembra trguju akcijama Fintel energije svakog radnog dana od devet do 14 sati, kao i ostalim akcijama dostupnim za trgovanje na Beogradskoj berzi. Akcije Fintel energije će biti uključene u tzv. Prajm listing, koji je najkvalitetniji segment srpske berze.

- Uspeli smo da iz gramofona konačno izvučemo ploču koja je svirala tužbalicu već 18 godina za IPO. Sada smo konačno u prilici da nazdravimo prvom srpskom IPO-u. Želimo da to ne bude usamljeni slučaj i da imamo više IPO ponuda - rekao je direktor Beogradske berze Siniša Krneta.

On je istakao da će to biti početak jednog novog berzanskog života i dodao da berze upavo i postoje zbog takvih kompanija.

Na projektu Serbia: IPO Go! sa Beogradskom berzom je radila i revizorska kuća PwC.

- Najčešće su se kompanije obraćale banke za pribavljanje kapitala, to je možda nekad bio i jedini izvor sredstava, ali to sad nije tako. Nama je cilj da podignemo svest kompanijama ali i široj javnosti da postoji drugi način i da pomognemo na tom putu i da im pokažemo kako izgledao ceo proces - kaže Ivana Stanković, Senior Manager, PwC.

Ona objašnjava da je dobar primer ove prakse pokazazn na Varšavskoj berzi, čiji su članovi bili prisutni i na Upgrade 1n Belgrade. Stanković objašnjava da je PWC identifikovao kompanije koje su pogodne da izađu na berzu i inicirao sastanke sa njima

- U razgovoru sa kompanijama smo shvatili da ne vole da dele strategiju, zato su sastanci bili "face to face" - dodaje Stanković.

Zatim je rađena dijagnostika, gde je zaključeno da mnoge domaće kompanije nemaju jasne i definisane strategije.

Predstavnica PWC-a objašnjava da neke kompanije nisu bile u startu zainteresovane zbog neinformisanosti i straha, ali i deljenja kontrole. Tokom razgovora sa kompanijam, kako kaže Stanković, shvatili su i da neke kompanije nisu pogodne za ovakve projekte zbog komplikovane vlasničke strukture.

Ušestvovalo je oko 300 kompanija, a ispalo je zbog ovakvih stvari oko 240.


Komplikovana procedura i nova ponuda

Direktor Fintel Energije Ticijano Đovaneti rekao je da ta kompanija ulaže u energetsku infrastrukturu koja će ostati u Srbiji u narednih 50 godina i da zato prikupljaju resurse i na lokalnom nivou. Rekao je da je Fintel Energija do sada u Srbiji u izgradnju vetroparkova uložila 150 mil EUR i planira da uloži još najmanje toliko u narednim godinama.

- Beogradska berza ograničena je po obimu trgovine i ponudi akcija. Naravno, ključno pravilo u trgovini jeste da će klijenti kupovati ono što je na polici izloženo. Ako nudite samo jabuke, prodaćete jedino jabuke. Mi donosimo nešto novo, što daje veći izbor i veće mogućnosti, dajemo investittorima alternativu. Brojni investitori su mi se žalili da su u Srbiji vrlo ograničene mogućnosti ulaganja, zbog nerazvijene berze. Mi donosimo nešto novo. Ne znam da li ćemo biti uspešni, ali će na tržištu biti alternative za one koji bi da sredstva ulože i u akcije - rekao je Đovaneti.

Đovaneti je naveo da je bilo teško da izađu na Beogradsku berzu zbog komplikovanih procedura, ali da bez obzira na to, žele da podstaknu i druge investitore da izađu na tu berzu.

- Nadam se da će se razmišljanje investitora u budućnosti promeniti kada je reč o Beogradskoj berzi - rekao je Đovaneti.

Fintel Energija a.d. je kćerka firma kompanije Fintel Energija S.p.A. Proces inicijalne javne ponude Fintel energije završen je 30. oktobra, a u toku trajanja ponude upisano je preko 1,5 miliona akcija. Tim postupkom Fintel energija je od ulagača na tržištu prikupila 755,2 miliona dinara namenjenih daljem razvoju poslovanja i širenju mreže njenih vetroparkova u Srbiji.

Ukupna očekivana tržišna kapitalizacija, odnosno berzanska vrednost kompanije Fintel Energija, iznosiće oko 112 mil EUR na početku trgovanja.

Proces inicijalne javne ponude Fintel energije završen je 30. oktobra, a u toku trajanja ponude upisano je više od 1,5 miliona akcija.

Ukupna berzanska vrednost kompanije Fintel energija iznosiće oko 112 mil EUR na početku trgovanja.


NBS povećala procenu rasta BDP-a Srbije na 4,2% - Inflacija u očekivanim granicama
Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da je povećala projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u 2018. godini sa četiri na 4,2% i da prognozira da će inflacija i u naredne dve godine ostati niska i stabilna i u granicama cilja.

Procenu da će BDP u 2019. godini rasti 3,5% NBS nije menjala.

Viceguverner NBS Srbije Željko Jović je na predstavljaju izveštaja o inflaciji rekao da je međugodišnja inflacija 2,2%, što je u granicama cilja da rast potrošačkih cena ove, kao i naredne dve godine, bude 3%, sa odstupanjem plus ili minus 1,5%.

On je istakao da je udeo problematičnih kredita u ukupnim bankarskim pozajmicama pao na 6,4%, što je najniži nivo od 2008. godine.

- Cenovna i fiskalna stabilnost kao i nastavak podrške ekonomskoj politici Vlade Srbije ostaju naši prioriteti i za naredni period - rekao je Jović.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta