Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
ANTIĆ: Prvo stečaj, pa prodaja Azotare
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je u utorak (10. jula 2018. godine) da će nakon sprovedenog stečаjnog postupkа pančevačka Azotаra u sklаdu sа zаkonom biti ponuđenа nа prodаju. Prema njegovim rečima, to će omogućiti dа eventuаlni novi vlаsnici ponovo orgаnizuju proizvodnju, nа efikаsniji nаčin i bez opterećenjа stаrim dugovаnjimа.

Kako je saopštilo ministarstvo energetike, Antić je kazao da su predstavnici Vlade u kontаktu sа rukovodstvom Azotаre i predstаvnicimа sindikаtа, kаko bi se u trаnzicionom periodu obezbedili nužni tehnološko-ekološki procesi i socijаlni progrаm zа zаposlene.

Antić je ocenio da je pokretаnje stečаjne situаcije ispunjenje obаvezа premа MMF-u, ali je pre svegа odgovorаn odnos premа grаđаnimа, uzimаjući u obzir dа bi se iz budžetа plаćаli svi dugovi koje Azotаrа stvаrа.

On je dodao da Azotаrа, i pored svih pokušаjа dа se povećа efikаsnost i smаnje troškovi ulаznih sirovinа, ne uspevа dа ostvаri pozitivne poslovne rezultаte, što vodi povećаnju zаduženosti, neostvаrivаnju UPPR-а i generisаnju novih gubitаkа do krаjа ove godine.


Iznenađenje za "vukove" sa Volstrita: Nadmašili ste...
Njujork -- Američka kompanija Pepsiko je, s prilagođenom dobiti nadmašila očekivanja "vukova" na Volstritu i zabeležila bolje prihode.

Pepsiko je ostvario profit uprkos pritisku koji je viša poreska stopa vršila na poslovanje u drugom kvartalu.

U tri meseca, zaključno sa 16. junom, ovaj proizvođač bezalkoholnih pića i grickalica zaradio je 1,82 milijarde dolara, ili 1,28 dolara po akciji, prenosi agencija AP.

Kada se isključe određene jednokratne stavke, dobit po akciji je iznosila 1,61 dolar, što je, prema anketi agencije "Zeks Investment Riserč", bilo 10 centi bolje nego što je Volstrit očekivao.

Poreska stopa Pepsika popela se na 36,9 odsto sa 23,7 procenata. Kompanija je danas objavila da su privremeno preneti poreski rashodi u iznosu od 777 miliona dolara doveli do povećanja poreske stope.

Prihod kompanije je porastao na 16,09 milijardi dolara sa 15,71 milijardi dolara, "na krilima" veće prodaje koju su zabeležile njena podružnica za Evropu i Subsaharsku Afriku, kao i jedinica koja se bavi grickalicama, "Frito-Lay", u Severnoj Americi.

Pepsiko i dalje očekuje da će zarada za celu godinu dostići 5,70 dolara po akciji.

Na trgovanju pre zvaničnog otvaranja berze, akcije kompanije su ojačale za 1,4 odsto.


Rojal De Heus preuzeo ćuprijsku "Komponentu"
Međunarodna kompanija Rojal De Heus (Royal), osnovana 1911. godine u Holandiji, potpisala je ugovor o kupovini fabrike hrane za životinje Komponenta u Ćupriji.

De Heus, koji već ima pogon u Šapcu, će kupovinom fabrike u Ćupriji sada jačati svoju tržišnu poziciju sa dve proizvodne lokacije u Srbiji, saopšteno je iz te kompanije.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta