Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
MMF odobrio Srbiji novi program saradnje
Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je Srbiji, na sednici održanoj u sredu (18. jula 2018. godine), novi program saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument - PCI).

Kako se navodi u saopštenju Narodne banke Srbije (NBS), program predstavlja kontinuitet u odnosu na stendbaj aranžman iz predostrožnosti, koji je Srbija uspešno završila u februaru ove godine. Cilj programa je održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i nastavak strukturnih i institucionalnih reformi za podsticanje bržeg i sveobuhvatnog rasta, stvaranja novih radnih mesta i poboljšanja životnog standarda.

Aranžman je odobren za period od 30 meseci, a napredak dogovorenog ekonomskog programa pratiće se putem pet polugodišnjih razmatranja rezultata na kojima će se davati ocena njegovog sprovođenja, ističu iz NBS.

Instrument za koordinaciju politike predstavlja novi mehanizam podrške MMF-a zemljama članicama, savetodavnog je karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava. Namenjen je zemljama posvećenim reformama, a dogovara se u cilju dobijanja podrške odgovarajućem ekonomskom programu, kada zemlja nema tekućih ni potencijalnih platnobilansnih problema.

Kako je prenela NBS, na sednici Odbora izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda ocenjeno je da je Srbija uspešno rešila makroekonomske neravnoteže i povratila poverenje, prenela je NBS. Sprovođenjem ekonomskog programa koji je bio podržan trogodišnjim stendbaj aranžmanom iz predostrožnosti, postignuta je fiskalna održivost, uspostavljena silazna putanja javnog duga i njegovo ubrzano smanjenje, i ojačana eksterna pozicija zemlje. Monetarna politika uspela je da zadrži inflaciju pod čvrstom kontrolom, istovremeno podržavajući ekonomski oporavak i održavajući relativnu stabilnost deviznog kursa.

Poverenje koje je proizvela poboljšana makroekonomska situacija ogleda se u rastućim investicijama, kako iz inostranih tako i iz domaćih izvora, i omogućava ekonomski oporavak, precizirano je u saopštenju.

Odbor izvršnih direktora MMF-a istakao je da ekonomski izgledi zemlje ostaju pozitivni. Međutim, Srbija je i dalje podložna uticaju regionalnih i globalnih kretanja i nestabilnosti sa međunarodnog tržišta. Ukazuje se da bi kašnjenje u sprovođenju strukturnih reformi ili narušavanje fiskalne discipline moglo ugroziti poverenje i smanjiti izglede srednjoročnog rasta.

Dogovoreni program, podržan Instrumentom za koordinaciju politika, predviđa da fiskalna politika bude usmerena ka daljem smanjenju javnog duga, povećanju kapitalnih investicija u cilju rešavanja infrastrukturnih potreba Srbije, kao i određenom smanjenju poreskog opterećenja privrede i rada.

Monetarna politika Narodne banke Srbije ocenjena je kao odgovarajuća u uslovima neizvesnosti na domaćem i inostranom tržištu, a nastaviće se sa daljim jačanjem procesa dinarizacije. U finansijskom sektoru ocenjeno je da su postignuti dobri rezultati u smanjenju nivoa problematičnih kredita, kao i da je potrebno nastaviti aktivnosti na njihovom daljem smanjivanju. Prioriteti su i usklađivanje regulatornih i nadzornih okvira sa standardima Evropske unije i rešavanje izazova u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Strukturne i institucionalne reforme imaju za cilj unapređenje poslovnog okruženja, što doprinosi uspešnijem procesu pristupanja zemlje EU. Ove reforme fokusiraće se na restrukturiranje državnih preduzeća, finansijskih institucija i javne uprave, kao i dalje smanjenje sive ekonomije, navedeno je u saopštenju NBS.


Satellite images of state-owned agricultural land to be available soon – New draft law in autumn 20
The Law on Agricultural Land, the draft of which we will present this autumn, will have every state-owned parcel be visible on satellite images, allowing us to be up-to-date with the activities on all of them at any moment, Minister of Agriculture Branislav Nedimovic stated yesterday.

According to him, this will enable visibility and provide information about who produces what on which piece of land, over which time period and at which price, and if activities not in line with the agreement are detected, Nedimovic underlines, the agreement is terminated immediately and the responsible party is penalized.

He also said that this kind of system entails full transparency, that is, it will be open to the public, which means that everyone interested will be able to view state parcels, not just the state institutions.


Luxol ponovo proizvodi - Fabriku kupio zrenjaninski privrednik Dragan Raca
Nakon brojnih poslovnih problema koji su pre više godina rezultirali štrajkom radnika i obustavom proizvodnje, zatim uvođenjem stečaja, a onda i prodajom pogona fabrike, u zrenjaninskoj Hemijskoj industriji Luxol ponovo se proizvodi.

Kako navodi portal Zrenjaninski, iz pogona ove nekada čuvene kompanije ponovo izlaze Helenton šamponi, balzami, boje i gelovi za kosu, zatim Antiperutin šamponi, Luxol sapuni i drugi proizvodi.

Proizvodnja je obnovljena nakon što je fabriku, posle niza bezuspešnih pokušaja prodaje, kupio poznati zrenjaninski privrednik Dragan Raca, vlasnik preduzeća Raca, koje se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, trgovinom na veliko i malo, žitaricama, uljaricama, semenima, veštačkim đubrivom, zaštitnim sredstvima, ali i prodajom nove i polovne poljoprivredne mehanizacije.

Osim što je potvrdio za portal Zrenjaninski navode o kupovini, Raca nije želeo da govori za medije o obnavljanju proizvodnje u Luxolu, tako da informacije o tome koliko radnika je angažovano i kakvi su planovi za naredni period, nisu poznate.

Podsetimo, stečajni postupak u Luxolu uveden je krajem 2011. godine, nakon brojnih poslovnih problema koji su stigli ovu firmu, ali i njenog većinskog vlasnika – Fabriku lekova Jugoremedija.

Po podacima Narodne banke Srbije, Luxol je u to vreme bio u blokadi "teškoj" 129,2 miliona dinara, a svoje obaveze nije mogao uredno da izmiruje još od 29. novembra 2010. godine. Fabrika je, između ostalog, bila dužna radnicima za plate, ali i državi na ime poreza.


ANTIĆ: Za otkup dokumentacije na tenderu za RTB Bor prvog dana se javile četiri kompanije
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da su se četiri kompanije javile za otkup dokumentacije već prvog dana od raspisivanja tendera za strateškog partnera za RTB Bor i da će ime najboljeg ponuđača biti poznato do kraja godine.

Antić je za Radio televiziju Srbije kazao da očekuje da će budući strateški partner zadržati svih 5.000 zaposlenih, ali i da će biti novih zapošljavanja.

- Pre svega obaveza će biti da se u periodu dok mi kontrolišemo čitav privatizacioni proces, a što će trajti od tri do šest godina, sačuva taj broj radnih mesta. Pošto je biznis plan deo tenderske dokumentacije, očekujemo da će tamo biti neophodan dodatni broj radnika - naveo je Antić.

Prema njegovim rečima, tender za RTB Bor je "ozbiljan međunarodni tender" koji će danas biti objavljen i u Financial Times.

- Tender traje do 20. avgusta, u septembru ćemo ceniti ponude i ja verujem da ćemo do kraja godine izabrati najboljeg ponuđača, kada uplate 100 mil USD što je uslov za zaključenje ugovora - rekao je ministar.

Antić je objasnio i da je procenat vlasništva jedno od ključnih pitanja na tenderu, jer država Srbija pita ponuđače koliki procenat oni traže.

- To će biti predmet bodovanja - naglasio je ministar.

Podsetimo, poziv za RTB Bor je raspisan 18. jula u listu Politika i u njemu se navodi da budući investitor dokapitalizacijom od 350 mil USD postaje vlasnik udela u RTB Bor.

Ukupna vrednost novčanog kapitala RTB Bor je nešto više od 2,3 mlrd USD.


IMF approves new cooperation program for Serbia
On July 18, 2018, the Executive Board of the International Monetary Fund (IMF) approved a new Policy Coordination Instrument (PCI) for Serbia.

As said in the press release by the National Bank of Serbia (NBS), the program will build on the precautionary Stand-By Arrangement successfully completed in February 2018 and aims at maintaining macroeconomic and financial stability and advancing an ambitious structural and institutional reform agenda to foster rapid and inclusive growth, job creation and improved living standards.

The arrangement is approved for a period of 30 months, and five program reviews will take place on a semi-annual fixed schedule.

The PCI is a non-financing tool open to all members of the IMF. It enables them to signal commitment to reforms and catalyze financing from other sources. The PCI is available for all IMF members that do not have overdue financial obligations to the IMF.

As the NBS reports, the IMF Executive Board assesses that Serbia has succeeded in addressing macroeconomic imbalances and restoring confidence. Supported by a three-year precautionary SBA successfully completed in February 2018, the authorities have restored fiscal sustainability, putting public debt on a firm downward path, and realigned the external position with fundamentals. Monetary policy has kept inflation under firm control, while supporting economic recovery and maintaining broad exchange rate stability.

The confidence instilled by the improved macroeconomic situation has been reflected in rising investment, both from foreign and domestic sources, and supports an economic recovery, the press release specifies.

The IMF Executive Board points out that the economic outlook of Serbia remains positive. Nonetheless, Serbia remains susceptible to spillovers from regional and global developments and market volatility. It is pointed out that, on the domestic front, delay in delivering on structural reforms, or erosion of fiscal discipline, could undermine confidence and reduce medium-term growth prospects.

The authorities fiscal policy targets a small overall deficit from 2019 on, accommodating growth-oriented policies such as increased capital spending to address Serbias large infrastructure needs and some targeted reductions in the tax burden on labor and business.

The IMF assesses that the National Bank of Serbias (NBS) current state-contingent monetary policy stance remains appropriate in light of the domestic and external environment. The PCI aims to further strengthen coordination of liquidity management and promote dinarization. The authorities financial sector priorities include continued reduction of non-performing loans, reforming state-owned financial institutions, aligning financial regulatory and supervisory frameworks with EU standards, and addressing identified weaknesses in the AML/CFT framework.

Structural and institutional reforms focus on improving the business environment, contributing to the process of EU accession. The reforms will focus on restructuring of state-owned utilities, finance institutions and the public administration, as well as on tackling the large shadow economy, the NBS press release says.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta