Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Zarada banaka u Srbiji najbolja u poslednjih deset godina - Najveću dobit ostvarila AIK banka
Banke u Srbiji ostvarile su prošle godine dobit veću od 60 milijardi dinara, što je oko pola milijarde evra. Ovolika zarada najbolja je u poslednjih deset godina, odnosno od početka svetske ekonomske krize, i ostvarena je uprkos drastičnom padu kamata, piše Politika.

Pri vrhu liste banaka s najvećom zaradom karte su promešane. Najveću dobit, od 12 milijardi dinara, ostvarila je AIK banka. Ona je za godinu dana profit gotovo utrostručila, čime je sa četvrtog mesta u 2016. godini izbila na prvo u 2017. godini.

Banca Intesa skinuta je s trona na kojem je bila godinama i lane je bila na drugom mestu. To, međutim, ne znači da joj je zarada niža. Iz finansijskih izveštaja vidi se da je prošle godine zaradila 11,8 milijardi dinara, što je za petinu više nego 2016. godine.

Na trećem mestu je Komercijalna banka, koja je prethodne dve godine predvodila listu banaka s najvećim gubicima. Ona opet pozitivno posluje, i to s profitom od čak 8,1 milijardu dinara. Podsećanja radi, u 2016. ova banka je za toliki iznos bila na gubitku.

Na četvtrom mestu je Societe Generale, koja je takođe znatno uvećala dobit - za čak 83,37%, što joj je omogućilo pomeranje za jedno mesto naviše.

UniCredit banka i Raiffeisen Banka imale su praktično isti profit, od 6,6 milijardi dinara.

Direktna banka, koja je kupila dve male banke - KBM banku i Findomestic - i koja će tek da integriše Piraeus Banku, takođe je imala visok profit, i to posle gubitka u 2016.

Sa liste gubitnika na listu dobitnika preselila se i Expo banka, nekadašnja Marfin banka, koja je prošle godine uspela da zaradi 1,8 milijardi dinara.

Isti put od višegodišnjeg poslovanja u minusu do poslovanja u plusu prešla je i Addico banka, naslednica Hypo Alpe Adria banke, koja je minus od 1,2 milijarde dinara iz 2016. uspela da pretvori u isto toliki plus u prošloj godini, piše Politika.


Banks in Serbia record ten-year high in earnings – AIK Bank realizes biggest profit
Banks in Serbia realized a profit exceeding RSD 60 billion (around half a billion euros) in 2017. This is a ten-year high, that is, the best result since the global economic crisis, and it was achieved despite a drastic drop in interest rates, Politika writes.

There has been a shift at the top of the list of the most profitable banks. The biggest profit, amounting to RSD 12 billion, was realized by AIK Bank. It nearly doubled its profit over a year`s period, rising from the fourth spot in 2016 to the top of the 2017 list.

Banca Intesa was dethroned after years of heading the list, placing second in 2017. This doesn`t mean that its earnings are lower, though. The financial reports show that it earned RSD 11.8 billion last year, which is a fifth more than 2016.

Komercijalna Banka is in the third spot, after heading the list of the banks with the biggest losses in the two preceding years. It is back to operating in the plus, with a profit of as much as RSD 8.1 billion. Let us remind that, in 2016, the bank operated with a loss in that amount.

The fourth place belongs to Societe Generale, which also increased its profit considerably, by as much as 83.37%, which enabled it to move one place up.

UniCredit Bank and Raiffeisen Bank had practically the same profit, RSD 6.6 billion.

Direktna Banka, which bought two small banks – KBM and Findomestic – and which is to integrate Piraeus Bank, also realized a high profit after the 2016 loss.

Another bank to move from the list of losers to the list of winners is Expo Bank, formerly Marfin Bank, which managed to earn RSD 1.8 billion last year.

Addiko Bank, successor of Hypo Alpe Adria Bank, also went from years of operating with losses to being profitable, turning a loss of RSD 1.2 billion in 2016 to a profit in the same amount in 2017, Politika writes.


Czechoslovak grupa potpisala ugovore sa 206 radnika - Uskoro kreće proizvodnja u Kruševcu
Czechoslovak grupa, koja je preuzela kruševački 14. oktobar, do sada je potpisala ugovore sa 206 radnika, dobili su sve potrebne licence Ministarstva odbrane i u naredna dva meseca će krenuti dalja proizvodnja, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Kako je rekla, važno je da 14. oktobar "što pre stane na noge i da što pre krene proizvodnja, jer je važna za naš BDP".

- Pratimo to, kao što pratimo i, na primer, privatizaciju Galenike, da vidimo da li investitori koji su kupili kompanije stvarno ispunjavaju sve ono što je bilo dogovoreno i obećano u procesu privatizacije, da ne bi imali procese kao što je bio Magnohrom, da neki privatni partner u stvari potpuno uništi kompaniju - rekla je Brnabić.

Podsetila je da je Czechoslovak grupa preuzela 14. oktobar i otvorila novi pogon u oktobru, kada je u Kruševcu obeleženo i 100 dana rade Vlade koju vodi.

Dodala je da je od 14. oktobra, kao i od kraljevačkog Magnohroma, ostalo malo, ali je važno da se oni revitalizuju, da se ljudi ponovo zaposle i da se pokrene proizvodnja u tim preduzećima.

- U 14. oktobru to ide dosta dobro. Ostajemo kao Vlada na raspolaganju da to ide što je brze moguće i da vidimo 2018. i 2019. godine i rezultate u odnosu na BDP - rekla je Brnabić.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta