Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srpska privreda treću godinu u plusu
Srpska privrede beleži treću godinu zaredom pozitivan neto rezultat - 437,2 milijarde dinara i 2,3 puta je veći od dobitka iz prethodne godine, pokazuju podaci Agencije za privredne registre (APR) o poslovanju privrede u orošloj godini.

Skoro tri petine privrednih društava poslovalo je pozitivno (59.131), što je za 1.324 društva više u poređenju sa prethodnom godinom, a ukupan neto dobitak koji su ostvarili iznosi 666.561 milion dinara (oko 666,6 milijardi dinara).

S druge strane, 26.592 društva su imala neto gubitak u visini od blizu 300 milijardi dinara (229.381 milion dinara).

Rast profitabilnosti obeležio je i poslovanje javnih preduzeća u 2017. godini koja su zbirno poslednje tri godine završila sa dobitkom.

Pozitivan neto rezultat iskazan na nivou 576 javnih preduzeća iznosi oko 29 milijardi dinara i dva puta je veći od prošlogodišnjeg.

Sa neto dobitkom je poslovalo 421 preduzeće, a sa neto gubitkom 135 preduzeća dok 20 javnih preduzeća nije iskazalo rezultat.

Blago oživljavanje domaće privrede započeto u ranijem periodu, nastavljeno je i tokom 2017, rekla je Ružica Stamenković, registrator u registru finansijskih izveštaja APR-a Ružica Stamenković.

„Privredna društva na ukupnom nivou već treću godinu za radeom prosluju profitabilno i u 2017 godini su imali pozitivan finansijski rezultat. Sve stope profitabilnosti privrednih druuštava beleže rast i one ukazuju da je bila opravdana svrha ulaganja u ostvareni nivo poslovanja, da su efikasno korišćeni sopstveni, a naročito pozajmljenji kapital u stvaranju dobitaka”, objašnjava Stamenković.

Dodaje i da su privredna društva obezbedila optimalno finansiranje kamata iz ostvarene dobiti u 2017. godini.

Jačanje ukupne ekonomije ostvareno je zahvaljujući daljem sprovodenju fiskalnih i strukturnih reformi, a glavni pokretači bili su uvećana investiciona i kreditna aktivnost, kao i povećana spoljnotrgovinska razmena, pri cemu je uvoz dinamicnije rastao od izvoza (13,8 procenata naspram 12 procenata).

Istovremeno, inflacija je stabilizovana na niskom nivou (3,0%), dok je nacionalna valuta ojačala (na kraju 2017. godine u odnosu na kraj 2016. godine vrednost dinara u odnosu na evro uvećana je za 4,0 procenta, a u odnosu na dolar za 15,4 procenata). U privredi Srbije, na kraju 2017. godine, poslovala su ukupno 141.942 privredna društva.


Oranice obećavaju dobar rod
Visoke temperature ubrzale su žetvu pšenice, kojom je u Srbiji zasejano oko 675.000 hektara, odnosno 17,3 odsto više nego prošle godine. U poređenju sa desetogodišnjim prosekom jesenje setve, za period od 2007. do 2016. godine, površine pod pšenicom povećane su za 15,2 odsto. Ako je suditi prema procenama stručnjaka rod obećava, pod uslovom da grad i nevreme u danima pred žetvu ne načine štetu.

– Na poljima Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, preciznije na Rimskim šančevima, žetva ječma se polako privodi kraju. Već sad se sa sigurnošću može reći da prinos je, bez obzira na vremenske prilike, izuzetno visok. Neki proizvođači se mogu pohvaliti prinosom većim od devet tona po hektaru za pojedine sorte, što je zaista dobro imajući u vidu visoke temperature i male količine padavina. Što se tiče žetve pšenice, pali su prvi otkosi ranih sorti te žitarice. U naredne dve nedelje očekujemo da žetva pšenice bude u punom jeku i tada ćemo moći nešto preciznije da govorimo o prinosima – kaže Dijana Brbaklić, naučni saradnik Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

U Srednjem Banatu pod pšenicom je 55.000 hektara, dok je ječmom zasejano 3.700 hektara.

– Ovu proizvodnu godinu obeležili su povoljni, ali i nepovoljni uslovi za strana žita. Činjenica je da je raspored padavina u regionu bio neujednačen što je i te kako uticalo na početak žetve, ali i na prinos i kvalitet zrna. Najpovoljniji trenutak za početak pšenice određuje se na osnovu procene optimalne vlage u zrnu, kad je reč o pšenici to je oko 13 procenata. Stanje pšenice generalno u ovom regionu zavisi od rokova setve, primenjene agrotehnike, tipa zemljišta i sortimenta. sudeći prema dosadašnjim iskustvima očekujemo veoma različite prinose, koji će se kretati u rasponu od pet do sedam, ili osam tona po hektaru – procenjuje Zorica Rajačić, rukovodilac savetodavne službe Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

Strah ratara da bi zbog nepovoljnih meteoroloških uslova pšenica mogla da bude izložena visokom intenzitetu bolesti, nije se obistinio.

– Ova godina će, po svemu sudeći, doneti dobre prinose pšenice, što se kad je reč o ječmu, čiji su prinosi premašili sedam tona po hektaru, već i dogodilo. I pšenica i ječam su u dobrom zdravstvenom stanju. Treba još jednom naglasiti da je veoma važno da proizvođači slušaju savete stručnih službi koje im signaliziraju koje tretmane i u kom trenutku da primene, jer različiti usevi i sortimenti različito reaguju – objašnjava Snežana Parađenović, savetodavac PSS Zrenjanin.

O cenama i kvalitetu zrna tek će se polemisati. U ovom trenutku otkupljivači šalju signal da će se žito otkupljivati po ceni od 16 dinara po kilogramu, dok proizvođači poručuju da ništa manje od 20 dinara ne pokriva troškove proizvodnje. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u jesen 2017, strnim žitima zasejano je 813.647 hektara, odnosno 19,7 odsto više nego godinu dana ranije. Najveći rast zabeležile su površine pod raži (zasejano je 38,4 odsto više nego prethodne godine), ječmom je zasejano 30 odsto više oranica, dok se pod pšenicom našlo 17,3 odsto više parcela.Dobar izvozni bilans pšenice

U prošloj proizvodnoj godini izvezeno je 511.154 tona pšenice, što je 50 odsto prošlogodišnjih količina. Prema podacima Udruženja Žita Srbije, u izvozu pšenice učestvovalo je 167 izvoznika. Na listi najvećih izvoznika našli su se: MK Commerce doo Novi Sad, Delta agrar doo Beograd, Konzul doo Novi Sad, Agroglobe doo Novi Sad, BCM Trade-Agroexport doo Beograd…


Za finansiranje socijalnog preduzetništva 50 mil EUR - Evropski investicioni fond i Erste Grupa pot
vropski investicioni fond (EIF) i svih sedam banaka članica Erste Grupe potpisali su Sporazum o obezbeđivanju garancija za socijalno preduzetništvo čiji je cilj finansiranje socijalnih organizacija u sklopu Programa EU za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI), saopštiila je ova banka.

Novi sporazum omogućava mreži lokalnih banaka Erste Grupe da obezbede ukupno 50 mil EUR kredita za više od 500 socijalnih preduzeća i neprofitnih organizacija tokom narednih pet godina u Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj.

Socijalni preduzetnici i neprofitne organizacije, kako se navodi u saopštenju, moći će da dobiju kredite po smanjenoj kamatnoj stopi i uz manje zahteve u pogledu sredstava obezbeđenja u sklopu ovog programa.

Grupa će obezbediti finansiranje socijalnim preduzećima, sa akcentom na inovativnim, društveno-orijentisanim organizacijama koje deluju u obrazovanju, zdravstvu i sektoru socijalnih usluga ili zapošljavaju marginalizovane ili osetljive grupe, dodaje se.

Garancijski program EaSI pokrenut je u junu 2015. godine, finansira ga Evropska komisija i njime upravlja Evropski investicioni fond.

Socijalna preduzeća koja žele da se prijave za kredit u okviru EaSI mogu da se obrate ekspozituri Erste Bank Grupe u jednoj od sedam zemalja, dodaje se.

U saopštenju se podseća i da je u okviru programa socijalnog bankarstva Korak po korak, koji Erste Banka u Srbiji realizuje od 2016. godine, do sada podržan rast i razvoj 65 startap firmi i socijalnih preduzeća, a odobren je i prvi kredit neprofitnoj organizaciji. Kroz program je plasirano 500.000 EUR sredstava i stvorena su 72 radna mesta.


KKR razmatra prodaju United Group?
Investiciona kompanija KKR razmatra prodaju telekomunikacione kompanije United Group, koja posluje na Balkanu, za do 3 mlrd USD, uključujući dugove, preneo je danas Wall Street Journal pozivajući se na svoje izvore.

United Group sa sedištem u Amsterdamu navodi da je najveći alternativni telekomunikacioni provajder u zemljama bivše Jugoslavije. Vlasnik je kablovskog operatera SBB i regionalne televizije N1.

Do prodaje bi, piše njujorški list, došlo usred niza aktivnosti u evropskom komunikacionom i emiterskom sektoru, sa gigantima kao što je Vodafone Group koji kupuje preduzeća širom Evrope.

United Group je stvorena 2007. spajanjem SBB-a, Telemach Slovenije i Telemach Bosna.

Wall Street Journal prenosi ocene pojedinih bankara da prodaja United Group možda neće privući pažnju velikih kompanija, ali da ipak može privući interes investitora zbog široke ponude i rasta broja korisnika.

Prema navodima, United Group ima 3,62 miliona korisnika, dok je imala 1,89 miliona kada je KKR stekao većinski udeo u kompaniji u martu 2014. Prihod joj je zaključno sa 31. martom bio 539,7 mil USD.

United je vlasnik kablovskog operatera SBB u Srbiji, Telemach u Sloveniji, BiH i Crnoj Gori, kao i kanala Sport klub, N1, Cinemania, TOP, Ultra, Grand i drugih.


CCIS presents Klik 3 Mreza – New online platform facilitates procurement and sale of goods
The Chamber of Commerce of Serbia has presented a new service for local business people – an online commerce platform based on Klik 3 Mreza – a new market of products and services, which enables a simple, precise and safe online trade.

In cooperation with Elcom, the CCIS created this electronic trade platform, based on one of the most modern pieces of procurement software, which business people and companies can use to purchase and sell goods.

The project is another step towards the modernization and the digitization of operations in the Serbian market, the CCIS says and adds that the goal is for doing business through this platform to spread to the entire region and for the Serbian economy to become the regional leader in the eCommerce sphere.

– Serbia is going through a process of digitalization, and this platform provides momentum for this process through the promotion of online commerce – said Sava Savic, assistant to the minister of trade and telecommunications.

He says that all citizens, as well as small and medium companies, can shop and present their services through this platform with only three clicks, with full transparency.

Savic added that the platform would help reduce the grey economy and increase consumer trust in electronic commerce, while providing greater consumer protection.

Natasa Kecman, head of the Center for Services and Mediation at the CCIS, explained that digital services do not complicate the operating processes for the user and therefore do not require any additional activities from the employees.

According to her, one of the advantages is that no additional authorization is required.

– On the contrary, we offer a range of various solutions you can fit in, depending on what your operating processes are – Kecman added.

Kecman points out for eKapija that the process of digitalization is something that needs to move forward and that all the advantages of modern technologies should be used in order to accelerate operating processes and make them less expensive.

– It is for this reason that weve launched this electronic commerce platform in cooperation with Elcom, so as to enable all these processes and procurement procedures to be carried out more easily and quickly – Kecman says.

Three-click purchase saving time and money

Each user can be a purchaser or a supplier. Suppliers without additional means for promotion can market their products and services and open new markets, whereas purchasers are provided with the entire offer in the market and direct communication with suppliers in a single place.


This introduces order in the market in terms of competitiveness, quality and compliance with the regulations. It is also in line with new global models of doing business used by Alibaba and Amazon.

The trade is easy, quick and secure, and Klik 3 Mreza is available on mobile phones too. The registration and the usage of the shopping network is free for all users, whereas software maintenance and license costs are covered through sales transactions.

Elcoms operations in Serbia

As explained, the new platform will enable a simpler database search, and users are provided with detailed information on the selected product, the option to compare products, real time information, whereas the entire process of purchase is controlled by the director or the owner of the company.

William Lock, Chairman of Elcom, points out for eKapija that this is an important project for Serbia, as it will give it great advantage in the region and enable it to be the leader in this field.

– We have been working on this project with the CCIS for two years now. This is an exciting project which enables a simple mutual trade for companies in Serbia – Lock says.

He adds that the platform will enable Serbia to take the leading position in the region, thanks to the technology the other countries dont have.

Elcom is one of the leading eProcurement software companies with over 150,000 clients and transactions worth USD 100 billion.


Energoprojekt building pharmaceutical plant in Sudan – Job worth EUR 14 million
EP Industrija, a subsidiary of Energoprojekt Holding (ENHL), signed an agreement with Liliam Pharmaceutical Industries Co. Ltd, Sudan, which pertains to the preparation of the technical documentation for the main project, the construction and the equipping of a pharmaceutical plant with all the accompanying technical features, as part of a turnkey project, phase 1a.

The value of the signed agreement is EUR 14.4 million, without VAT.

As said, the products will include solid forms, ampules and cephalosporins. The consultant in the project is CoAcS – Great Britain, whereas the technological equipment will be delivered and installed by Italys Industri Macchine Automatiche S.p.A (IMA).

The realization deadline period is 30 months from the coming into effect of the agreement, with a guarantee period for the works carried out of 12 months.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta