Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
KOSTIC: We will continue investing in banks in the region
MK Group, which has invested over a billion euros in Serbia in the past 20 years, primarily in agriculture, hotels and banking, according to Miodrag Kostic, its owner, will continue investing in the hotel business, the youngest branch of this holding, and they are also planning the purchase of banks in the region.

Among the latest investments of MK group is the takeover of the fifth biggest bank in Slovenia, Gorenjska Banka, Kostic says for Tanjug and adds that they now have a 33% stake, but 61% of the voting rights in the bank.

– At the moment, considering those rights, we own the majority of Gorenjska Banka – Kostic says.

When asked by Tanjug which banks in the region he is interested in, he says that it"s still early to tell, but that it will certainly be those banks that are "in line with the capabilities of AIK Bank and the group as a whole".

– On the other hand, we must take into consideration the offers in the market. We will make a choice based on both those factors.

He claims that, in the past years, many investors would rush to invest in hotels and banks in Serbia and the region and that those investments were made by those who "don"t know what to do with them", adding that the sources of finance were short-term, while, as he believes, such endeavors require long-term investments.

He says that the way business used to be done in banking and the hotel sector is no longer sustainable and that one needs to keep up with the digitalization.

– In banks, this is perhaps even more pronounced, as the digitalization brings the optimization of costs. Some are ready for it, while some aren"t, and we see a lot of room there – Kostic explains.

He believes that, in southeast Europe, and especially in the former Yugoslavian states, the banking sector is currently undergoing a consolidation process.

– Banks will be consolidated, banks will be sold, and we are looking at several targets in the region at the moment, but that doesn"t mean that we will necessarily choose to buy – Kostic says.

– Still, if there"s an option for us to buy something at the price we expect, we believe it will happen – he points out.


Subotičke firme sa različitim uspehom prošle kroz tranziciju - Sever preživeo, Fidelinka se nada nov
Tranziciju, tu tešku i rogobatnu reč, a još teži i neizvesniji period, mnoge velike firme u Subotici, poput 29. novembra, Agrokombinata, Medoprodukta, Zorke, nisu preživele. Da se održi i nastavi da radi uspeo je jedino Sever, a nada još postoji za Fidelinku.

Prodajom fabričkog kompleksa u Tolminskoj ulici, prošlog leta, u istoriju je zvanično otišao 29. novembar iz Subotice, jedna od najvećih mesnih industrija koja je hranila gotovo celu bivšu Jugoslaviju.

"Carstvo dobre hrane" posle stečaja 1989. godine dugo je čekalo kupca, a kako je prva procenjena vrednost imovine i dugovanja bila oko 1,5 mil EUR, zainteresovanih nije bilo. Prodaja je potom počela u delovima, a farme, mašine, silosi, zemljište, maloprodajni objekti i mnoga druga bogata imovina davani su budzašto. Najveća celina, koja se prostire na oko 50.000 kvadratnih metara u subotičkom naselju Aleksandrovo, prodata je letos, i to jedan objekat za 87,4 miliona dinara, a drugi za blizu pet miliona.

Sve što je dobijeno parčanjem i prodajom imovine otišlo je za namirivanje dugova prema državi, zbog čega radnici najavljuju žalbu Ustavnom sudu.

- IMK 29. novembar u prvi stečaj otišao je 1989. godine, kada je većina radnika ostala bez posla. Od 1.092, na posao se posle prinudnog poravnanja vratilo samo njih 204, ali je novi stečaj uveden 2008. godine, jer su propali svi pokušaji privatizacije - podseća Ištvan Huđi, potpredsednik Samostalnog sindikata Subotice, dodajući da je slučaj nekadašnjeg giganta u mesnoj industriji jedinstven u Srbiji.

- Potraživanje radnika iz 1989, prema tadašnjem zakonu, ušlo je u četvrti isplatni red, a onih koji su radili sve do 2008, u drugi isplatni red.

Posle prodaje imovine na račun firme, u više navrata, slilo se oko 140 miliona dinara, ali taj novac je otišao Poreskoj upravi, te radnici nisu dobili bukvalno ništa. Bivšim zaposlenima se u proseku duguje 1.000 EUR, jer su dugo pre no što je stavljen "katanac" bili na minimalcu.

Brend Subotice godinama je bila Fidelinka, koja je otišla u stečaj 29. jula 2010. godine. U oktobru 2011. tri njena pogona: za proizvodnju testa, mlin i silos, kao i pravo na korišćenje žiga kompanije, izdata su u zakup preduzeću Agroposlovi, u kome je direktor i suvlasnik bila Jelena Jovanović, supruga Čedomira Jovanovića, lidera LDP.

Pošto su Agroposlovi otišli u stečaj, Agrohab, u vlasništvu Čedomira Jovanovića, u februaru 2015. preuzeo je zakup, ali i obaveze prethodnika. Odnosno, Jovanovićeva firma je preuzela obaveze firme njegove supruge. Međutim, to se pokazalo kao prevelik zalogaj, te je odbor poverilaca 25. novembra iste godine doneo odluku da otkaže zakup Agrohabu, kada je ukupni dug narastao na oko 76 miliona dinara. Jovanović od tada nije zakupac delova Fidelinke, ali polaže pravo na korišćenje brenda i žiga.

Tračak nade postoji još uvek za ovu fabriku, gde je u toku procena imovine, kako cele kompanije, tako i pojedinih njenih delova. Do sada su prodate gotovo sve nekretnine koje su bile u njenom vlasništvu, ostao je samo centralni objekat u Aleksandrovu. Od 2013. godine kompanija Don Don zakupila je pekaru i radi i danas.

- Fidelinka i njenih 11 ćerki-firmi propale su jer su se godinama uzimali krediti koji su bilo mnogo veći od imovine i profita - podseća Milan Popović, predsednik Samostalnog sindikata Subotice.

- Ukoliko se objekti ponude po nekoj razumnoj ceni i nađe neki ozbiljan kupac, oni mogu da se spasu. Pekara je u zakupu i ona dobro radi, to je ipak proizvodnja hrane i to one najosnovnije - hleba, testa i brašna, i zato verujemo da ukoliko bude volje može da se spase.

Svetli primer sudbine nekadašnjih giganata je ATB Sever, u čijim pogonima je nekada radilo oko 2.000 ljudi, a koji, uprkos nedaćama kroz koje je prošao, proslavlja 95 godina postojanja. Bivši lider u proizvodnji mikromotora privatizovan je 2005. godine kada je postao deo austrijske kompanije ATB, a od 2011. nalazi se u sklopu kineske Volong grupe, jednog od najvećih svetskih proizvođača elektromotora. Dolaskom novog vlasnika, počeli su bolji dani za "severaše".

ATB Sever i kompanija-ćerka ATB Fod iz Bora prošlu godinu završile su sa 22% većim prometom nego u 2016. godini, odnosno sa 24,7 mil EUR ukupnim prometom, od čega je samo ATB Sever ostvario 19,2 mil EUR.

- Plan za ovu godinu je povećanje prometa za 12,5%, što podrazumeva proizvodnju i plasiranje robe od 27,5 mil EUR. Trenutno, obe naše fabrike rade punim kapacitetom, jer je prvo polugodište u potpunosti pokriveno porudžbinama kupaca. Uvažavajući trend priliva novih narudžbi, koji je prošle godine bio za 27% veći u odnosu na 2016. godinu, možemo reći da su naša očekivanja u potpunosti realna - najavio je početkom godine direktor Mile Todorović.

Šta je sve propalo

Period tranzicije nisu uspela da prežive ni nekada poznata i dobrostojeća preduzeća, Agrokombinat, Zorka, Medoprodukt, Integral, Slavica, Partizan, Aurometal... Bez sigurnog radnog mesta, ostalo je više stotina zaposlenih.

Žalili se "Strazburu"

Veliki broj bivših radnika Severa, Agrokombinata, Fidelinke i drugih firmi i dalje čeka novac za zaostale zarade, koje su im godinama, do stečaja, bile umanjene. Neki su se žalili "Strazburu", a neki su zbog sudskog postupka ostali bez krova nad glavom.


Akcionarima Philip Morrisa odobrene dividende - Poslovna dobit u 2017. skočila na 4,5 milijarde dina
Skupština akcionara duvanske industrije Philip Morris Operations, održana 30. maja, odobrila je sve predložene odluke, uključujući i raspodelu ostvarene prošlogodišnje dobiti.

Kao i proteklih godina, skupština ove kompanije je odobrila raspodelu celokupne dobiti, a vlasnici preferencijalnih akcija prve klase kojima se trguje na Beogradskoj berzi dobiće bruto iznos od 358,25 dinara po akciji (prinos na poslednjoj ceni od 3.200 dinara iznosi 11,2%).

Internim aktima kompanije kao dan dividende je utvrđen 31. decembar prošle godine, dok će akcionari ovaj iznos primiti najkasnije do 31. avgusta tekuće godine.

Philip Morris je ranije izvestio da je prošla godina bila najuspešnija po pitanju profitabilnosti kompanije. Poslovna dobit je skočila 10,3% na 4,5 milijardi dinara, dok je neto profit bio veći za 11,5% i dostigao je 3,8 milijardi dinara.


Bajer ove nedelje preuzima Monsanto za 63 mlrd dolara
Nemačka hemijsko-farmaceutska kompanija Bajer planira da ove nedelje završi sa procesom preuzimanja američkog Monsanta, nakon što je dobila sva potrebna odobrenja regulatora.
BERLIN - Nemačka hemijsko-farmaceutska kompanija Bajer planira da ove nedelje završi sa procesom preuzimanja američkog Monsanta, nakon što je dobila sva potrebna odobrenja regulatora.

U saopštenju Bajera se navodi da akviziciju planira da završi u četvrtak, 7. juna, prenosi agencija AP.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta