Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kostić vlasnik još 7,8% akcija Aerodroma Portorož - Ukupan udeo povećan na 38%
Slovenački holding Istrabenz prodao je kompaniji Hotel Palas Portorož, koji je u vlasništvu srpskog biznismena Miodraga Kostića, još 7,8% svojih akcija u Aerodromu Portorož, nakon čega ukupan Kostićev udeo iznosi 38%, prenosi Tanjug, pozivajući se na medije iz regiona.

Kostić i MK Grupa su, u komentaru za Poslovni dnevnik, naveli da je cilj ove akvizicije promocija Portoroža kao top destinacije i povećanje broja letova, s pozitivnim učinkom na tamošnju turističku industriju.

Istrabenz je prodavao 15% svog udela u Aerodromu Portorož, a drugi paket od 7,8% uzela je Opština Kopar čiji udeo u ukupnoj vlasničkoj strukturi tog aerodroma sada iznosi 36%.

Kako je preneo slovenački list Finance, Istrabenz je ovim poslom zaradio 100.000 EUR, a pitanje je ko bi u krajnjoj instanci mogao da postane većinski vlasnik te vazdušne luke.

Naime, još 15,23% udela drži Luka Kopar, dok je 10% udela u vlasništvu Cestovne tvrtke Kopar.

MK Grupa u Sloveniji već poseduje Portorož hotel Kempinski Palas, a od maja prošle godine i udeo u aerodromu koji su preuzeli od Fraporta Slovenija, odnosno ljubljanskog aerodroma.

Finance kao moguću motivaciju ove akvizicije navodi postupak preventivnog restrukturiranja, koji je u Istrabenzu započeo 15. februara. Ove godine ističe dogovor o reprogramiranju kredita koji je Istrabenz s poveriocima postigao 2013. godine, a spominje se i dug od 70 mil EUR za koji je nekadašnji predsednik uprave Istrabenza tvrdio da je naplativ iz imovine te kompanije.

Najveći vlasnik Istrabenza je preduzeće Sava sa 16,32% udela, koje je ujedno i većinski vlasnik Gorenjske banke.

Kostićeva AIK banka takođe čeka odobrenje za sticanje dodatnog udela u Gorenjskoj banci, a Narodna banka Srbije (NBS), kao regulatorno telo u ovom postupku, još nije donela novo rešenje.

Rok od 45 dana za predaju potrebne dokumentacije, bez koje neće biti dovršeno sticanje ukupno 75,99% vlasničkog udela AIK-a u Gorenjskoj banci, ističe sredinom marta.

- Od NBS je zatražena saglasnost i njihove odluke ne možemo diskutovati. Radimo sve da nam se navedena saglasnost izda na osnovu dokumentacije koju smo im dostavili i ispravljenih primedbi koje su nam uputili. Verujem da vlasništvo AIK banke nad Gorenjskom ima pozitivan efekat na srpsku privredu - komentarisao je Kostić, dodajući da su za navedenu akviziciju već dobili saglasnost Evropske centralne banke, prenosi Poslovni.


Proradio Kontrolni centar u TE Nikola Tesla A
U Termolektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu počeo je danas da radi Kontrolni centar za nadzor rada i bezbednost, koji će sa 226 kamera pokrivati termoelektrane TENT A i B, ali i termolektrane Kolubara i Morava i Železnički transport, a vrednost investicije je 65 miliona dinara.
OBRENOVAC - U Termolektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu počeo je danas da radi Kontrolni centar za nadzor rada i bezbednost, koji će sa 226 kamera pokrivati termoelektrane TENT A i B, ali i termolektrane Kolubara i Morava i Železnički transport, a vrednost investicije je 65 miliona dinara.

Kontrolni centar će omogućiti veću bezbednost energetskih objekata, a v.d. direktor EPS-a Milorad Grčić objasnio je da je TENT u Obrenovcu jedan od najvažnijih segmenata EPS-a, jer se od uglja iz RB Kolubare proizvodi nešto više od 50 odsto srpske struje.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta