Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Serbia-Korea Information Access Center emerges on top in only a year
The Serbia-Korea Information Access Center in Belgrade has managed to climb to the top of the list featuring 52 similar centers in the world in only a year, Serbian Minister of Public Administration and Local Self-Government Branko Ruzic said yesterday.

At the celebration of the first anniversary of the center, he said that “the IT center is the result of the great cooperation of Serbia and Korea”.

The Serbia-Korea Information Access Center opened on December 20, 2017, as the result of the memorandum signed between the Ministry of Public Administration and Local Self-Government of Serbia and the National Information Society of South Korea and with the help of a donation of EUR 250,000 from that country. Citizens and startups have free access to the center’s resources.

– The multinfunctional, high-tech environment of the Serbian-Korean IT center is meant for computer and IT training of public administration officials and citizens – Ruzic said.

He added that 13,000 trainees had gone through the center and that 500 training courses had been organized, where public officials had learned how to handle important projects such as the address registry, the digitalization of cultural heritage, the reduction of administrative paperwork and others.

The WikiLive conference was held on the occasion of the 15th anniversary of the Serbian language Wikipedia.

He announced that the next project would be the Smart Cities project, in which the Korean government would invest EUR 200,000. The aim is for the city administration to upgrade its operations with modern technologies.

The South Korean ambassador to Serbia pointed out that the center was the result of the two countries’ cooperation.

The head of the group for the support to the development of electronic government at the Ministry of Public Administration, Dara Gravara-Stojanovic, said that there were talks with representatives of South Korea about the opening of another information center in Nis.


Objekti TK Raška prodati za 78 miliona dinara - Toplana na biomasu pod znakom pitanja
Novopazarac Amer Hadžifejzović kupio je za 78 miliona dinara fabriku za preradu otpadnih voda, kotlaru i još nekoliko pomoćnih objekata Tekstilnog kombinata Raška u stečaju, objavio je radio Sto plus.

On je ugovor o kupoprodaji zaključio u utorak sa stečajnim upravnikom nekadašnjeg giganta novopazarske privrede Zoranom Milosavljevićem, a nakon što je lokalna samouprava odustala od kupovine tih objekata zbog, prema njihovoj proceni, nerealno visoke cene.

Naime, Grad je početkom decembra ponudom od 84 miliona dinara pobedio na javnoj licitaciji za njihovu kupovinu, što je bila gotovo šestostruko veća cena od početnih 15,2 miliona dinara.

Ponuda Hadžifejzovića, kao fizičkog lica, je bila druga najbolja i on će imati rok od 15 dana da isplatom svih 78 miliona dinara postane vlasnik objekata TK Raška.

Objekti koje je kupio nalaze se na parcelama 10897/9, 10897/46, 10897/48 i 10897/49, a koje je lokalna samouprava predvidela za izgradnju toplane na biomasu.

Šta će biti od tog projekta, vrednog 3,6 miliona EUR, za sada nije poznato, a prema nezvaničnim informacijama, gradska uprava nema alternativnu lokaciju za izgradnju toplane na biomasu.


Novosadski sajam u 2018. godini za 15 miliona dinara uvećao prihod u odnosu na uspešnu 2017.
U 2018. godini uspešno je realizovano 18 sajmova i izložbi u 63 sajamska dana, a u Kongresnom centru je održano čak 198 događaja, dok su prostorni kapaciteti bili zauzeti 260 dana, navodi se u saopštenju Novosadskog sajma.

- Prihod Novosadskog sajma u 2018. godini veći je za 15 miliona nego 2017. godine, koja je bila jedna od najuspešnijih u novijoj istoriji kompanije. Na 18 ovogodišnih sajmova, prvenstveno kroz sajamsku delatnost, kongresne aktivnosti i druge delatnosti prihodovano je 617.595.000 dinara - rekao je generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković na godišnjoj konferenciji o poslovanju najstarije sajamske kuće u zemlji.

Pored značajnog uvećanja prihoda, Novosadski sajam je ostvario i neto dobit od celih 24 miliona dinara. Kada se u obzir uzme i investiranje 33 miliona dinara u unapređenje poslovnih kapaciteta, ukupna dobit premašuje 57 miliona dinara, dodao je Cvetković.

Poslovni i finansijski uspeh Sajma imaju značaj i na širem planu. Grad Novi Sad je, kao grad domaćin, od sajamskih aktivnosti ove godine prihodovao blizu šest milijardi dinara. S druge strane, sva poreska davanja plaćena ove godine iznose 167,5 miliona dinara. To su pare koje su sa Novosadskog sajma otišle u budžet Republike Srbije.

- Reč je o vrlo značajnom poslovnom uspehu. Ako se 2017. i 2018. godina posmatraju zajedno, Novosadski sajam je imao prihod veći od 1,2 milijarde dinara, što je ukupno povećanje od oko 15% za dve godine. Takođe, za dve godine čist profit veći je od 64 miliona dinara, a ukupna dobit premašuje 90 miliona. To nas ponovo pozicionira kao jednu od najuspešnijih gradskih kompanija. Finansijski rast omogućio je ulaganja u imovinu i unapređenje poslovnih kapaciteta, čime smo uvećali svoju tržišnu vrednost - kaže generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković.

Ovu godinu, uz tri velika jubeleja, 95. godina postojanja, 85. godina Međunarodnog poljoprivrednog sajma i 130 godina ocenjivanja kvaliteta, obeležile su i dve nagrade za uspešno poslovanje. Kongresni centar je kao najbolji u Jugoističnoj Evropi, dobio međunarodno priznanje SEEbtm Award, dok je Privredna komora Srbije Kongresni centar Master proglasila za jednog od najznačajnijih partera u realizaciji projekta Evropska preduzetnička mreža tokom proteklih deset godina.

U 2018. godini Sajam je posetilo oko 300.000 ljudi. Održano je 18 izložbi i priredbi koji su ukupno trajali 63 dana. U Kongresnom centru je priređeno je čak 198 događaja, a prostorni kapaciteti bili su zauzeti 260 dana.

Bolji rezultat nego u 2017. još je značajniji, ukoliko se uzme u obzir da je ove godine izostao Sajam automobila. Međutim, nove manifestacija su, kroz dodatno angažovanje prostornih kapaciteta, obezbedile veći profit - Sajam zapošljavanja, Sajam stvaralaštva seoskih žena, SEE IT Summit, dok će Forum dijaspore biti održan 27. decembra.

Novosadski sajam je u 2018. unapredio partnerski organizovane događaje: Sajam za penzionere, Sajam mlinarstva, pekarstva, poslastičarstva i pakovanja, Novosadski Oktoberfest, Sajam Nauka za privredu, a prvi put je održan i Novembar fest. Od ove jeseni, Hala 6 Novosadskog sajma je nova kulturna tačka grada u kojoj se u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom organizuju koncertna dešavanja.

U Kongresnom centru održano je šest novih događaja međunarodnog renomea. Među njima su Generalna skupština Saveta evropskih crkava, konferencija BalCCon 2018, Mekst, Serbia Hair Open, konferencija NS virtual i Grow IT.

- Organizatori su izuzetno zadovoljni i nastavićemo saradnju i u narednim godinama. Najznačajniji finansijski rast u ovoj godini ostvarila je kongresna delatnost praćena ugostiteljstvom. I ove godine nastavljena je bliska saradnja s Vladom Srbije, posebno s ministarstvima poljoprivrede i turizma, Pokrajinskom vladom, Gradom Novim Sadom i Generali osiguranjem Srbija - kaže Cvetković.

I u 2018. godini investirano je u stalnu imovinu kompanije. Najznačajnija ulaganju su u građevinske objekte i opremu, radi funkcionalnijeg i lakšeg sajamskog i vansajamskog zakupa. Investirano je u unapređenje sistema za upravljanje i nadzor, bežični internet, opremu za Kongresni centar, računarsku oprema i druge sisteme koji obezbeđuju konkurentnost u uslovima savremenog poslovanja. Ukupne investicije premašuju 33 miliona dinara.

Prvi put u istoriji Novosadskog sajma Poljoprivredni sajam imaće i Zemlju prijatelja i Zemlju partnera. U 2019. godini, 86. međunarodni poljoprivredni sajam biće održan od 11. do 17. maja. Na njemu će kao Zemlja partner nastupiti Italija, koja je istu titulu nosila i 2016, dok je 2015. na Poljoprivrednom sajmu bila Zemlja prijatelj. Kompanije iz Tunisa su prvi put u maju na Novosadskom sajmu nastupile ove godine. Sledeće, 2019, na Poljoprivredni sajam Tunis dolazi kao Zemlja prijatelj.


Brauerei group iz Beograda potencijalni kupac Valjevske pivare?
Na drugi javni poziv za prodaju Valjevske pivare stigla je samo jedna ponuda. Kako nezvanično saznaju Kolubarske.rs na tender koji je Ministarstvo privrede oglasilo pre mesec dana javilo se privredno društvo Brauerei group Beograd – Stari grad.

Prema podacima Agencije za privredni registar (APR) delatnost ovog Privrednog društva, koje je osnovano 6. decembra 2018. godine, je proizvodnja piva.

Osnivači beogradske firme Brauerei group su Živojin Jovanović, Miloje Blizanjac i Zoran Kostić. Osnivački ulog ovog privrednog društva je 30.000 dinara, a svaki od članova je vlasnik jedne trećine.

Inače Živojin Jovanović je zadrugar i direktor uspešne ZZ Trlić Ub, Zoran Kostić je direktor firme Brzmin iz Brzeća, koja je registrovana kao društvo za proizvodnju, usluge i promet, a u pretežnoj delatnosti je navedeno hoteli i sličan smeštaj, a pored toga bavi se trgovinom naftnih derivata.

Prema nezvaničnim informacijama, navode Kolubarske.rs, nadležna komisija je u utorak (18. decembra) otvorila jedinu prispelu ponudu i konstatovala da ona ispunjava formalne uslove za učešće u nadmetanju. Nakon detaljne provere dokumentacije, za nekoliko dana, trebalo bi da bude otvoren i koverat sa novčanom ponudom za kapital Valjevske pivare.

Podsećamo, Ministarstvo privrede Srbije je 6. septembra objavilo prvi javni poziv za prikupljanje ponuda za prodaju ukupnog kapitala Valjevske pivare sa početnom cenom od 7.047.260 EUR. S obzirom na to da nije bilo zainteresovanih kupaca, oglašen je 19. novembra i drugi javni poziv za prodaju najstarijeg valjevskog privrednog kolektiva po početnoj ceni od 3.523.630 EUR, što je polovina procenjene vrednosti kapitala.

Pravo učešća na drugi javni poziv imala su sva domaća i strana fizička i pravna lica, kao i konzorcijumi pravnih ili fizičkih lica, bez ograničenja.

U prvom postupku pravo učešća imala su samo domaća i strana pravna lica registrovana za proizvodnju piva uz uslov da su u poslednjoj poslovnoj godini ostvarila prihod od najmanje 20 mil EUR.

Takođe, kako nezvanično saznaju Kolubarske.rs, za razliku od prvog poziva kada je bilo predviđeno da se kupac ugovorom obaveže da u naredne dve godine investira u Valjevsku pivaru najmanje 10 mil EUR, sada je ta obaveza prepolovljena, pa investicija iznosi 5 mil EUR.

Najstariji valjevski kolektiv trenutno ima oko 200 radnika i posluje pozitivno. Nakon neuspešne privatizacije pre 15 godina, potom izbegnute likvidacije pre šest godina, Valjevska pivara uspešno posluje, beleži rast proizvodnje i profita, i osvaja nova tržišta u regionu, ali i tržište Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta