Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Beogradski aerodrom i koncesionar bogatiji za 28 parcela
Prošlo je mesec i po dana od kako je država odlučila da je francuski Vinci Airporst dostavio najbolju ponudu i da će u narednih 25 biti koncesionar beogradskog aerodroma Nikola Tesla. Od tada su poznate samo brojke - 501 mil EUR za koncesiju, 730 mil EUR planiranih investicija. Ipak, ovih dana postalo je jasno još nešto - država će u aerodrom uneti još 28 parcela koje vrede oko 180 miliona dinara.

Da li se radi o ustupku francuskom partneru ili redovnoj aktivnosti u okviru proširenja kapaciteta aerodroma?

Možda baš neka od parcela u blizini aerodroma posle 9. marta iz državnog pređe u vlasništvo aerodroma. Za tako nešto sve je spremno - zakazana je vanredna sednica skupštine akcionarskog društva, a prethodno je i Vlada Srbije donela zaključak kojim se "parcele unose kao nenovčani ulog Republike u privredno društvo".

I to ne bi bilo sporno da nema ovog datuma - 31. januar 2018. godine - dakle, zaključak je donet 25 dana nakon što je država odlučila da koncesionar bude francuski Vinci. To otvara pitanje - da li je to naknadno učinjeno zbog francuskog partnera. Iz Vlade za N1 odgovaraju - sve je bilo svima poznato i na vreme.

- Svi učesnici u tenderu su znali pre dostavljanja ponuda da će pomenute parcele postati vlasništvo aerodroma, jer je to bilo navedeno u obavezujućem ugovoru o koncesiji koji je, kao obavezan element tenderske dokumentacije dostavljen svim učesnicima. Ugovor je obavezni element tenderske dokumentacije tako da nema nikakvih ustupaka, niti pregovaranja. Identifikovana je i potreba za obezbeđivanjem dodatnog zemljišta u vlasništu Republike Srbije za potrebe proširenja kapaciteta aerodromskog operatera kako bi mogao da fizički opsuži planirani broj putnika na aerodromu. Republika Srbija je bila spremna da omogući izgradnju neophodnih kapaciteta i to nema nikakve veze sa postupkom koncesije kao takvim. To bi se desilo i sa i bez koncesije - navodi se u odgovoru Vlade Srbije.

U vladi tvrde da bi se prenos dogodio i bez koncesije, odnosno da su odavno uvideli potrebu za proširenjem aerodroma. Svakako, konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija ne razume zbog čega administrativni deo prenosa vlasništva nad parcelama nije urađen pre raspisivanja tendera. Kaže i da od prenosa vlasništva korist može imati i država jer će Vinci na toj lokaciji verovatno graditi.

- Moguće su raznorazne vrste uslužnih delatnosti, čak i proizvodnja, trgovine, tako da to može da pojača promet novca i dobara. Bolje je da su te parcele u aerodromu pa će to ući u prihod aerodroma pa će možda država dobiti neki dinar i od toga - smatra konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija.

U ovom, kao i u prethodnim slučajevima, moramo verovati predsednici Vlade pa i predsedniku Republike na reč, kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti.

- To je nešto što naravno ne znamo, jer apsolutno ništa što je vezano za koncesiju - ni koncesioni akt ni studija izvodljivosti - nije dostupno javnosti tako da apsolutno niko ne može da kaže osim samih učesnika u toj trci da li je ova informacija bila poznata ili ne - rekao je Nenadić.

Do sada nije ali biće - to je svejevremeno i pre izbora koncesionara obećala predsednica Vlade. Najavljeno je da će ugovor biti potpisan do kraja marta, kao i da će u nekom trenutku javnost saznati šta u njemu piše.

- Da, biće javan, svakako. I aneksi će biti javni - rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić 8. decembra prošle godine, podseća N1.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta