Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Goša Montaža povećala dividendu na 126 dinara po akciji
Nadzorni odbor montažnog preduzeća Goša Montaža sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 9. jun, kada će biti usvojeni finansijski izveštaji i doneta odluka o raspodeli dobiti.

Uprava je predložila skupštini da se akcionarima odobri dividenda od 126 dinara po akciji (ukupno 27,9 miliona dinara) u odnosu na prošlogodišnjih 120 dinara.

Kao dan dividende utvrđen je 30. maj, a trenutni dividendni prinos akcije iznosi 9,7%.

Goša Montaža već tri godine zaredom beleži veoma skroman krajnji rezultat, ali isplaćuje dobre dividende iz neraspoređene dobiti prethodnih godina.

Tako je i ove godine uprava predložila da se dividenda isplati iz neraspoređene dobiti koja iznosi 636,7 miliona dinara.


Impol Seval akcionarima isplaćuje 41 dinar dividende po akciji
Nadzorni odbor valjaonice aluminijuma Impol Seval sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 12. jun, a na dnevnom redu biće i odluka o raspodeli dobiti.

Uprava je predložila da se akcionarima iz prošlogodišnje dobiti od 767,1 milion dinara na ime dividende odobri 38,6 miliona dinara, odnosno 41 dinar bruto po akciji (prinos od 1,3%) u odnosu na prošlogodišnjih 40 dinara.

Ostatak dobiti od 728,5 miliona dinara ostaje neraspoređen. Kao dan dividende utvrđen je 2. jun tekuće godine.

Impol Seval je proteklih godina počeo da beleži veću profitabilnost, ali se zbog velikih investicija uprava odlučuje za raspodelu tek minornog dela dobiti.

Kompanija je prošle godine pokrenula veliki investicioni ciklus do 2025. godine vredan 59 mil EUR.


Akcionarima Messer Tehnogasa dividenda od 500 dinara po akciji
Odbor direktora Messer Tehnogasa sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 22. jun tekuće godine, na kojoj će glavne tačke dnevnog reda biti usvajanje redovnih i konsolidovanih finansijskih izveštaja, te donošenje odluke o raspodeli dobiti.

Uprava ovog proizvođača i distributera tehničkih gasova predložila je da se, slično kao i prošle godine, oko četvrtina dobiti isplati akcionarima na ime dividende.

Prošle godine Tehnogas je ostvario dobit od 2,05 milijardi dinara, a uprava je predložila da se akcionarima na ime dividende isplati 518,3 miliona dinara, odnosno 500 dinara po akciji u odnosu na prošlogodišnjih 250 dinara.

Na poslednjoj ceni od 11.680 dinara, ova hartija nosi dividendni prinos od 4,3%. Kao dan dividende utvrđen je 12. jun, a dan plaćanja dividende je 14. septembar tekuće godine.

Messer Tehnogas je prvi put u svojoj korporativnoj istoriji dividendu isplatio 2016. godine iznenadivši akcionare isplatom celokupne dobiti (1.801 dinar po akciji), da bi se potom isplate stabilizovale na oko 25% od iznosa ostvarene dobiti.


Većinski vlasnik preduzeća Rad-Labud iz Prijepolja planira otkup deonica malih akcionara
Direktor preduzeća Labud plus iz Prijepolja, Labud Beganović, uputio je predlog malim akcionarima bivšeg društvenog preduzeća Rad iz tog grada da otkupi njihov udeo.

Mali vlasnici - bivši radnici poseduju 7.308 akcija, odnosno 28,27% ukupnog broja akcija preduzeća, i Beganović za svaku nudi 800 dinara. Inače, knjigovodstvena vrednost akcije utvrđena na osnovu poslednjih godišnjih finansijskih izveštaja iznosi 796,44 dinara, a revizorska kuća Euroaudit iz Beograda procenila je da bi fer ponuda bila 799,39 dinara.

Preduzeće Rad prodato je 18. maja 2004. godine, sa tada 86 zaposlenih za 15,2 miliona dinara, odnosno 214.653 EUR.

Kolektiv se danas zove Rad–Labud a.d. Prijepolje, a većinski vlasnici su Beganovići sa 18.542 akcije, odnosno 71,73% kapitala.

Ponuđač mora da obezbedi 50.000 EUR za otkup čitavog udela malih akcionara. Strateški plan je, kako se navodi u ponudi, povećanje proizvodnje preduzeća Rad–Labud, veće prisustvo na tržištu cele Republike Srbije u niskogradnji, ulaganje u novu opremu da bi se proširili poslovi i novo zapošljavanje stručnih kadrova.

Ponuda se zatvara 4. juna ove godine i ponuđač je dužan da u roku od dva dana plati preuzete akcije.


Aerodrom Nikola Tesla spremno dočekuje košarkaške gigante
Aerodrom "Nikola Tesla" priprema se za povećan obim saobraćaja tokom najvećeg evropskog klupskog takmičenja u košarci koje se od 18. do 20. maja održava u Beogradu.
BEOGRAD - Aerodrom "Nikola Tesla" priprema se za povećan obim saobraćaja tokom najvećeg evropskog klupskog takmičenja u košarci koje se od 18. do 20. maja održava u Beogradu.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Saša Vlaisavljević kaže da je Aerodrom "Nikola Tesla" spreman za prihvat velikog broja aviona sa putnicima koji će između 16. i 21. maja doći u Beograd na najveće klupsko košarkaško takmičenje u Evropi "Final Four".


Gasprom pregovara sa Ankarom o drugom kraku Turskog toka
Gasprom pregovara sa Turskom o ruti drugog kraka gasovoda Turski tok preko teritorije te zemlje, izjavio je danas zamenik direktora Gasproma, Vitalij Markelov.
SANKT PETERBURG - Gasprom pregovara sa Turskom o ruti drugog kraka gasovoda Turski tok preko teritorije te zemlje, izjavio je danas zamenik direktora Gasproma, Vitalij Markelov.

"Što se tiče drugog kraka, spremnost u pogledu realizacije ruskog segmenta je visoka", poručio je on, a prenosi ruska agencija Tas s.


Hemofarm: Za četvrt veka realizovane aktivnosti od 12 mln €
Hemofarm fondacija, jedna od najdugovečnijih fondacija u Srbiji, tokom 25 godina postojanja je realizovala čak 2.000 aktivnosti u ukupnoj vrednosti od 12 miliona evra, saopšteno je danas iz te fondacije.


BEOGRAD - Hemofarm fondacija, jedna od najdugovečnijih fondacija u Srbiji, tokom 25 godina postojanja je realizovala čak 2.000 aktivnosti u ukupnoj vrednosti od 12 miliona evra, saopšteno je danas iz te fondacije.

U proteklih četvrt veka, fondacija Hemofarm pomogla je brojne zdravstvene ustanove u Srbiji doniranjem medicinskih aparata i opreme, a sprovela je i na stotine projekata u oblasti obrazovanja, kulture, zaštite životne sredine i sporta kojima je nastojala da unapredi kvalitet života svih građana, navodi se u saopštenju povodom obeležavanja 25 godina postojanja.


Mlekara Sabac planning new facility with raw milk processing capacity of 250,000 liters
In the upcoming period, Mlekara Sabac will get a new production facility, with a raw milk processing capacity of 250,000 liters, and as eKapija learns at the company, the construction might start in 2019.

This investment is worth over EUR 5 million, and Mlekara Sabac has filed a request for approval of the environmental impact study.

As they explained to us, “the investment will be realized once all the technical and legal-formal conditions have met, and we hope that this will take place as soon as next year".

As they point out, this is a continuation of the development and upgrade of their operations.

– Last year alone, close to EUR 2 million was invested in the new PET packaging facility and the cooling facility. This type of investment allows us to upgrade and further develop our range of recognizable, top-quality dairy products, such as A La Kajmak, Sirko, Mediteraneo, ABT yoghurts, Poppy chocolate milk... – Mlekara Sabac told eKapija.

As they add, the plan is to present several new products by the end of the year, but they don"t want to discuss the details at the moment.

Mlekara Sabac has existed for more than 70 years and has been owned by M.I. Finance since 2016.


Mlekara Šabac planira novi pogon kapaciteta prerade 250.000 litara sirovog mleka
Mlekara Šabac dobiće u narednom periodu novi proizvodni pogon, kapaciteta prerade 250.000 litara sirovog mleka, a kako eKapija saznaje u tom preduzeću, gradnja bi mogla da počne 2019. godine.

Reč je o investiciji vrednoj više od 5 mil EUR, za koju je Mlekara Šabac podnela zahtev za davanje saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu.

Kako su nam objasnili, "investicija će biti realizovana kada se za to steknu svi tehnički i pravno-formalni uslovi, a nadamo se da će to biti već od naredne godine".

To je, kako ističu, nastavak razvoja i unapređenja poslovanja.

- Samo u prošloj godini uloženo je blizu 2 mil EUR u novi pogon za PET ambalažu i rashladno postrojenje. Ovaj vid ulaganja omogućava nam da unapređujemo i dalje razvijamo postojeći asortiman prepoznatljivih mlečnih proizvoda vrhunskog kvaliteta, kao što su: a la kajmak, sirko, mediteraneo, ABT jogurti, poppy čokoladno mleko... - kažu za eKapiju u Mlekari Šabac.

Kako dodaju, do kraja godine u planu je predstavljanje još nekoliko novih proizvoda, ali zasada ne žele da govore o detaljima.

Mlekara Šabac postoji više od 70 godina, a od 2016. godine je u vlasništvu M.I. Finance.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta