Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kakva je budućnost Komercijalne banke i Poštanske štedionice?
EBRD je jedan od vlasnika Komercijalne banke, a njen potpredsednik Alan Piju za RTS najavljuje da će s Vladom Srbije razgovarati o dokapitalizaciji i budućnosti te, jedne od tri preostale banke u kojima je država većinski vlasnik. Stručnjaci kažu da Poštansku štedionicu i Komercijalnu banku ne bi trebalo prodavati.

Dobro je prošla godina za srpske banke, pa i za Komercijalnu i Poštansku štedioncu. Zajedno su ostvarile profit od gotovo 100 mil EUR.

- Banka Poštanska štedionica sa preko 2.000 zaposlenih, kao ritejl banka, odnosno banka stanovništva, ostvarila je u prošloj godini dobit od 3,9 milijardi dinara - kaže Bojan Kekić, predsednik Izvršnog odbora Poštanske štedionice.

- Ono što je važno i što je stav Vlade Republike Srbije, jeste da se izvrši restrukturiranje banke, da banka redukuje poslove sa velikim i srednjim kompanijama, da se osloni na ritejl banking, odnosno rad sa stanovništvom, što je i inače, za ovu banku, po mom mišljenju, najbolja strategija - kaže Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije.

Posle nespretnog ugovora o dokapitalizaciji pre 12 godina gde su strani ulagači, među njima i EBRD, stekli manjinski udeo u vlasništvu, Komercijalna banka nije imala veliku korist. Po ugovoru redovno je trebalo da joj se uvećava kapital, što je država i učinila finansijskom injekcijom od 100 mil EUR.

Kriza i nenaplativi krediti u međuvremenu su joj umanjili i vrednost. I sad se država našla na prekretnici – ili da je dodatno dokapiitalizuje ili da je izgubi, odnosno prepusti ostalim suvlasnicima među kojima je i EBRD.

- O mogućim rešenjima za Komercijalnu banku, kao i o pitanjima javno-privatnog partnerstva za koncesije poput aerodroma Nikola Tesla, razgovaraćemo s premijerom i članovima vlade - navodi Alan Piju, potpredsednik EBRD-a.

- Kada je reč o Komercijalnoj banci, ukoliko Evropska banka bude odlučila, jer ima pravo da proda svoje akcije, u tom slučaju mislim da bi iz ekonomskih i mnogo drugih razloga, država trebalo da otkupi taj udeo prema dogovorenoj ceni, tako da naša zemlja u tom slučaju ima jednu snažnu domaću banku - dodaje Hanić.

Upućeni kažu da se mesecima sa stranim suvlasnicima polemisalo o tome ko će biti direktor Komercijalne banke – domaći ili strani. Nisu za to da država proda Poštansku štedionicu,a kažu nije ni MMF.


Nedelja pred nama NAJVAŽNIJA JE U CELOJ GODINI za svetsku ekonomiju. Evo i zašto
Američki predsednik Donald Tramp sastaje se ove nedelje sa severnokorejskim vođom Kim Džong Unom, a Vladimir Putin sa saudijskim princem Muhamedom bin Salmanom. Britanski parlament glasa o predlogu zakona o Bregzitu... - pred nama je verovatno najvažnija nedelja za svetsku ekonomiju u godini, a ovo su događaji koji će je obležiti.

Ponedeljak

Investitori prvi put imaju priliku da daju ocenu o onome što se događalo na samitu G7, koji se završio tako što je američki predsednik Donald Tramp napao saveznike na Tviteru, podrio organizaciju i verovatno uzrokovao nova trgovinska trvenja.

Utorak

Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un sastaju se u Singapuru. Tramp je prošle nedelje izjavio da očekuje "veliki uspeh" i eventualno potpisivanje sporazuma s Kimom kojim će Korejski rat zvanično biti okončan.

Zakon o Bregzitu vraća se u Donji dom britanskog parlamenta, nakon što je u Domu Lordova usvojeno 15 amandmana. Ministri će pokušati da nađu kompromis kako bi pobedili zagovornike EU.

Sreda

Američke Federalne rezerve po drugi put će povećati referentnu kamatnu stopu u ovoj godini. Predsednik Džerom Pauel održaće konferenciju za štampu i zajedno s kolegama, predstaviti projekcije prema kojima će ove godine verovatno biti četiri, a ne tri povećanja kao što je nagovešteno u martu.

U Italiji će aukcija državnog duga biti još jedna prilika za investitore da reaguju na izbor populističke vlade i najavljena velika povećanja troškova.

Četvrtak

Evropska centralna banka privodi kraju program za kupovinu obveznica, a akteri ove politike održače prve zvanične razgovore o tome kada i kako to da urade. Oko trećina učesnika Blumberovog istraživanja predvidela je da će Mario Dragi danas odrediti krajnji rok za kupovinu, dok je 46 odsto njih reklo da će sačekati jul.

Vladimir Putin i Muhamed bin Salman, moćni saudijski prestolonoslednik sastaju se na otvoranju Svetskog prvenstva u fudbalu. Susret će uticati na globalno tržište nafte, s obzirom da se održava nedelju dana pre samita OPEC-a u Beču, što će za dvojicu lidera biti poslednja prilika da izglade moguće nesuglasice u vezi sa povećanjem ekspoatacije nafte.

Petak

Banka Japana i dalje kupuje ogromene količine japanskih državnih obveznica i verovatno će tako nastaviti. Podaci pokazuju da su još daleko od zacrtanog cilja od dva odsto inflacije i da se obim ekonomije smanjio u prvom kvartalu.

Ruska centralna banka definisaće kamatnu stopu sa ekonomistima, a trenutno nema nagoveštaja promene referentne kamatne stope od 7,25 odsto, iako postoji mogućnost smanjenja.


Zsuzsanna Hargitai new EBRD director for Western Balkans
Zsuzsanna Hargitai has taken over as the EBRD’s new Director for the Western Balkans. Based in Belgrade, she will also head the Bank’s operations in Serbia, the bank announced.

Ms Hargitai will be introduced to the Serbian authorities including Prime Minister Ana Brnabic in Belgrade this week.

– My goal will be to further increase our investments and policy reform support in the region in light of the countries’ European Union perspectives. The EU approximation and accession process is a major reform driver and it also enhances the region’s attractiveness for private sector investments – Hargitai said.

She added that the EBRD was well-positioned to play an important role in this and that they were fully prepared to deliver what is needed in financing and policy advice.

Hargitai succeeds Daniel Berg, who is leaving the Bank after almost 25 years of distinguished service.

The EBRD is a leading investor in the six Western Balkans countries. In Serbia, the EBRD last year financed the two largest wind farms in the country Kovacica and Cibuk to date, with a combined capacity of 300 MW.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta